Szia! Nekem is volt ilyen ügyem. Ha előtte kérdezted volna, azt tanácsoltam volna, hogy másolati példánnyal és válaszborítékkal együtt add postára.
Szerintem számlázzon alanyi mentesen. Az okmányiroda hivatalból értesíti hogy mikor készül el az új váll. igazolványa az adószám vált. miatt.
Ica
Ica! De a változás bejelentő 2 pld-os, amiből egynek vissza kell jönni a 08TAFA nyomtatványból meg nem tudom jön-e valami vissza, ami igazolja a mentes adószámot? Te mit kaptál róla?
Én csak az MNB, meg az ingatlanok miatt adtam 08TAFA nyomtatványt, gőzöm sincs írnak-e vissza valamit, vagy mivel fogom igazolni a bérlőm felé, hogy nézze meg én az ÁFA kört választottam. Csak az elküldött nyomtatványt tudom legfeljebb újból nyomni és megmutatni neki, hogy nyugodtan levonhassa az ingatlan bérleti díjból az ÁFá-t.?
Ha két pld-ban küldted akkor biztos visszajön. Igazából nem láttam az alanyi menteseimnek a visszajött nyomtatványát, mert a részükre ment (ha ment) és csak a törzsadatokból tudom, hogy már feldolgozták. Nem szokták elutasítani ezeket a "kérelmeket", ha minden rendben van. Ica
Sziasztok!
Én is beküldtem egyéni vállalkozónak a 08TAFA-E-t még dec. 20-án 1 példányban, mivel írja, hogy 1 példányban kell beküldeni. Át is írták az adószámát 1-re, azért a biztonság kedvéért tegnap küldtem be neki elektronikusan a 08T101E változásbejelentőt is (még 15 napon belül vagyok).
Viszont jó hogy szóltok, hogy okmányiroda mivel új vállalkozóija lesz. Teljesen kiment a fejemből. Mondjuk amugy is be kell mennie, mivel úgy láttam a KSH honlapján, hogy nem tudták a Teáorját átforgatni. Szerintetek egy változásbejelentőn meg lehet csinálni a kettőt az okmányirodában? Mennyit kell fizetnie? És akkor most jól értem amit írtok, hogy az okmányiroda fogja értesíteni az új igazolványról és nem neki kell bemennie?
Zsu
Az általános forgalmi adókötelezettségre vonatkozó nyilatkozat megváltoztatását a megelőző adóév utolsó napjáig – a 2008. évre esedékes változtatást már az új áfa-törvény rendelkezéseinek figyelembevételével – kellett bejelenteni az állami adóhatósághoz.
Az új áfa-törvény által lehetővé tett adózási módokkal kapcsolatos választási jogot gyakorló adózókat szintén bejelentési kötelezettség terheli. A választás ebben az esetben is a 2008. január 1-jétől kezdődő időszakra vonatkozik, de már az új áfa-törvény kihirdetésétől (2007. november 16-tól) be lehetett jelenteni az adóhatóság részére.
A 2008. január 1-jétől kezdődő időszakra vonatkozó áfa-nyilatkozat bejelentésére 2007. december 31-éig az egyéni vállalkozók, továbbá az áfa hatálya alá tartozó vagy adószám kiváltására kötelezett magánszemélyek részére a 08TAFA-E jelzésű, míg a jogi személyek, jogi személyiséggel nem rendelkező egyéb társaságok és szervezetek, külföldi vállalkozások, valamint tulajdonostársak közössége részére a 08TAFA-T jelzésű áfa-nyilatkozatok szolgáltak.
2008. január 1-jétől már csak a 08T101, 08T101E, 08T201 és 08T201T jelű bejelentő és változásbejelentő lapok felhasználásával lehetett volna pl. az áfa-alanyiság speciális okára, az áfa-fizetési kötelezettség megállapításának módjára, az áfa-mentességre, az áfa-fizetési kötelezettség más tagállam(ok)ban történő teljesítésére vonatkozóan nyilatkozni, illetőleg az adózás rendjéről szóló törvény 22. § (5) és (6) bekezdésére és az új áfa-törvény 80. § (2) bekezdés b) pontjára tekintettel bejelentést tenni.
Mivel a 08TAFA-E és 08TAFA-T áfa-nyilatkozatok még 2008. január 1-je és 15-e közötti időszakban is elérhetőek voltak az APEH internetes honlapján (www.apeh.hu), az adóhatóság 2008. március 31-ig nem kifogásolja, ha az adózók az esetlegesen elmulasztott bejelentésüket már az új nyomtatvány (elektronikus űrlap) felhasználásával pótolják, illetőleg a korábban teljesített bejelentésüket ugyancsak az új nyomtatványon korrigálják.
Azok az adózók, akik korábbi választásuk szerinti adózási módon nem kívánnak változtatni, nem kötelesek a nyomtatványt (elektronikus űrlapot) kitölteni és benyújtani.
Pénzügyminisztérium – Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal
ha jól értelmezem a leírtakat, akkor nem kellett volna beküldenem a 08T101E-t is a 08TAFA-e után, ugye?
na mindegy, inkább duplán, mint sehogy
Zsu
Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 43 vendég