Szia!
EVA-s e.vállalkozónál nem működik 2007-ben az módosítás, hogy a nyugdíj összege megemeli az összevont adóalapot és ettől magasabb sáv után kell adózni. A nyugdíjasnak csak az SZJA köteles jövedelmére vonatkozik az összevonás. Ez egy kedvező szempont az EVA-s nyugdíjasok esetében. Remélem tudtam egy kicsit segíteni.
Üdv. Valterné
Szia Gyulus!
Szerintem a nyugdij után ne számolj se eva-t, se szja-t.
Vállalkozásból származó jövedelmed után egyedül a 15, majd 25 % EVA-t fizeted, és vallod be, slussz.. Eva alapot nem emeli a nyugdij, ez sehol nem jött szóba. Régen a szja bevallást ugy kellett kitölteni, ha nem volt összevonandó jövedelem, akkor a nyugdijat nem kellett szerepeltetni. Remélem idén is lesz. Neked pedig a leirtak szerint nincs.
Ugyhogy egyetértek az előttem szólóval. Üdv Rozalinda
Gyulus!
Nemcsak az EVA-s nyugdíjasok esetén kell így eljárni, hanem az átalányadózó egyéni vállalkozónál is. Esetükben nincs nyugdíjjal való összevonás.
Egy másik kérdésnél javasoltam valakinek ne maradjon EVA-s rosszabbul jár.
A te esetedben számszakilag: Bevétel 1000, költség 500, ebből pl: 400 áfás. Ha ÁFÁ-s vagy 1000x20% - 400x20% = 120 a fizetendő áfa, valamint szja 500x18 % = 90, Együtt 210 a fizetendő adó (ha alacsony a nyugdijad)
Ha magas a nyugdijad 500x36% = 180 Együtt 120 + 180 = 300 a fizetendő adó ( ez esetben maradj evas)
Mert az eva 1000 x 25% = 250.
Ebbe a képletbe helyettesitsd be a saját adataidat. Jó számolgatást.
Üdv Rozalinda
Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 95 vendég