Adófórum

Adózási és számviteli információk

Elektronikus 08T180?

Adatszolgáltatás

Elektronikus 08T180?

HozzászólásSzerző: kovalkata » csüt. jan. 01, 1970 1:00 am

Sziasztok!

Olvastam az tv. változásokban, hogy a bejelentő lapokat is be lehet ezentúl elektronkusan küldeni. A 08T201T, vagy a 08T101E-nél pl nincs is olyan nagy godnom ezzel, mert elvileg 8 nap alatt rögzíthetik az elektronikus regisztrációt. Viszont a 08T180 egy kissé kiakasztott. Ezt hogy tudjuk beküldeni elektronikusan, mikor még nem is vagyunk regisztárlva az apehnél? Hisz épp ez a nyomtatvány az, amivel magát a meghatalmazást beküldjük.

Nektek mi a véleményetek erről?

Üdv. Kata

kovalkata

Elektronikus 08T180?

HozzászólásSzerző: garbo50 » pén. jan. 11, 2008 9:32 am

Szia!

Most néztem meg az abev programmal, de nem lehet elektronikusan küldeni, mint említetted is ezt ezután sem tudom elképzelni, mert annak a nevén megy, aki a meghatalmazást adja, így nem tudom én sem felfogni, hogyan tudja befogadni a rendszer, de semmi sem lehetetlen, tudod én már csak azt szoktam lehetetlenként elkönyvelni( óh de szakszerű voltam) , hogy csak egy ilyen van, oda nem megyünk vissza, ahonnan kibujtunk. 

Üdv. 

garbo50

Elektronikus 08T180?

HozzászólásSzerző: kohnmari » pén. jan. 11, 2008 10:27 am

Sziasztok!

Nálam olyan helyzet állt elő, hogy egy járulékköteles őstermelőnek beküldtem a 181-est, még csak az adóazonosítójával, mert  gondoltam, hogy az adószám kiadás nem megy ripsz-ropsz. Nem is ment, pont egy hónap alatt jött meg. Igaz, hogy január 2-án feladtam a 181-est, de még nincs a nevemen. Most megjött az adószám, módosítani kellene a 181-est, az adószám miatt. Ezt már vajon lehet elektronikusan küldenem?

Üdv.

kohnmari

Elektronikus 08T180?

HozzászólásSzerző: garbo50 » pén. jan. 11, 2008 10:35 am

Sziasztok!

Ez van a 180-as kitöltésiben, a 181-es már nincs, csak 182.

Az Adatlap első ízben történő benyújtásának módja:
Amennyiben a bejelentő képviselőként az Adatlapot az általa képviselt adózó(k) vonatkozásában első ízben nyújtja be, akkor azt kizárólag papíralapon lehet megtenni.
Amennyiben a bejelentő magánszemély adózóként a saját maga okmányirodai regisztrációját jelenti be, akkor az Adatlapot papíralapon és elektronikus úton is benyújthatja. Ebben az esetben elegendő csak az „A” és „B” rész kitöltése.
Kérjük, hogy az Adatlap adóhivatali feldolgozásának megkönnyítése érdekében téves adat esetén a kinyomtatott Adatlapot ne íróeszközzel (tollal, ceruzával stb.) javítsa, hanem új – a kitöltő program által ellenőrzött – Adatlapot szíveskedjék kinyomtatni a helyes adatokkal.
Változás bejelentése („D” rész):
Felhívjuk szíves figyelmét, hogy a bejelentő/képviselő ugyanezen az Adatlapon tudja bejelenteni az állami adóhatósághoz korábban – első ízben papíralapon – már benyújtott Adatlapon bejelentett képviseleti jogosultságban, valamint az Adatlapon feltüntetett, a képviseleti jogosultság terjedelmét nem érintő adatokban bekövetkezett változásokat. A KÉPVISELŐ A VÁLTOZÁSOKAT KIZÁRÓLAG ELEKTRONIKUS ÚTON JELENTHETI BE!
A bejelentő/képviselő változásbejelentő Adatlapot tehát csak akkor nyújthat be, ha az adóhatósághoz korábban papíralapú Adatlapon már tett írásos bejelentést, továbbá képviselőként csak arra az általa

képviselt adózóra vonatkozóan jelenthet be változást, akit/amelyet az Adatlapon korábban írásban már bejelentett.
Nem minősül változásbejelentésnek:
• Amennyiben az adóhatósághoz korábban Adatlapot már benyújtott bejelentő/képviselő általa korábban be nem jelentett adózóra vonatkozóan nyújt be Adatlapot.
• Amennyiben az Adatlapon korábban már bejelentett adózóra vonatkozóan egy újabb képviselő nyújt be Adtalapot.

FONTOS TUDNI, HOGY VÁLTOZÁS BEJELENTÉSE ESETÉN AZ ADATLAPON NEM ELEGENDŐ CSAK A VÁLTOZÁSSAL ÉRINTETT ADATOKAT FELTÜNTETNI, HANEM AZ ADATLAPOT ÚJBÓL TELJES EGÉSZÉBEN KI KELL TÖLTENI, MIVEL A KORÁBBAN BENYÚJTOTT ADATLAPON SZEREPLŐ ADATOK HELYETT AZ ADÓHATÓSÁG AZ UTÓBB – VÁLTOZÁSBEJELENTÉSKÉNT – BENYÚJTOTT ADATLAP ADATAIT TEKINTI HATÁLYOSNAK!!! A KÉPVISELŐNEK TEHÁT A VÁLTOZÁSBEJELENTÉS NAPJÁN FENNÁLLÓ KÉPVISELETI JOGOSULTSÁGA TELJES TERJEDELMÉT BE KELL JELENTENIE. 

Üdv. 

garbo50

Elektronikus 08T180?

HozzászólásSzerző: kohnmari » pén. jan. 11, 2008 10:42 am

Szia Jutka!

Mi a véleményed, én a 07T181-est küldtem, mert tavaly azt mondták, hogy őstermelőnek ezt kell küldenem, most a változásról küldhetem a 08T180-ast?

Üdv. Mari

kohnmari

Elektronikus 08T180?

HozzászólásSzerző: pseniko » pén. jan. 11, 2008 10:43 am

A 08T180-at nemrég tették fel, mert én még tegnapelőtt csak a régit találtam (bár lehet hogy elvesztem a dzsungelben).

Kata!  Most olvastam:

Amennyiben a bejelentő képviselőként az Adatlapot az általa képviselt adózó(k) vonatkozásában első ízben nyújtja be, akkor azt kizárólag papíralapon lehet megtenni. Amennyiben a bejelentő magánszemély adózóként a saját maga okmányirodai regisztrációját jelenti be, akkor az Adatlapot papíralapon és elektronikus úton is benyújthatja. Ebben az esetben elegendő csak az „A” és „B” rész kitöltése.

Kohnmari! Szerintem a te esetedben már lehet elektronikusan küldeni.

Enci

pseniko

Elektronikus 08T180?

HozzászólásSzerző: garbo50 » pén. jan. 11, 2008 12:01 pm

Szia Mari!

Szerintem csak ezt tudod küldeni, mert 181.est én nem találtam, én még a 6180-at küldtem őstermelőbek az 1051 mellett, elfogadták azóta is ez alapján küldtem a 7085-öt elektronikusan, nem volt gond.

Lehet épp azért lesz egy a bejelentéshez - egy a megszűnéshez, mert nem teljesen volt egyértelmű mikor kell 1-est, mikor 0-ást küldeni. Nos ennyi körítés után, biztos elküldheted ezen.csak mint az elején írtam nem fogadta a rendszer. Bár lehet csak egy két adatot írtam be és nem jelöltem, talán kell, vagy ha a D-re írsz már eleve engedi az elektronikus küldést. Amennyiben sikerül oszd meg  velünk, nekem is kellene küldenem, csak még nem jutottam odáig, a 7085-öt meg elfogadta úgy ahogy eddig.

Üdv. Jutka 

garbo50

Elektronikus 08T180?

HozzászólásSzerző: kohnmari » pén. jan. 11, 2008 12:05 pm

Szia Jutka!

Először átnyomom a 07085-ösöket, majd ezután kisérletezek, de majd beszámolok a tapasztalataimról.

üdv. Mari

kohnmari

Vissza: Adatszolgáltatás