A kp.számla ügyében ma megjelent az APEH honlapon egy állásfoglalás, mi szerint lehet használni a kp.számlát.
A telefonnal kapcsolatosan Melcsi véleményét osztom. A tájékoztatás ezesetben nem volt helytálló. A 3o%-ot hiába számlázzuk átalány formájában, nem mentesít a áfa 1oo%-os levonására. Az csak abban az esetben járható út, ha tételes kigyűjtésen alapul a költség, s az eléri legalább a számla összegének 3o%-át. Egyébként erre vonatkozóan is van fent az apeh honlapon egy tájékoztató (még 2006.szeptemberi keltű)
Az én olvasatomban a telefonköltség 20%-os átalányban történő kiszámlázása továbbra is elfogadható (a természetbeni juttatás terhei alól mentesít) annyi különbséggel, hogy az alapdíjat is figyelembe kell venni az átalányösszeg megállapításánál. Ugyanis az alapdíjban benne lehet bizonyos ingyenes lebeszélhetőség, amely eddig ugye nem került az átalánydíjban megállapított továbbszámlázásnál figyelembe vételre. Ezt a kiskaput zárták most be. Az átalánydíjas továbbszámlázásnál az áfa az eddigieknek megfelelően 70%ban levonható. Igaz, többféleképpen is lehet értelmezni a jogszabályt, de én nem találkoztam azzal, hogy a 2o%-os átalánydíjas továbbszámlázás esetén a természetbeni juttatások terheit kéne megfizetni.