Adófórum

Adózási és számviteli információk

Art változás - előtársasági bejelntés

Adatszolgáltatás

HozzászólásSzerző: kovalkata » csüt. jan. 01, 1970 1:00 am

Sziasztok!

Az Art. 16§-a bővült egy (9) ponttal, ezzel kapcsolatban szeretném a segítségeteket kérni. Most alakul egy előtársaság. Az új tv. szerint:

" Az előtársaság cégbejegyzési kérelme benyújtása napjáig tartó időszakában a (4) bekezdésben meghatározott bejelentési kötelezettségének papíralapon, az adószám feltüntetése nélkül tesz eleget. Az előtársaság az adószám megszerzésétől számított 8 napon belül - ... - ismételten bejelenti a cégbejegyzési kérelem benyújtását megelőzően az általa biztosítottként foglalkozatott (4) bek. adatait."

Jelen esetben nem lesz munkavállaló, egy személyesen közreműködő nyugdíjas tag lesz.

Mi a véleményetek, ebben az esetben be kell ezt küldeni? Én úgy értelmezem, hogy NEM, mivel itt mindenütt "az általa foglalkoztatott biztosított"-ról van szó, s a cégnek nem lesz foglalkoztatottja. Nagyon szépen kérlek benneteket, ha tudtok mielőbb segítsetek, hisz ha mégis kell a bejelentés, akkor nehogy kicsússzunk a határidőből.

Előre is nagyon köszönöm! Kata

kovalkata

HozzászólásSzerző: kati1012 » csüt. jan. 10, 2008 9:40 pm

Szia Kata!

Én bejelenteném, mivel a  nyugdijas után kell fizetni az EHO-t valamint az eü. szolg. járulékot. A kötelezettség e megalakulás napjától kezdődik. 

kati1012

HozzászólásSzerző: kovalkata » csüt. jan. 10, 2008 9:44 pm

Szia Kati!

És akkor is, ha van máshol heti 36 órás munkaviszonya (felmentési időt tölti, de a m.viszony még nem szűnt meg)?

kovalkata

HozzászólásSzerző: kati1012 » csüt. jan. 10, 2008 9:49 pm

Kata abból soha nem lesz baj ha bejelented, mint társas vállalkozó.
kati1012

HozzászólásSzerző: kovalkata » csüt. jan. 10, 2008 9:51 pm

Még ezzel kapcsolatban: ezt ugye a 08T1041-esre érti a törvény? 
kovalkata

HozzászólásSzerző: Napraforgó » csüt. jan. 10, 2008 10:31 pm

Szia Kata! Én is bejelenteném "papíralapon" ahogy Kati1012 is javasolja. Továbbá ez a "2008 évben nyugdíjbavonulók munkavállalására" vonatkozó szabály is megzavar! Bár a közreműködő nem munkavállaló, de ki tudja.... biztonságban van-e a nyugdíja...? Üdv:Napraforgó
Napraforgó

HozzászólásSzerző: kovalkata » pén. jan. 11, 2008 7:41 am

Szia Napraforgó!

Látod ez:  "a "2008 évben nyugdíjbavonulók munkavállalására" még eszembe sem jutott ezzel kapcsolatban, de most aztán ez is csak jól felborzolta a kedélyeimet. Köszi hogy figylemeztettél rá, na most járhatok ennek is utána, de jobb utána járni, minthogy aztán baj legyen.

Üdv. Kata 

kovalkata

HozzászólásSzerző: kovalkata » pén. jan. 11, 2008 8:15 am

Sziasztok!

Arra még légyszi válaszoljatok, hogy ugye a 08T1041-es bejelentőről van itt szó?

Üdv. Kata

kovalkata

HozzászólásSzerző: pseniko » pén. jan. 11, 2008 8:18 am

Sziasztok!

Sajnos én is ebben a cipőben jártam tegnap. Alapító okirat 08.01.07. dátummal, 08-án már előtársaság, és ha minden igaz 10-től rendes bejegyzett társaság.

Egyszemélyes Kft ahol a cégvezető a tag. Hát én (kicsit késve) 01.10-n beküldtem a kézzel írott 08T1041-t mivel sok vacilálás után rájöttem, hogy kell, ill. beküldtem mégegyszer adószámmal is.  A tagnak nincs egyéb munkaviszonya, úgyhogy így láttam jónak.

Ha esetleg tudja valaki a választ: A Számvit tv. megváltozott az előtárs. kapcsolatban, ha nem végez gazd. tevékenységet, akkor nem kell előtársasági bevall-t csinálnia, hanem csak az évest. Mit jelent a gazd. tevékenység?   Ha már van biztosítottja, de még nem dolgoznak az már az?

Enci

pseniko

HozzászólásSzerző: kovalkata » pén. jan. 11, 2008 8:25 am

Szia Enci!

Szerintem a gazdasági tev. azt jelenti, hogy a vállalkozás bevétel szerző tevékenységéhez már költségeket is "felhasznál". Ilyen értelemben, ha számfejtesz tagi jövedelmet, akkor szerintem már annak számít. De ez csak egy elgondolás. Kíváncsi vagyok, mások mit mondanak. Na de akkor nekem is lesz ezzel még filózni valóm, sajnos.

Üdv. Kata

kovalkata

Következő

Vissza: Adatszolgáltatás