Szia!
Egyéni vállalkozóról van szó? Mert ott nem tagi kölcsön van, hanem vállalkozói tőkebetét. Ha vállalkozás (bt, vagy kft), akkor tudok megoldást.
Üdv: Böbe
Jaj,elnézést h ilyen pontatlan vagyok.KFT-ről lenne szó.Köszi a válaszod előre is. Viki
Szia Viki!
A tagi kölcsön összegével jegyzett tőkét emel. A nem pénzbeli hozzájárulás bármilyen vagyoni értékkel rendelkező dolog, szellemi alkotáshoz fűződő vagy egyéb vagyoni értékű jog - ideértve az adós által elismert vagy jogerős bírósági határozaton alapuló követelést is - lehet. A tag munkavégzésre vagy más személyes közreműködésre, illetve szolgáltatás nyújtására irányuló kötelezettségvállalását nem pénzbeli hozzájárulásként figyelembe venni nem lehet. Ekkor könyvetlési tétel:
T36 (egyéb köv.) - K358 (jegyzett, be nem fiz.tőke) Cégbejegyzést követően: T358 - K411, és
a tagi kölcsön és az egyéb követelés összegét kompenzálja: T36-K479.
Gondolom, miután tagi kölcsön van benn, nyilván veszteséges volt, negatí eredménytartaléka van.Ezért, picit később úgy dönt, hogy a jegyzett tőkét a veszteség rendezésére leszállítja, (a törv.minimum alá nem mehet persze), ennek előnye, hogy nem kell kétszer közzétenni, meghirdetni. A tőkeleszállítás könyvelése cégbírósági bejegyzés után:
T411 - K413.
Így tagi kölcsön nincs, korábbi veszteség eltűnt, vagy a tagi kölcs.összegével csökkent, adót senki nem fizet.
Szerintem beszéld meg egy ügyvéddel, de szerintem nincs akadálya.
Szia Böbe!
Sajnos nem tudok pontos helyet, de az az információm(biztos, hogy valamilyen szaklap volt,vagy inkább továbbképzés) hogy a tagi kölcsön elengedéssel közvetlenül nem lehet jegyzett tőkét emelni.
A menetet így írták le:
A kölcsönt elengedi a tulajdonos, ez bekerül az eredménytartalékba, majd ezzel emeli a tőkét.
Klári
Szia!
Én már láttam ilyen bank általi tagi kölcsön kiváltását. Arról szól, hogy a kft. köt egy hitelszerződést a bankkal. Ez egy ügylet.
Ugyanakkor a magánszemély köt egy betéti szerződést a bankkal, befizeti a pénzt, ugyanakkor ez a kft-nek nyújtott hitel fedezete. Általában ilyenkor a társaság által fizetett kamat egyedi elbírálás alatt van, mer ilyenkor a betéi és a hitelkamat különbözetével számol a bank. Ezt szerintem nagyobb összegnél szokták alkalmazni, ahol már jobb az alkupozíció. Ha a vállalkozó már egy új cég alapításakor tudja, hogy a társaság majd a 'semmiből sokat költ' így szokta kezdeni.
Üdv: Móni
Szia Klári!
Ez valóban így is volt korábban, de a Gt. 2006.július 1-től hatályos módosítása miatt a 13.§ (2) bekezdése megengedi nem csak a részvénytársaságokra a követelés nem pénzbeli hozzájárulásként való figyelembevételét. Természetesen azzal a korlátozással, amit írtam, hogy mely követelést nem lehet. De a tagi kölcsön nem ilyen. Úgyhogy minden további nélkül lehetséges, amit írtam.
Régi Gt.124.§ (3) és 208.§ (2) szerint csak a részvénytársaságnál volt lehetőség, mostmár valamennyi gazdasági társaságnál él ez a lehetőség.
Szia Viki!
Jól gondolom hogy a v@gyonosodási elkerüléséhez szeretnéd a tagi kölcsönt eltüntetni? Meglátásom szerint a tagi kölcsön meglétét amúgy is a 0729 bevallásban keresgélik majd mert ott kiemelten kell bevallani a tagi kölcsönt. Ha jól gondolom, akkor egyszerűen magánszemély által nyújtott kölcsönként kell betenni (pl tag visszakapja és a rokona beteszi) és akkor a tagi kölcsön rovatokat szépen nullázod is a bevallásban :)
Másrészt a mértékét is érdemes minimálisra csökkenteni, azaz év vége előtt a pénztárból visszafizetni amit lehet, legfeljebb év elején visszateszitek. így a bevallásokban, kimutatásokban nem lesz akkora súlya a meglévő kölcsönöknek.
Remélem erre gondoltál, Watson
Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 7 vendég