Adófórum

Adózási és számviteli információk

Üzlet bérbeadása

Egyéni vállalkozók

üzlet bérbeadása

HozzászólásSzerző: madora100 » szomb. nov. 18, 2006 11:05 pm

Opika!

Ebben is egyetértünk. Ha valaki a rendszeres gazdasági tevékenység végzése miatt alanyává vált az áfának és adószámot birtokol, akkor a gzdasági esemény teljesítésekor számlát kell kiállítania függetlenül attól, hogy ki az igénybevevő.

Viszont a folyamatos teljesítés szót én itt nem használnám, mert nagyon megtévesztő is lehet. A bérleti tevékenység nem folyamatos szolgáltatás, hanem rendszeresen ismétlődő szolgáltatás. A bérleti díjról kibocsátott számlában nem a fizetés napja kerül teljesítési időpontként feltüntetésre!!!!!!, mint azt a folyamatos teljesítésű számláknál tesszük.  

madora100
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:11 am

üzlet bérbeadása

HozzászólásSzerző: opika » szomb. nov. 18, 2006 11:10 pm

Én hétköznapi értelemben gondoltom a folyamatos teljesítésre, (épp ezért nem akartam használni a folyamatos szolgáltatást) vagy fogalmazhatunk úgy is, hogy Ptk. szerint, és nem az Áfa törvény folyamatos szolgáltatására gondolok. Azt hangsúlyoznám, hogy a teljesítés időpontja, és az ellenérték kifizetése nem ugyanazon időpontban történik.
opika
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:12 am

üzlet bérbeadása

HozzászólásSzerző: madora100 » szomb. nov. 18, 2006 11:25 pm

Opika!

Tudom, hogy jól értetted. Csak a figyelmet hívtam fel, nehogy megtévesztő legyen a folyamatos szó. Nekünk fórumozó szakembereknek egyértelmű amit írtál, de talán mások is olvassák a hozzászólásokat.Bocsi, ha nem jól fejeztem ki magam, s emiatt mellékzöngét fedeztél fel a szavaim mögött.

madora100
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:11 am

Üzlet bérbeadása

HozzászólásSzerző: gyergyoiistvan » vas. nov. 19, 2006 6:06 pm

Sziasztok!

Tudtommal az ÁFA tv. 16.§ (14) kell alkalmazni a teljesítés dátumánka megállíptásához és e szerint "az adófizetési kötelezettség időpontja az egyes részkifizetések esedékességének napja" így nem értem a válaszoknak azt a részét, hogy a bérbeadás esetén a teljesítés időpontja nem egyezik meg az ellenérték kifizetésével.

Köszönöm a tájékoztatást az adószámmal kapcsolatban. Én igazság szerint az Art-ot nézegettem, hiszen az rendelkezik az adószámmal kapcsolatos teendőkről. Az én gondom az volt, hogy mi minősül rendszeres gazdasági tevékenységnek. Illetve mi minősül üzletszerűen végzett tevékenységnek, hiszen ekkor már vállalkozói tevékenységről beszélünk, ha azt valaki saját kockázatára végzi és akkor már vállalkozói engedélyt kellene kiváltani. Tehát a kérdés minden esetben a rendszeresség és az üzletszerűség.

Én nem tudok arról, hogy baj lett volna abból ha valaki kiadott egy lakást bérbe és ezért nem kért adószámot. Viszont adószám nélkül meg nem lehet számlázni, tehát azért írtam, hogy magánszemélyek között ennyivel egyszerűbb a dolog illetve ha nem állít ki valaki számlát, de más bizonylatot igen.

Egyébként ha pl. az év 12 hónapjából 10-ben bérbead valaki egy lakást, akkor valószínű hogy adószámot kellene kérni. Ha pedig kért adószámot akkor számlázni is kellene. Így már akár a vállalkozói engedélyt is kiválthatná külön a bérbeadásra. Ha mégsem teszi akkor marad a forrásadó + a 14%-os EHO.

Viszont ha önálló tevékenységből származó jövedelemként kezeli, akkor az adóelőleg mértéke nem 25%, hanem 18 vagy 36 és a 11%-os EHO a kifizetőt terheli. A költséghányadról pedig nyilatkozni kell. A bérbevevő akár a bérleti díj 111%-val számolhat, de ha ezt kompenzáljuk még akkor is megéri összevontan kezelni a jövedelmet. Mivel legalább egy 10% költséghányaddal számolhatunk, így a bérleti díj 10% után kell a 11%-os EHO-t fizetni és ezután kell a maximum 36%-os SZJA-t is. A 25+14% pedig összesen 39%. És lehet hogy a figyelembe vehető költségek magasabbak is, mint a bérleti díj 10%-a. Valamint arra az esetre is külön kell számítást készíteni, amikor a jövedelem nem kifizetőtől származik és így nincs 11%-os EHO.

 

Üdvözlettel: Gyergyói István

gyergyoiistvan
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:12 am

Üzlet bérbeadása

HozzászólásSzerző: madora100 » vas. nov. 19, 2006 6:55 pm

István!

Az áfa tv.hivatkozásod (16(14 bek). csak akkor igaz, ha a bérletiszerződésben nem kötik ki a teljesítés napját, hanem csak részkifizetéseket alkalmaznak. Pl.van egy éves bérleti szeződés, ahol csak azt szabályozzák, hogy a bérbeadó n.évente jogosult számlázni (tehát az nincs beírva a szerződésbe, hogy a teljesítést   minden n.év utolsó napjával tekintik megtörténtnek.) Ilyenkor a részkifizetések előlegnek minősülnek, s ott valóban a részkifiz.napjával keletkezik áfa fiz.kötelezettség. A szolgáltatás azonban az év utolsó napjával teljesül, tehát az előlegszámlák beszámításával végszámlát kell kiállítani. Ezért célszerű kikötni a bérleti szerződésben a teljesítési időpntokat (havi számlázás esetén a hó.utolsó napja a telj.időpntja), mert ezzel kiküszöbölhető az előlegszámla és végszámla anomália, Készül egy számla a hónap utolsó napjának teljesítési időpontjakénti megjelöléssel és el van felejtve a kérdéses időszak. 

A hozzászólásod utolsó bekezdésében írtakat vitatom. A magánszemély nem nyilatkozhat a kifizető felé, hogy külön adózó jövedelemként, vagy  összevonás alá eső jövedelemként kezeli az ingatlanbérleti díjból származó jövedelmét. A kifizető az általános szabályok szerint a bérbeadó számlájából 25% forrásadót köteles levonni. Emiatt a kifizető mindenképpen mentesülne a 11%-os eho kifizetése alól. De már másik topicban kitárgyaltuk, hogy a 11%-os eho az ingatlanbérletnél nem értelmezhető, mert az ebből a tevékenységből származó jövedelem nem sorolható be az egészségügyi hozzájárulásról szóló tv. 3§ (1) bek.a.) pontja alá. Opika bemásolta azt az APEH állásfoglalást, amiben ez kifjezetten le van írva és jelenleg is érvényben van. 

madora100
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:11 am

Üzlet bérbeadása

HozzászólásSzerző: madora100 » vas. nov. 19, 2006 7:23 pm

István!

Még egy kiegészítés. Természetesen a felek ha a  bérleti szerződésben rendelkeztek a teljesítési időpontról, s azt a díj esedékességéhez kötötték, akkor az adófizetési kötelezettség is ehhez az időponthoz igazodik. De mindenképpen szükséges a teljesítési időpontról való rendelkezés, mert különben az év utolsó napja a teljesítés. S ha a teljesítési időpontban történik kifizetés, az előlegnek minősül, s mint ilyen, számlázandó tétel  

 

 

madora100
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:11 am

Üzlet bérbeadása

HozzászólásSzerző: gyergyoiistvan » vas. nov. 19, 2006 7:45 pm

A személyi jövedelemadó tv.-t megnéztem. Az erről szóló rendelkezés a 74.§ (7) van. Itt nem írja a nyilatkozatot, így az állásfoglalás elolvasása nélkül is mondhatom, hogy nektek van igazatok, mert nyilatkozat nélkül (amiről szó sincs a törvényben) mindenképpen a 25%-os előleget kell vonni és ez esetben ingatlan bérbeadásából származó jövedelmként kezelendő a bevétel, ami után 11%-os EHO-t nem kell fizetni.

Az ÁFA tv.-re visszatérve viszont az a helyzet, hogy amit leírtál az minden más rendszeresen ismétlődő szolgáltatásra igaz és a törvény 16.§ (11) található, de a (14) rendelkezéseinek megfelelően a (11)-től el kell térni a bérbeadás esetén. Ugyanez érvényes még az újság és folyóirat előfizetéses jelleggel történő értékesítésére is.

Üdvözlettel: Gyergyói István

gyergyoiistvan
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:12 am

Üzlet bérbeadása

HozzászólásSzerző: madora100 » csüt. nov. 30, 2006 2:40 pm

Sziasztok.

A 6.sz.hozzászólásomban tettem egy ígéretet. 

Igéretemhez híven közreadom az ing.bérlettel kapcsolatos apeh választ.
 Ma délben megérkezett az APEH-tól a várva várt válasz. Teljes a siker részünkról! Az egész levelet nem tudom bemásolni, mert nagyon hosszú. A lényeget viszont elmondom:

a.) Nem kell fizetni 11% eho-t, ha összevonás alá eső jövedelemként kezeled az ingatlan bérbeadásból származó jövedelmet!!!!!!
Mégiscsak tudunk jogszabályt olvasni.
"Nem lehet megállapítani a 11 százalékos mértékű egészségügyi hozzájárulás fizetési kötelezettséget abban az esetben, ha a magánszemély az Szja törvény 74§ (7) bekezdése szerint a választása alapján az összevont adóalap részeként adózik e jövedelme után, tekintettel arra, hogy a kifizető által levont vagy a magánszemély által megfizetett évközi adó ún. forrásadó, amely csak az év végi összevont adóalap után fizetendő személyi jövedelemadó kiszámításánál vehető adóelőlegként figyelembe.
Fentiek alapján tehát sem a magánszemélynek, sem a kifizetőnek nincs egészségügyi hozzájárulás fizetési kötelezettsége abban az esetben, ha a magánszemély az összevonás alá eső jövedelemként veszi figyelembe az ingatlan-bérbeadásból származó jövedelmét."

b.)Ingatlan bérbeadásnál nem nyilatkozhatsz a kifizető felé, hogy összevonás alá eső jövedelemkénti adózás miatt, göngyölítéses adóelőleg levonási szabályt kérsz alkalmazni. A kifizető 25%-os forrásadót köteles vonni, mint ahogyan beszéltünk is róla.
"Amennyiben a magánszemély év végi döntése következtében a következő években az összevont adóalap részeként adózik a bérleti díj után, az a kifizető 25 százalékos adólevonási kötelezettségét nem érinti. Év közven, ha az adóelőleget a magánszemélynek kell megfizetnie, szintén a bevétel egészét jövedelemnek kell tekinteni, annak 25 százalékát kell az adóhatósághoz az adózónak befizetnie. A levont, illetőleg az előzőek szerint befizetett adót az adóbevallásban adóelőlegként kell figyelembe venni.
A fentiek alapján nincs lehetősége, hogy az összevonás alá eső jövedelem adóelőleg levonási szabályait a kifizetőtől kérje." 

madora100
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:11 am

Üzlet bérbeadása

HozzászólásSzerző: zspotorke » csüt. nov. 30, 2006 2:58 pm

Szia Madora!

Végre valami "jó" is van. Akkor ezt alkalmazzuk. Én sajnos a másik két fórumról még mindig nem kaptam választ (PM., Mo.hu) a 4%-ra vonatkozóan. Valószínű elfoglaltak, A PM már több mint egy hónapja rá sem néz, október elején frissítettek. Természetesen jelentkezem a válasszal és is ha megkapom. Egyébként kszönjük az infót.

P.Zsuzsa

zspotorke
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:13 am

ElőzőKövetkező

Vissza: Egyéni vállalkozók

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 128 vendég