Adófórum

Adózási és számviteli információk

Elengedett tagi kölcsön||különadó

TAO

Elengedett tagi kölcsön||különadó

HozzászólásSzerző: ciza » csüt. jan. 01, 1970 1:00 am

Eléggé meg van tárgyalva ez a téma,de van egy pár dolog amit nem látok tisztán. Tehát az elengedett tagi kölcsönt rendkívüli bevételként elkönyvelem, tehát az adózás előtti eredményt növeli és mint társasági adóalapot csökkentő tételként is figyelembe kell vennem.Magyarán az elengedett tagi kölcsön után nem kell társasági adót fizetni?Dehát akkor mindenki így oldaná meg a pénztárgondjait! És ahhoz hogy a különadót is elkerüljem csináljam azt hogy a tagi kölcsönt visszafizetik, majd ugyanaznap nyilatkozik hogy véglegesen átadja a cég rendelkezésére a működési kiadások fedezetére?Technikailag egy nap alatt tudom lebonyolítani hogy ne legyen minuszos a pénztár!
ciza

Elengedett tagi kölcsön+különadó

HozzászólásSzerző: HIDNA » vas. jan. 06, 2008 8:17 pm

A kérdésed első része rendbe van.

A tagi kölcsön elengedése rendkívüli bevétel, társ.adóalap csökkentő tényező, de nem csökkenti a különadó alapját.

De nem értem a kérdésed második felét, hogy kerülheti el a különadót a véglegesen átadott pénzzel?

Klári 

HIDNA

HozzászólásSzerző: melcsi62 » vas. jan. 06, 2008 8:42 pm

Én sem igazán értem a második részt. Ha a tag ad kölcsönt/akár kamatmentesen a cégnek pl. kb-ban, akkor az a pénztárba került: bevétel, ha vissza fizeti a tagnak kp.ban, akkor pénztári kiadás.  Könyvelésben a tagi kölcsön bevét az kötelezettség, a visszafizetés kötelezettség csökkenés. Ha a tag lemond a tagi kölcsön visszafizetéséről/követeléséről:  akkor az tartozás csökken/rendkívüli bevétel nő.

Az elengedett kötelezettségként rendkívüli bevételként elszámolt összeg a különadó alapját nem csökkenti, tehát a rendkív.bevételként elszámolt összeg beletartozik a különadó alapjába, s úgy ugyanígy az elvárt jövedelem alapjába is.,  a társasági adóra a hatása nulla, ahogy írod is.

Ha egy napon belül fizet be a tag kölcsönt a pénztárba és aznap vissza is fizetik a pénztárból, az a minusz pénztárkészletet nem oldja meg.- szerintem.

Ha a kölcsönt a cég visszafizette a tagnak, akkor neki már nincs miről lemondani/nincs mit véglegesen elengedni. 

melcsi62

HozzászólásSzerző: ciza » vas. jan. 06, 2008 8:54 pm

Ez azt jelenti hogy ha idén elengedjük a kb 3 millió Ftnyi tagi kölcsönt akkor a 4 %-os különadót majd be kell fizetni,magyarán ennyi az adóvonzata ugy-e?

ciza

HozzászólásSzerző: melcsi62 » vas. jan. 06, 2008 9:12 pm

Na azt akkor tisztázzuk, hogy ki akar elengedni kinek? (mert az írod elengedjük, -- lehet, hogy a cég akarja elengedni a tag tartozását esetleg?) 

Ha a külcsönnyújtó tag/tulajdonos engedi el az addigi követelését a társasággal szemben, akkor az rendkívüli bevételként számolódik el, tehát benne van a SZTV szerinti eredményedben, amiből a különadó számítás kiindul!  Ha mondjuk a társaság eredménye az elengedett tagikölcsön bevétel ellenére is vezsteség, vagy csak éppenséggel picike kis eredmény, akkor abból indul ki a különadó számítás, aminél nem csökkentő tétel az ilyen elengedett követelés.

Ide teszem neked a saját különadó kimutatásomból a csökkentő tételeket tájékoztatásként. 

3. CSÖKKENTŐ TÉTELEK (a-tól j-ig sorok összesen)  
a.  Eredmény javára  elszámolt kapott, járó osztalék (kivéve ellenőrzött külföldi társaságtól)
b.  Eredmény javára elszámolt visszafizetési kötelezettség nélkül kapott támogatás, juttatás
   Eredmény javára  elszámolt véglegesen átvett pénzeszköz  
   Eredmény javára  elszámolt térítésnélkül átvett eszközök könyvszerinti értéke  
c.  Eredmény javára elszámolt más által ellenérték nélkül átvállalt tartozás  
d.  Eredmény javára elszámolt térítésmentesen kapott szolgáltatás összege  
e.  Kedvezményes részesedéscserénél  3.§,(3)bek.e.pontja  
f.  Kedvezményezett átalakulásnál csökkentő tétel 3.§.(3) bek.f.pontja  
g.  Kedvezményezett eszközátruháznál csökkentő tétel 3.§.(3)bek.g.pontja  
h.  Kutatás, Kísérleti fejlesztéssel kapcs.csökkentő tétel figyelemmel a 13.bek-re 3.§.(3) h.)
i.  Bejelentett részesedés értékesítés árfoly.nyereségéhz kapcs.csökk.tétel 3..(3) bek.i.) 
j.  Visszavás. saját üzletrész bevonással kapcs.elsz.bevétellel kapcs.csökk. 3.§.(3).bek.j)

Tehát ha az SZTV szerinti adózás előtti eredményed mondjuk (az eleng. 3 milliós kölcsön.rendkívüli bevétellel együtt is) pl. 200 eFt , s nincs más növelő, csökkentőd, akkor a különadó alapja csak ez a 200 eFt.   Ha igy az SZTV szerinti adózás előtti eredményed mondjuk 4 millió, és nincs csökkentő növelő, akkor ez a 4%-os adó alapja, amiben benne van az a bizonyos 3 milliós elengedett kötelezettsége a cégnek.

Nem tudom sikerült-e érthetően megfogalmaznom. 

melcsi62

HozzászólásSzerző: melcsi62 » vas. jan. 06, 2008 9:28 pm

Az elvártjövedelemnél meg azért játszik be a tag által társasággal szemben elengedett követelése, mert szerepel a bevételek között, s az elvárt adó alap számítása az összes bevételből indul ki, s az elengedett kölcsönből eredő (rendkiv.) bevétel nem szerepel a csökkentő tételek között.

melcsi62

HozzászólásSzerző: ciza » vas. jan. 06, 2008 10:36 pm

Köszönöm a megfogalmazást megértettem és igen ezt akartam megtudni, hogy ha az eredmény mondjuk veszteség akkor is kell-e az elengedett tagi kölcsön után fizetni különadót.
ciza

Vissza: TAO