Adófórum

Adózási és számviteli információk

ev megszünésekor ÁFA visszaigénylése

ÁFA

HozzászólásSzerző: pseniko » szomb. jan. 05, 2008 2:48 pm

drHouse!!

Ha lehetne akkor egy kicsit udvariasabban. Nem azért vagyunk itt ezen az oldalon, hogy valaki maceráljon, vagy felbosszantson minket.

Enci

pseniko

HozzászólásSzerző: adotanacs » vas. jan. 06, 2008 10:21 am

Sziasztok! Előre is elnézést kérek, ha semmibe veszem szakértelmeteket, de még mindig nem tudom eldönteni, hogy ezt a bagatell összeget visszakérhetem-e. Ugyanis mint írtam kb 6-7 éves továbbvihető követelésről van szó, nyilván a folyószámláján nincs rajta, de én minden évben hoztam az ÁFA bevalláson. Ezért ugy gondolom, hogy visszakérhetem, de jó lenne ha megerősítenétek. Köszi Ani.  
adotanacs

HozzászólásSzerző: melcsi62 » vas. jan. 06, 2008 10:33 am

Azt azért írd már meg, hogy azok a szállítói számlái ki vannak-e fizetve, s, hogy éves ÁFA bevallóe??, mert ha nem akkor ez a vissza nem igényelhetett összegnek a 2007-es bevallásokban is szerepelni kellett. Esetetedben az is a kérdés, hogy az utolsó ÁFA bevallásodban mi szerepelt?

Az, hogy "kifizetett számla lehetett", az nem ugyanaz, mint, hogy a számlák ki voltak fizetve!! és ha ki voltak fizetve, akkor valóban, miért a továbbvihető soron szerepeltetted? 

melcsi62

HozzászólásSzerző: adotanacs » vas. jan. 06, 2008 10:40 am

Bocs, de a 7.válaszomban ezt megírtam. Éves bevalló, több éve nem csinált semmit, a 2006.évi éves bevallásában köv.időszakra átvihető volt. Egyébként a 8.fórumtag válasza miatt egy fél napig nem tértem magamhoz, de megnyugtatóan szeretném megoldani a helyzetet./nem 7eFt-ért/ .  Köszi Ani
adotanacs

HozzászólásSzerző: ildi59 » vas. jan. 06, 2008 11:33 am

Szia! Én ugy gondolom, hogy miután minden évben szerepelt az ÁFA bevallásban, így nem évülhetett el. Ildi
ildi59

HozzászólásSzerző: drHouse » vas. jan. 06, 2008 12:16 pm

Hmm.

Ha 2002. dec. 31 előtt keletkezett a levonási jog, akkor 2007. dec. 31-én elévült.

Ha azután, akkor (még) visszaigényelheted. (Art. 164 § (1) bek, 2. mondat + vélelmezve, hogy nincs elévülést meghosszabbító körülmény az esetedben)

Ha már elévült, akkor rendezni szükséges az elévült adót, hogy a könyvelésed és a bevallás is az el nem évült követelést mutathassa.

Módja: a mostani utsó bevallásban a számlák, számla adómértékének (5, 12, 25, ki tudja már mi lehet még) megfelelő levonató adó sor(ok)ba, negatív (-) előjellel a levonható adó összegét  beállítod. Ha az összes általad említett adó elévült már, akkor a művelet eredményeként a bevallás összesítő része nulla Ft rendezendő, rendezhető, elszámolandó, elszámolható adót fog mutatni.

Ja és a könyvekből is ki kell könyvelni, 86-ossal szemben.

A bevallás beadásánál – ha az ügyfélkapun keresztül sikerül megtenned, akkor az a legjobb – célszerű kísérőlevélben csatoltan  jelezned, hogy a negatív előjel a sorokban (hivatkozd őket a levélben) adóelévülést jelez.

Ha nem tudsz csatolni, akkor írásban vagy telefonon próbáld elérni az illetékes apehodat, hogy jelezd neki ezt, ha akarod.

Nyugi, inkább elkeseredtem az oldaltól, mint lenyugodtam.

Mondjuk úgy, hogy eltévedtem, de már megtaláltam az utat, s megyek is tovább. El innen.  

Nagy mondás. Ha csinálsz valamit, azt tedd jól, vagy sehogy.

drHouse

HozzászólásSzerző: M.Éva » vas. jan. 06, 2008 12:46 pm

Szia Ani!

Megszűnéskor beteheted a viszaigénylésbe,kiutalást kérhetsz, vagy átvezetést, ha valahol van tartozása.Gondolom azért volt továbbvihető, mert nem nyílt meg a visszaigénylése.Megszűnéskor megnyílik!

Ja, és a 86-ossal szembe ne próbálkozz egyszeresben, akármilyen okos tanácsot kaptál':-))

Üdv:Éva

M.Éva

HozzászólásSzerző: adotanacs » vas. jan. 06, 2008 12:46 pm

Hmm. Azért látom éberen figyeled az eseményeket.  
adotanacs

HozzászólásSzerző: adotanacs » vas. jan. 06, 2008 12:49 pm

Szia Éva! Köszi, egész elbizonytalanodtam a 86-ossal kapcsolatosan. Ani
adotanacs

HozzászólásSzerző: kohnmari » vas. jan. 06, 2008 3:19 pm

Szia Ani!

Szerintem itt is figyelemmel kell lenni az elévülésre. Idézek a 0765-ös kitöltési útmutatójából:

"77. sor:..... Az előző időszakról beszámítható csökkentő tételnek meg kell egyeznie a megelőző időszak bevallásának következő időszakra átvihető követelésének adatával, kivéve azokat az adózókat, akiknél az elévülés miatt nem vihető tovább az előző időszakról beszámítható csökkentő tétel. Ez utóbbi esetben a bevallási főlap (C) blokkjának utolsó sorában a megfelelő kódkockába X jelet kell tenni."

Ha ez tényleg 6-7 éves átvihető, akkor már az év eleji első bevallásban sem szerepelhetett.

Üdv. Mari

kohnmari

ElőzőKövetkező

Vissza: ÁFA