Adófórum

Adózási és számviteli információk

bérbeadásról

Egyéni vállalkozók

bérbeadásról

HozzászólásSzerző: cerberus » csüt. jan. 01, 1970 1:00 am

sziasztok!

Segítsetek, abban, hogy az áfa általános szabályai szerint adózó ev. vendéglátás mellet bérbeadással is foglalkozik, nem válsztott a bérbeadásra áfát, akkor a bérbeadás TAM, és ebből a bérbeadásból a jövedelem a vállalkozás jövedelme, vagy a magánszemély jövedelme. A váll.igazolványában benne van a bérbeadás.

cerberus

bérbeadásról

HozzászólásSzerző: HIDNA » szomb. jan. 05, 2008 7:19 pm

Szia!

A bérbeadási tevékenység megkezdésekor lehetőség van az APEH felé adatmódosító lapon bejelenteni a tevékenységet, mint vállalkozási tevékenységen kívüli tevékenység.

Nem tudom ezt megtetted-e?

Ha nem, akkor a vállalkozási tevékenység bevétele lesz, mint tárgyi mentes bevétel.

A számlát milyen tömbből állítottad ki, a vállalkozóiból, vagy vásároltál erre a célra külön?

Ha ingatlanról van szó, az ingatlan a vállalkozás eszközei között van-e nyilvántartva, mert ekkor csak vállalkozási bevétel lehet.

Klári

HIDNA

bérbeadásról

HozzászólásSzerző: cerberus » szomb. jan. 05, 2008 8:04 pm

Szia Klári!

köszönöm a válaszod, annyi kérdés van ennél a bérbeadásnál, mert nem én könyveltem, mástól jött, nincs adat a bérbeadásról csak annyi, hogy a váll.ig-ban benne van. ez az ingatlan bérelt és az ev. tovább adja bérbe. A bérleti díj amit ő fizet áfás, és éppen ezért nem tudom, hogy mi is van most mert ő meg TAM számlát adott ki. Áfás számlát nem adhat mert a bérbeadás TAMos, nem jelentkezett be a bérbeadásra mint áfás, hát nem tudom mit tegyek. az egészben az a jó, hogy ez kb 3 m2  a bérleményből.

cerberus

bérbeadásról

HozzászólásSzerző: HIDNA » vas. jan. 06, 2008 5:08 am

Szerintem nincs jelentősége annak, hogy a vállalkozó ÁFÁ-san kapja a számlát, a bérbeadó valószínűleg be van jelentkezve.

Arra kell figyelned, hogy az ezzel kapcsolatos ÁFÁ-s beszerzéseket arányosítanod kell.A TAM-os értékesítéssel kapcsolatos számlák ÁFA tartalma nem igényelhető vissza.

Klári

HIDNA

bérbeadásról

HozzászólásSzerző: cerberus » vas. jan. 06, 2008 7:03 am

Köszi a választ Klári, még nem írtam azt, hogy ez egy játékgép és úgy van ott, hogy azért a helyért bérleti díjat fizetnek. A vendéglátó egységben elheasznált villanyt, fűtést stb. azt is arányosítani kell, vagy csak a bérleti díjat amit a vállalkozó fizet, mert ő is bérli a heyiséget.

Éva

cerberus

bérbeadásról

HozzászólásSzerző: cerberus » vas. jan. 06, 2008 7:09 am

Újabb kérdésben szeretném a véleményed kérni. Társas váll.kft. eddigi alkalmazottja tulajdonos lett, a része nem éri el az 50%-ot, ez mellett még ev. is( többes jogviszonyba áll), nem tudom, hogy a 07t1041-en jelenteni kell e, és a 0708-on az alkalmazotti státusz változik e.

Éva

cerberus

bérbeadásról

HozzászólásSzerző: HIDNA » vas. jan. 06, 2008 7:20 am

A bérbeadott helységhez elszámolt minden költséget arányosítani kell, az arányosítás elvégzéséhez az elmúlt évre az ÁFA tv. melléklete ad eligazítást.

Attól, hogy tulajdonos is lett egyben az alkalmazott, nem föltétlen kell, hogy változzon az alkalmazotti státusza, csak akkor, ha ezt a társasági szerződés módosítja. 

Adatmódosító lapon a tulajdonosváltozást viszont jelenteni kell.

Klári

HIDNA

bérbeadásról

HozzászólásSzerző: adotanacs » vas. jan. 06, 2008 8:07 am

Szia Éva! A játékgép tulajdonosával a klasszikus értelemben vett bérleti szerződést kötöttek? Nekem is van ilyen vendéglátó egységem, de ott üzemeltetési szerződés van, és a havi összeg amit a vállalkozó számláz forgalomtól függően változik.  Dec.30-án nekem is volt ilyen gondom, pontosan Klárival beszéltünk róla. Üdv. Ani 
adotanacs

bérbeadásról

HozzászólásSzerző: melcsi62 » vas. jan. 06, 2008 9:58 am

Szerintem ez a "játékgép-hely bérbeadás" vállalkozói tev.bevétele, mert azt az ingatlant vélhetően a vendéglátást folytató vállalkozó bérli, a játékgép arra való tekintettel van abban az "ingatlanban elhelyezve" mert ott vendéglátási tevékenység folyik, akkor használhatják a játékgépet, amikor a vendéglátó egység nyitva tart,stb.  Ha ez a bérlő vendáglátó tev.folytató ev. "albérletbe" adja x m2 bérelt részét, akkor az az ev.vállalkozási bevétele.

Ha nem választott rá ÁFA körösséget, akkor ez mentes. /s mivel van ÁFA körös tevékenysége is, a felmerülő számlák ÁFÁ-ja tekintetében,stb. az ÁFA arányosításra oda kell figyelni!) 

Mivel mindkét tevékenységet folytatjátok a beérkező számlákat záradékkal célszerű ellátni: mi az ami kizárólag a mentessel (ott az ÁFA egyáltalán nem helyezhető levonásba, ) melyek azok, amelyek kizárólag az ÁFA kötelessel, és melyek, amik is-is, azok ÁFÁ-ját arányosítani kell (szerintem esetedben is-is, tehát arányosítandó: a bérlemény áram,víz,gáz,fűtés,takarítás biztosan. De arányosítandó a könyvelési díj, irodaszer,nyomtatvány,telefon stb.- tehát mind az, amire nem lehet kifejezetten azt állítani, hogy az a költség kizárólag a másik miatt merült fel. Volt lehetőség a bérleti díj ÁFA kötelessé tételére, s akkor ez mind elkerülhető lett volna.  ha az arányszám olyan (bár ezt kétlem,hogy elérni azt a % pontot,  akkor még a tárgyieszköz mindegyikére sem mondhatom, hogy azt kizárólag csak az ÁFA köteles tevékenység miatt használom)

melcsi62

bérbeadásról

HozzászólásSzerző: melcsi62 » vas. jan. 06, 2008 10:12 am

Ugyan nem tőlem kérdezed, de hátha segít: ha jól értem az az alkalmazott továbbra is alkalmazott, attól, hogy tulajdonos. (egyébként lehet továbbra is alkalmazott!) a munkaviszony a járulék, stb. tekintetében mindennél erősebb, tehát ha ő továbbra is munkaviszonyban van, akkor a T1041-esen nincs változása a foglalkoztatónál!. Az egyéni vállalkozásában idáig is vélhetően (ha a munkaviszony foglalkoztatása elérte a heti 36 órát)  heti 36 órás munkaviszony melletti egyéni vállalkozó volt, tehát ott sincs változás.    Ami változást jelenteni kell az apeh-hoz a céges változás bejelentőn, hogy ez az ember tulajdonos lett!!

A 0708-on sincs jogcím változás a munkáltató/kifizető vonatkozásában, mert továbbra is munkaviszonyos ez a tulajdonos.

Amennyiben a tulajdonossá váláskor már nem munkaviszonyos, hanem un. személyesen közreműködő tag/társas vállalkozó, vagy maradt a munkaviszonya is egy munkakörrel, meg más feladatok tekintetében társasvállalkozói is lett, akkor megint más a helyzet  -, s akkor változás van az egyéni vállalkozói státuszoknál is a a 0758 vonatkozásában is!  , továbbá a T1041-es bejelnetések is játszanak. 

melcsi62

Következő

Vissza: Egyéni vállalkozók