Adófórum

Adózási és számviteli információk

KFT-nek milyen iskolai végzettséggel könyvelhetek?

Számvitel

KFT-nek milyen iskolai végzettséggel könyvelhetek?

HozzászólásSzerző: seprenyi55 » csüt. jan. 01, 1970 1:00 am

Regisztrált mérlegképes könyvelő vagyok államháztartási szakon. KFT-nek könyvelhetek-e, ha a vállalkozói szakot nem végeztem el?
seprenyi55
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:18 am

KFT-nek milyen iskolai végzettséggel könyvelhetek?

HozzászólásSzerző: M.Éva » szomb. jan. 05, 2008 4:53 pm

Szia! Ma még a gazdasági társaságok döntik el,hogy kivel könyveltetnek,ez az Ő felelősségük!A könyvvizsgálatra kötelezett cégeknél kötelező a mérlegképes végzettség a megbízott könyvelőjüknél- én úgy tudom.Érdekes , tőlem egy ügyfél sem kérdezte még meg, hogy melyik szakon végeztem.Ha megbírkózol a feladatokkal, szerintem nyugodtan könyvelhetsz. Üdv: Éva
M.Éva
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:12 am

KFT-nek milyen iskolai végzettséggel könyvelhetek?

HozzászólásSzerző: seprenyi55 » szomb. jan. 05, 2008 4:59 pm

Szia Éva! Köszönöm a jóindulatodat! Fiam alakított egy KFt-t, könyvvizsgálatra még nem kötelezett, csak szerényebb árbevétele volt. Most kért meg rá,hogy könyveljek neki, de én csak államigazgatásban könyveltem eddig, ezért ez új kihívás  számomra.
seprenyi55
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:18 am

KFT-nek milyen iskolai végzettséggel könyvelhetek?

HozzászólásSzerző: patkaiilona » szomb. jan. 05, 2008 4:59 pm

A számviteli törvény alapján a társaságokat regisztrált mérlegképes könyvelő kell,hogy könyvelje, vagy a könyvelésében kell közreműködnie, de   az a társaság amelynek éves árbevétele az előző két évben nem haladta meg a 10 millió Ft-ot, mentesül e kötelezettség alól.

Szerintem könyvelheted, ha el mered vállalni és teljesül a feltétel. (Ha jól sejtem az előző kérdésedben szereplő évi 8 milliós árbevételű Kft-re gondolsz, bár ott 8.000 m Ft van arra már nem vonatkozik.)

Ica

patkaiilona
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:16 am

KFT-nek milyen iskolai végzettséggel könyvelhetek?

HozzászólásSzerző: stamasi » szomb. jan. 05, 2008 5:05 pm

Szia!

Könyvelhetsz 10 m felett is, a törvényben a mérlegképes könyvelői végzettség a kikötés (és a regisztrálás), - nem nevesítik, hogy államháztartási vagy vállalkozási szakon-  10m Ft árbevétel felett. (10m alatt "bárki" könyvelhet).

Üdv.: Szilvi

stamasi
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:12 am

KFT-nek milyen iskolai végzettséggel könyvelhetek?

HozzászólásSzerző: melcsi62 » szomb. jan. 05, 2008 5:23 pm

 

 

SZÁMVITELI SZOLGÁLTATÁS
150. § (1) E törvény alkalmazásában számviteli szolgáltatás az e törvényben, továbbá a kapcsolódó kormányrendeletekben előírt könyvvezetési, beszámolókészítési kötelezettség teljesítése érdekében elvégzendő feladatok összessége (a továbbiakban: könyvviteli szolgáltatás), valamint a könyvvizsgálói tevékenység.

(2) A könyvviteli szolgáltatás körébe tartozik különösen:

a) a számviteli politika, a könyvviteli elszámolás, a beszámolókészítés rendszerének, módszerének kialakításával (ideértve a belső információs rendszer kialakítását is), a számlarend, a könyvvezetéshez, a beszámolókészítéshez szükséges szabályzatok elkészítésével, rendszeres karbantartásával kapcsolatos feladatok ellátása, beleértve a főkönyvi nyilvántartások vezetését, az összesítő feladások készítését, a beszámoló összeállítását, a beszámolóban, a könyvviteli nyilvántartásokban szereplő adatok elemzését, a gazdasági döntéseket megalapozó következtetések levonását is,
b) az elszámolások, a beszámolóban szereplő adatok jogszerűségének, szabályszerűségének, megbízhatóságának, bizonylatokkal való alátámasztottságának, a számviteli alapelvek követelményei megtartásának biztosításával a valóságnak megfelelő belső és külső információk előállítása, szolgáltatása.

151. § (1) A vállalkozó a 150. § (2) bekezdése szerinti könyvviteli szolgáltatás körébe tartozó feladatok irányításával, vezetésével, az éves beszámoló, az egyszerűsített éves beszámoló, az összevont (konszolidált) éves beszámoló elkészítésével olyan természetes személyt köteles megbízni, illetve ezen feladatok végzésére alkalmazni, aki okleveles könyvvizsgálói képesítéssel, illetve mérlegképes könyvelői képesítéssel rendelkezik, és aki szerepel a (3)-(5) bekezdés szerinti nyilvántartások valamelyikében, és ennek megfelelően a tevékenység ellátására jogosító engedéllyel (igazolvánnyal) rendelkezik, vagy olyan számviteli szolgáltatást nyújtó társaságot, amelynek a feladat irányításával, vezetésével, a beszámoló elkészítésével megbízott tagja, alkalmazottja rendelkezik az előbbi képesítéssel és a (3)-(5) bekezdés szerinti nyilvántartásba történt bejegyzés alapján a tevékenység ellátására jogosító engedéllyel (igazolvánnyal).

(2) Az (1) bekezdésben előírt kötelezettség alól mentesül az a vállalkozó, amelynél az éves (éves szintre átszámított) nettó árbevétel az üzleti évet megelőző két üzleti év átlagában - ennek hiányában a tárgyévben várhatóan - a 10 millió forintot nem haladja meg.
  
 

melcsi62
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:16 am


Vissza: Számvitel

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 11 vendég

cron