Adófórum

Adózási és számviteli információk

Kp.számla - csak magánszemélyeknek adható!

Számlázás

Kp.számla - csak magánszemélyeknek adható!

HozzászólásSzerző: melcsi62 » pén. jan. 04, 2008 6:19 pm

Kp számla használata    mai téma volt
melcsi62
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:16 am

Kp.számla - csak magánszemélyeknek adható!

HozzászólásSzerző: kohnmari » pén. jan. 04, 2008 6:34 pm

Sziasztok!

Félreértés ne essék, én igencsak adok Melcsi véleményére, de most úgy vagyok vele, hogy jobb félni, mint ........, egyébként arra a bizonyos j.) pontra hivatkoznak.

Üdv. Mari

kohnmari
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:13 am

Kp.számla - csak magánszemélyeknek adható!

HozzászólásSzerző: melcsi62 » pén. jan. 04, 2008 6:44 pm

Az én véleményem is csak egy vélemény, s nyilván több véleményből, illetve vitából jobban összeállhat valami. de melyik j) pontra gondolsz, lehet, hogy elkerülte a figyelmem.
melcsi62
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:16 am

Kp.számla - csak magánszemélyeknek adható!

HozzászólásSzerző: kohnmari » pén. jan. 04, 2008 6:53 pm

Szia Melcsi!

A 176.§. (2) bek. a. pontjának utolsó része: "A 169.§-ban felsorolt adatok közül a h) pontban megjelölt helyett az ellenérték adót is tartalmazó összege, valamint az i) pontban megjelölt helyett az alkalmazott adómértéknek megfelelő, a 83.§. szerint meghatározott százalékérték feltüntetése kötelező, azzal, hogy egyúttal a j.) pontban megjelölt adat nem tüntethető fel."

169.§ j.) az áthárított adó

Üdv.

kohnmari
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:13 am

Kp.számla - csak magánszemélyeknek adható!

HozzászólásSzerző: melcsi62 » pén. jan. 04, 2008 7:09 pm

 Én így értelmezem:

Számla adattartalmára vonatkozó egyszerűsítés

176. § (1) A 169. §-tól eltérően a számla egyszerűsített adattartalommal is kibocsátható, ha


(2) A számla egyszerűsített adattartalma azt jelenti, hogy
a) az (1) bekezdés a) és b) pontjában említett esetben a 169. §-ban felsorolt adatok közül a h) pontban megjelölt helyett az ellenérték adót is tartalmazó összege, valamint az i) pontban megjelölt helyett az alkalmazott adómértéknek megfelelő, a 83. § szerint meghatározott százalékérték feltüntetése kötelező azzal, hogy egyúttal a j) pontban megjelölt adat nem tüntethető fel;
           --------------------------------------------------------------------------------
169. § A számla kötelező adattartalma a következő:
j) az áthárított adó, kivéve, ha annak feltüntetését e törvény kizárja;
  
Szerintem a X.fejezetben (Számlázás) lévő 176.§.(2).bek.a) pontja szerint: a feltüntetést e törvény kizárja, tehát az egyszerűsített adattartalmú számlánál nem követelmény az (169.§.j.) az áthárított adó forintális szerepeltetése.

melcsi62
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:16 am

Kp.számla - csak magánszemélyeknek adható!

HozzászólásSzerző: k.laszlo » vas. jan. 13, 2008 9:20 am

Nem vitatkozni akarok, nem értek hozzá, de a "Marinéni" hasonlat miatt kénytelen vagyok szólni, mert valami sántít.

Például: ha "Marinéni" a fizetővendéglátásban tevékenykedik mint magyánszemély és ráadásul tételesátalányadózó, meg hozzá még ilyeneket olvashat, hogy:  

"Számlát, készpénzfizetési számlát, nyugtát az köteles kiállítani, aki az általános forgalmi adónak alanya."

Ebből annyit tud legfeljebb, hogy ő nem alanya az általános forgalmi adónak. Azt meg álandóan hallja, hogy számlát kell adni. Ekkor bemegy a nyomtatvány boltba és vesz egy számlatömböt. Merthogy adnak neki bármilyet.(ha nincs szerencséje rábeszélik valami drága tömbre).

Kész a káosz.

k.laszlo
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:17 am

Kp.számla - csak magánszemélyeknek adható!

HozzászólásSzerző: e2d4 » vas. jan. 13, 2008 6:23 pm

Szia K.László !

Nem baj az, ha szakmai alapon zajlanak viták, ha azok előreviszik a törvényes gyakorlatot. (szerintem úgy is az a baj, hogy hazánkban az emberek jelentős többsége nem tud különbséget tenni: a szükséges és előrevivő vita és a veszekedés között..) Márpedig jelentős a különbség.

Nos ennyi kis polémia után rátérnék felvetésed szakmai részére. Fontos, hogy ne kererjük az SZJA-tv. és az ÁFA-tv. szerinti státuszát valakinek. (az átalányadós státusz ugyebár SZJA-beli állapot? felvetésed kapcsán) Nos amennyiben Mari-néni alanya az Áfá-nak (tehát nem alanyi mentes), akkor a Mari-néni példát rosszul fogtad meg válaszomból.

Amennyiben viszont az ÁFA-tv. szerint !! ÁFA-alanyi mentes, akkor olyan számlát bocsát ki erre a tevékenységére, amilyet akar. Ő valóban adhat gond nélkül erre az ÁFA-alanyi mentes tevékenységére akár "Egyszerűsített Készpénzfizeti számlát" is 2008-tól, az új szabályoszásban is minden további nélkül.

Akiről én irtam, az az a magánszemély "Mari-néni", aki kér számlát a boltban saját magának (neki pedig bárki adhat Készpénzfizetési számlát is, tekintettel arra, hogy ő nem alanya az ÁFÁ-nak, ezért nem vonatkozik rá, a fordított adózás sem, még mint igénybevevőnek sem.

Remélem érthetően pontosítottam azt, amit korábban is így írtam le. Üdvözlettel: a Sakkos

e2d4
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:16 am

Kp.számla - csak magánszemélyeknek adható!

HozzászólásSzerző: gabmar » kedd jan. 15, 2008 3:19 pm

Adózási információk / Általános forgalmi adó

Sziasztok!

Bemásolom ide az Apeh közleményét, e szerint, ki lehet állítani készpénzfizetési számlát ugyanúgy, mint eddig.

Betűméret növeléseBetűméret csökkentése
Egyszerűsített adattartalmú számla adóalany vevő részére is kiállítható
2008.01.10.

A 2007. évi CXXVII. törvény (a továbbiakban: áfatörvény) 176. § (1) bekezdés b) pontjában foglaltak szerint a 169. §-tól eltérően a számla egyszerűsített adattartalommal is kibocsátható, ha a 165. § (1) bekezdésének b) pontjában meghatározott esetben az ott említett személy, szervezet az adóalanytól számla kibocsátását kéri, feltéve, hogy a számlán szereplő adatok egyébként forintban kifejezettek.

Az áfatörvény 165. § (1) bekezdés b) pontja alapján pedig mentesül a számlakibocsátási kötelezettség alól az adóalany abban az esetben, haa termék beszerzője, szolgáltatás igénybevevője az ellenérték adót is tartalmazó összegét legkésőbb a 163. § a) pontjában, illetőleg a 164. § (1) bekezdésének a) pontjában említett időpontig készpénzzel vagy készpénz-helyettesítő fizetési eszközzel maradéktalanul megtéríti, és számla kibocsátását az adóalanytól nem kéri.

Az áfatörvény idézett 165. § (1) bekezdés b) pontjának előírása arra az esetre vonatkozik, amikor a vevő a teljesítéskor készpénzben fizet, és nem kér számlát - következésképp nyugtát kap. A 165. § (3) bekezdésének előírása szerint az előbbiek szerinti nyugtaadás csak magánszemély felé történhet, mert az adóalany, vagy nem adóalany jogi személy felé számlát kell adni.

A áfatörvény 176. § (1) bekezdés b) pontja visszautal a 165. § (1) bekezdés b) pontjára azzal, hogy ha az ott tárgyalt esetben a vevő mégis számlát kér, akkor az egyszerűsített adattartalommal is kibocsátható. A számla egyszerűsített adattartalommal tehát kibocsátható, ha a teljesítéssel egyidejűleg készpénzzel fizető vevő (aki lehet adóalany, nem adóalany jogi személy vagy magánszemély egyaránt) és nyugta helyett névre szóló bizonylatot kér. A 165. § (1) bekezdés b) pontra történő visszautalásban az ott említett személy, szervezet a termék beszerzőjére, szolgáltatás igénybevevőjére utal, és mivel a visszautalás nem terjed ki a 165. § (3) bekezdésre, semmi sem zárja ki azt, hogy az egyszerűsített adattartalmú számlában vevőként adóalany szerepeljen.

(PM Forgalmi Adók, Vám és Jövedéki Főosztály: 227/1/2008; APEH Ügyfélkapcsolati és Tájékoztatási Főosztály: 1559595296)

Üdv: Marcsi
gabmar
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:15 am

Kp.számla - csak magánszemélyeknek adható!

HozzászólásSzerző: soccer » kedd jan. 15, 2008 3:40 pm

Kedves Marcsi!

Én is láttam a honlapon. 01.08-án du. még voltam egy előadáson, ahol még az hangzott el, hogy a PM szerint lehet használni, az APEH szerint nem. Mire hazaértem a jól megérdemelt vacsora helyett ez a hír fogadott.

Gratulálok, szinte szó szerint az, amit anno leírtál. Az APEH tájékoztatójának nyilvánossá tétele előtt sokszor elolvastam a törvény ezen rendelkezéseit, s kezdtem belátni tévedésemet.

Azonban a 168. § (1) bekezdésével meggyűlt a bajom, mai napig nem értem: "Számla: minden olyan okirat, amely megfelel az e fejezetben meghatározott feltételeknek". Milyen feltételeknek? Az adattartalomra utalna ezzel? Jól gondolom, hogy a számla fogalmának a számla, a gyűjtőszámla, és az egyszerűsített adattartalmú számla is megfelel?

Úgy gondolom, meg fog még gyűlni a bajunk ezzel az ide-oda hivatkozással, a törvény nyelvezetével.

Üdv.: Zsolt

soccer
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:12 am

Kp.számla - csak magánszemélyeknek adható!

HozzászólásSzerző: melcsi62 » kedd jan. 15, 2008 4:08 pm

Kedves Zsolt!

Nem tudom miért gyűlne meg. javaslom elolvasni, azt hiszem ÁFA visszaigénylés tárgyi feltételei"  eszmefuttatásokat.  Az egyszerűsített adattartlmú számla is egy olyan SZÁMLA, ami az egyéb feltételek (személyi,stb) meglétete esetén a benne lévő ÁFA tartalom levonására jogosít. Nem ragozom ... 

melcsi62
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:16 am

ElőzőKövetkező

Vissza: Számlázás

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 27 vendég

cron