Adófórum

Adózási és számviteli információk

tőkebetét egyéni vállalkozónál

Egyéni vállalkozók

tőkebetét egyéni vállalkozónál

HozzászólásSzerző: paradicsom » csüt. jan. 01, 1970 1:00 am

Egy kicsit bonyolult kérdéssel kapcsolatban várnám a választ.
Egy egyéni vállalkozó minden évben vezetett otthon magának pénztárjelentést, ahova minden nap bevételeit és kiadásait feljegyezte, rendesen zárt is. Itt feltűntette a tőkebetéteket is, mellékelve a pénztár bizonylatokat, és feltűntette azt is amikor volt plussz pénz a pénztárban és visszafizette magának a tőkebetéteket.
Először is, lehet-e év közben is visszafizetni tőkebetétet, tehát ő azt tette, hogy amikor minuszba ment át a pénztár akkor fizetett be és amikor lehetőség adódott rá, vagyis plussz pénz volt akkor kivette???? Előző év tőkebetétjét is kiveheti a rákövetkező évben bármikor?
Ez lenne az egyik kérdés.

A másik, hogy a könyvelője egyáltalán nem vezette a naplófőkönyvben sem a tőkebetét betétet, sem a kivétet, ott szépen átment minuszosban mindig a pénztár amikor ott tőkebetéttel kellett volna pótolni és nem látszik az sem, hogy kivette a tőkebetétet. Természetesen év végén minuszos a pénztár pont annyival, mint amennyi kijött a pénztárjelentések vezetése által a vállalkozónak.
Ez így elfogadható-e amit a vállalkozó vezetett, vagyis bizonyiték-e az ő féle pénztrájelentés arra, hogy mikor volt tőkebetét vagy kivét?
Mert valójában az a hiteles amit ő vezetett, hiszen az ég világon minden pénzmozgást feltűntetett ami csak volt adott évben a vállalkozásában.
Sajnos több ilyen gyakorlatot láttam., és még nem találkoztam olyan könyvelővel aki bekönyvelgette a tőkebetétet meg ki is könyvelte a pénztárból.
paradicsom
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:17 am

tőkebetét egyéni vállalkozónál

HozzászólásSzerző: adotanacs » szer. jan. 02, 2008 6:01 pm

Szia! Ha a kiadás több mint a bevétel, tőkebetét könyvelése válik szükségessé. Ezt az év folyamán a szükségletnek megfelelően lehet megtenni, a tőkekivét pedig történhet másik évben is, amikor a pénzkészlet ezt lehetővé teszi. Én is találkoztam már minuszos pénztárkönyvvel, nem jó, de emiatt szerintem nem bírságol az APEH, mivel az ev. jövedelme attól még szabályszerüen van kiszámolva. Üdv. Ani 
adotanacs
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:14 am

tőkebetét egyéni vállalkozónál

HozzászólásSzerző: paradicsom » szer. jan. 02, 2008 6:06 pm

igen, az valóban látható, hogy mikor szükséges a tőkebetét, de az viszont nem, - csak a vállalkozó pénztárjelentése alapján-, hogy mikor vette ki a saját részére a tőkebetétet. Tehát, hogy valójában mikor is rendelkezhetett vele újra. Ezért kérdezem, hogy szerinted? Jó-e ennek igazolására a napi pénztárjelentés? Mert itt az a gond, hogy másképp könyvelte a pénztárat - mégpedig nem, jól- a könyvelő és másképp a válallkozó, aki viszont hitelesen.
paradicsom
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:17 am

tőkebetét egyéni vállalkozónál

HozzászólásSzerző: adotanacs » szer. jan. 02, 2008 6:18 pm

Szia! Csodálkozom a vállalkozón hogy ilyen preciz lenne, én még ilyennel nem találkoztam. Sok jelentősége nincs adóalap szempontjából hogy mikor van kikönyvelve, hacsak nem valami vagyonosodási vizsgálat miatt van más időpontban forrásra szüksége. Azért ilyen fontos az időpont? Ani
adotanacs
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:14 am

tőkebetét egyéni vállalkozónál

HozzászólásSzerző: melcsi62 » szer. jan. 02, 2008 8:01 pm

Én idáig a pénztárkönyves nyilvántartásban nem láttam, hogy pénztáregyenleget, stb. kellett volna levezetni. Nyilván nem kifogásolható, ha a vállalkozó, akár a bankszámla és pénztár közötti készpénzfelvételt, bankszámla kp.befizetést is végig vezeti a pénztárkönyvén, mint adóalapba nem számító kiadást és bevételt, valamint bevezeti ugyanígy a saját pénzbetétjét és annak visszafizetését, de szerintem nem előírás, hogy a bevezetett bevételeknek többnek, vagy legalább ugyanannyinak kellene lenni, mint a kiadásoknak, s így nem köteles a vállalkozó vállalkozói betétet "un.saját maga által saját magának adott kölcsönt bevezetni. Természetesen a külső féltől kapott kölcsönt igen.
melcsi62
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:16 am

tőkebetét egyéni vállalkozónál

HozzászólásSzerző: paradicsom » csüt. jan. 03, 2008 5:19 am

Szia!

Én már kb. 3-4 ilyen vállalkozóval találkoztam, azt mondják, hogy nekik is javasolták, hogy el legyen különitve a magán és vállalkozás pénztára, ezért vezetik. Akiről most konkrétan szó van, ő már 6 éve így csinálja, meg természetesen a régi könyvelője azon a módon vezeti a gépi naplófpkönyvet, ahogyan írtam.

Látod, én nem kérdeztem rá, hogy miért érdekli ennyire ez a dolog, de tegnap ahogyan írtad rákérdeztem. Azt mondja azért érdekli, mivel amikor kivette a tőkebetéteket, akkor általában rá is tette a magán bankszámlájára. Mivel évekig igy ment, és ő mindig kérdezgette a régi könyvelőjét, hogy miért nem vezeti ő is be a könyvelésbe a tőke ki és bevéteket, a könyvelő pedig azt mondta, hogy nem kell. De ő nem hagyta annyiban, és ezért vezette szépen rendesen a pénztárjelentését. Nem pénztárkönyvet! / mint másik hozzászóló írta/ Tehát nem mertem élesben rákérdezni, de én is most már erősen azon véleményen vagyok, hogy bontosan a forrása legális volta miatt kérdezi.

paradicsom
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:17 am

tőkebetét egyéni vállalkozónál

HozzászólásSzerző: hordos » csüt. jan. 03, 2008 6:27 am

Szia Paradicsom!

Szerintem nyugodtan rá lehet kérdezni mindenkire, hogy a vagyonosodási vizsgálata miatt érdeklődik-e egy "pénz jellegű" kérdéshez. Tapasztalatom szerint jelenleg ez általánosan kérdéssé vált szinte minden vállalkozónál.

A pénztárkönyv, vagy naplófőkönyv vezetéséhez az alap könyvelési tézis szerintem a pénztárkészlet nem lehet minuszos, ez pont olyan lenne mintha a házipénztárakban minusz pénzt kezelnénk, a nincsből nincs kiadás sem. Az egyénivállalkozónak , ha vállalkozásában nincs pénze valahonnan kell kölcsön kérnie ez lehet saját magától is. A tőke, kölcsön kivétet akkor veszi , amikor a vállalkozása pénzügyi helyzete megngedi. A fordított példát láttam már sokszor, amikor a betett tőke, kölcsön miatt úgy nézett ki a pénztár, mintha milliomos lenne, de közben veszteséges volt, ez sem jó.   hordos 

hordos
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:17 am

tőkebetét egyéni vállalkozónál

HozzászólásSzerző: adotanacs » csüt. jan. 03, 2008 7:26 am

Szia! Szerintem nincs nagy jelentősége a kivét könyvelési időpontjának. Az egyéni vállalkozó "zsebe" egy, más kérdés a jöv.kivét, amelynek adóvonzata van. Az a lényeg, hogy valahonnét legyen forrása a magánbankszámlán lévő pénzének. Ez pedig adózott forrásból lehetett, ha  annyi bevétele volt, hogy ki tudta venni a tőkebetétet. Üdv. Ani
adotanacs
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:14 am


Vissza: Egyéni vállalkozók

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 94 vendég