Adófórum

Adózási és számviteli információk

Új adótörvényváltozások 2007 évben

Egyéni vállalkozók

HozzászólásSzerző: Vicca » csüt. jan. 01, 1970 1:00 am

Sziasztok! Mindenkinek nagyon boldog, sikeres  Új Esztendőt kivánok!

Az alábbiakban szeretném a segitségeteket kérni. Férjem egyéni vállalkozó, másodállásban (heti 40-ban).  A 2007. év elég rosszul sikerült.

A 2007-as adóbevallását én készitem el, de sajnos, nem vagyok a helyzet magaslatán.

Szeretném, ha segitenétek,  hogy a 2006 évhez viszonyitva, milyen adótörvény változásokra kell figyelnem. (Egy éve foglalkozom a férjem könyvelésével.) Az év elején vásároltunk egy sz.gépet, sajnos, még ezt sem sikerül elszámolnunk. Jobb évre számitottunk.

A férjemnek nincs alkalmazottja (egy személyes, kereskedelmi jellegü vállalkozás). Jövedelmet, csak év végén vesz ki, osztalékban, vagy kivétben.

Előre is köszönök minden segitséget.

Üdv. Éva,

Vicca

HozzászólásSzerző: validitas » kedd jan. 01, 2008 5:22 pm

Szia Éva!

Ezt itt nehéz lenne összefoglalni, hiszen nem tudhatjuk pontosan a tevékenységet sem, meg sok egyéb körülményt sem. Azon kívül a 2006-os szabályokat lassan már felejtjük is, hiszen már a 2008.évi változásokkal van tele a fejünk.

Azt szeretném javasolni, hogy a bevallás útmutatóját tanulmányozd át majd  figyelmesen (különösen az egyéni vállalkozásból származó jövedelem levezetésének leírását), az mindenben eligazít. Lényeges változás 2006-hoz képes emlékezetem szerint nem volt.

A 0753 bevallás még nincs fenn az apeh honlapján (www.apeh.hu) , de néhány nap, esetleg hét elteltével már le tudod tölteni.

Üdv: Böbe

validitas

HozzászólásSzerző: valterjozsefne » kedd jan. 01, 2008 5:54 pm

Szia! A munkaviszony melletti e. vállalkozó 2006-ban általában jobban járt, ha osztalékként adózott az eredménye után, ekkor még 4% volt az osztalék utáni EHO. 2007-ben ez 14% , így nagyon kell számolgatni, hogyan lehet egy kicsit megtakarítani. Mária
valterjozsefne

HozzászólásSzerző: viragmarta60 » kedd jan. 01, 2008 5:56 pm

Szia! Nagyon sok kérdét vet fel az írásod, a férjed ezek szerint fő goglalkozású vállalkozó?, ha 2006.évet is tültötted, akkor 2007.évben már nem lehetett kezdő, azt írod jövedelmet csak év végén vesz ki vagy kivétben vagy osztalékban, a 0758-on a minimálbért jelentetted?

Mindenkinek!

Ez a minimálbér után, nem a minimum járulék után fizetendő járulék mérték megfogalmazás 2007.évben is már érdekes volt, mert kapcsolta a tényleges kivéthez a minimálbér alapján fizetendőt, tehát havonta minimum a minimálbér alapján kellene megfizetni az szja előleget is. A 2008-tól már az új megfogalmazás szerint a minimálbér kétszerese alóli mentesség, akkor lehet, ha a havi bevallásban havonta bejelenti , a kezdő egyéni vállalkozó esetében engedi meg a kezdés évében a minimálbér utáni járulék fizetést. Tehát szerintetek ki kell-e venni a vállalkozói kivétet és szja előleget is kell-e fizetni 2007.évben egy nem kezdő vállalkozónak?

Várom válaszotokat, mert az eredeti kérdéshez szerintem ez is kapcsolódik.  Üdv: Márti

viragmarta60

HozzászólásSzerző: viragmarta60 » kedd jan. 01, 2008 5:59 pm

Mária ! Teljesen igazad van én nem figyeltem jól a kérdésfelvető elejére, hogy 40 órás munkaviszony mellett. Pedig még nem is jött a dömping mi lesz így május végére!

Azért ha valakit érdekel a kérdésem a váll.kivéttel főfogl-nál kérdés.

Bocsi: Márti

viragmarta60

HozzászólásSzerző: valterjozsefne » kedd jan. 01, 2008 6:30 pm

Szia Márti! Amennyiben jól értem, a Te kérdésed főfogl.e. vállalkozóra vonatkozik. Mivel neki  legalább a minimálbér után a járulékokat meg kell fizetni, ezért célszerű ezt kivétként kezelni. Az Szja-t negyedévente be kell fizetni a kivét után ,a negyedévet követő 12-ig, de bevallani majd a 0753-on kell. Megteheti azt is, hogy évvégén egy összegben veszi ki a kivétet, de ebben az esetben is , ha negyedévente van eredménye , akkor azután meg kell fizetnie az Szja előleget. Mária
valterjozsefne

HozzászólásSzerző: viragmarta60 » kedd jan. 01, 2008 6:52 pm

Szia Mária! Én itt arra gondolog, hogy lehet vagy kell , a járulékos magyarázatokban (APEH honlapon,hvg2007) vállalkozói kivéthez utal vissza , abban az esetben nem kell megfizetni a minimum járulékalap szerint, ha a vállalkozói kivétje eltér stb. -most pontosan nem néztem meg- és bejelenti a 0758-on, ebből számomra nem teljesen egyértelmű, hogy ha a minimálbér után jelentek, akkor a kivétet a minimálbért mégis ki kell esetleg vennem, mert akkor megdől a járulék lehetőség szabálya. Nem tudom, hogy a gondolatomat sikerült-e így megfogalmaznom. Üdv: Márti
viragmarta60

HozzászólásSzerző: validitas » kedd jan. 01, 2008 7:56 pm

Szia Márti!

Tevékenységét nem kezdő főfoglalkozású egyéni vállalkozó vagy a minimum járulékalap után fizet járulékot, vagy - ha a kivétje kevesebb, akkor az után, de legalább a minimálbér után. Ezt én úgy értelmezem, hogy a kivétje lehet nulla is(ekkor nincs SZJA-levonás), lehet kevesebb is, mint a minimálbér (akkor az SZJA-levonás, bevallás a tényl.kivétnek megfelelő), de legalább az után meg kell fizetni a járulékot ( és ekkor azt is kell bevallani a 0758-on járulékalapként).

Idézet az apeh tájékoztatóból:

"Ha a vállalkozói kivét, az átalányadó alapját képező jövedelem nem éri el a minimum járulékalapot, az egyéni vállalkozó a bevallásában a tényleges járulékalapot képező jövedelem, átalányadózás esetén az átalányadó alapját képező jövedelem feltüntetésével bejelentést tehet arról, hogy a társadalombiztosítási járulékot a tényleges járulékalapot képező jövedelem, illetőleg az átalányadó alapját képező jövedelem, de legalább a minimálbér alapulvételével fizeti meg."

Üdv: Böbe 

validitas

HozzászólásSzerző: viragmarta60 » szer. jan. 02, 2008 4:57 am

Szia Böbe! Köszönöm, pont erre gondoltam, onnan olvasva, hogy ..... a tényleges járulékalapot képező jövedelem, illetőleg az átalányadó alapját képező jövedelem, de  legalább a minimálbér alapulvételével fizeti meg." Na itt van egy olyan kétes dolog számomra, amikor a vesszők között ott van az átalányadós, aki ha kevesebb a bevétele a minimálbér alapján fizet. Akár a "de legalább a minimálbér alapulvételével fizeti meg" kifijezés csak rájuk is vonatkozhat .Ilyen beszúrt és vesszőkkel tele tájékoztató hangsúlya és hagyjuk ki , együtt értelmezzük fő + átalányadós teheti a magyarázat félre értelmezését is. Egy ellenőrzésnél, ha azt állítaná az APEH-os , hogy csak az átalányadósra vonatkozik, Te hogyan védenéd ki.?

Az Áfa ellenőrzésnél átfogóban társasági megitélési különbségünk volt az ellenőrökkel, megfogalmazás másként értelmezése miatt, de ez más téma.

Köszi Márti

viragmarta60

HozzászólásSzerző: Vicca » szer. jan. 02, 2008 6:47 pm

Sziasztok,

Elnézést szeretnék kérni, a helytelen megfogalmazás miatt.

- a férjem másodállású egyéni vállalkozó,

- kereskedelmi jellegü vállalkozása van (egy személyes),

- főállású munkaviszonnyal rendelkezik (heti 40 h-.s), tehát a vállalkozást, csak másodállásban végzi,

- a 2006-os évi adóbevallását "segitséggel" készitettem(ük) el, a 2007 év lenne, az első, önállló munkám.

Mégegyszer elnézést kérek, ha megtévesztő volt a kérés megfogalmazása.

Köszönöm, Éva, 

Vicca

Következő

Vissza: Egyéni vállalkozók