Adófórum

Adózási és számviteli információk

bérbeadás vállalkozásban

Egyéni vállalkozók

bérbeadás vállalkozásban

HozzászólásSzerző: loncika » csüt. jan. 01, 1970 1:00 am

Bérbeadásról szeretnék kérdezni, bocsánat az ismétlésről, de nem találok megoldást.... sokadika van már agyilag, és belegabolyodtam a témába....

 Van egy áfa általános szabályok szerint elszámolású egyéni vállalkozó, aki felvetette a vállalkozói igazolványába 2007ben a bérbeadást, a többi tevékenysége mellé.  2007ben áfa mentesen számlázta az ingatlan bérbeadását, és az erre a tevékenységre elszámolható kiadások áfáját nem helyezte levonásba.

A kérdéseim: 

1.    A 2007 évi egyéb, teljes áfás tevékenysége utáni áfát arányositania kell-e a bérbeadás miatt? ( A bérbeadásra jutó kiadások el vannak különitve a többitől)

2.   Számlázhat továbbra is mentesen 2008-ban vagy be kell adnia a TAFA-t és azon külön nyilatkoznia kell a mentes vagy áfás bérbeadásról? 

2a.   Ha áfásat választ, akkor  ugye a felszámitott áfa visszaigényelhetővé válik-e a kiadásokat után?

 

Köszönöm

loncika
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:12 am

bérbeadás vállalkozásban

HozzászólásSzerző: polak » szomb. dec. 22, 2007 10:46 am

Szia

Akkor kell nyilatkoznia ha ezentul a bérbeadást áfásan akarja számlázni, ha nem akkor nincs teendő.

polak
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:12 am

bérbeadás vállalkozásban

HozzászólásSzerző: sz.ili » szomb. dec. 22, 2007 11:11 am

Szia! 2007. évre arányosítani kell, de csak azokat az áfás tevékenységeket arányosítjuk, amik mindkettőhöz használatosak és elkülöníteni nem lehet, hogy az áfás tev-hez vagy a bérbeadáshoz használja. Ha továbbra is ugyanúgy akarja, akkor nem jelent. Ha áfást választ, akkor viszont levonható a bejövő áfája is a bérleménnyel kapcsolatos költségeknek. sz.ili
sz.ili
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:14 am

bérbeadás vállalkozásban

HozzászólásSzerző: gyergyoiistvan » vas. dec. 23, 2007 4:20 pm

Azt kell megvizsgálnod, hogy nincsennek-e olyan kiadások a nyilvántartásokban, amelyekről nem dönthető el egyértelműen, hogy csak egy adott szolgáltatást illyetően merültek fel. Pl. könyvelési díj egyéb a (egyéni vállalkozásnál érdekesen hangzik, de nincs más szó) a központi irányítással, ügyvezetéssel kapcsolatban felmerült költségek. Ezek áfáját helyesen arányosítani kellene. Ha ezek nem tesznek ki jelentős összeget, akkor én nem szentelnék neki jelentős figyelmet, tekintve hogy az ellenőrzések zömmel arra irányulnak, hogy olyan áfá-t levonsz-e, melyek egyértelműen vagy túnyomóan az ingatlan bérbeadással kapcsolatban merültek fel.

Üdvözlettel: Gyergyói István

gyergyoiistvan
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:12 am

bérbeadás vállalkozásban

HozzászólásSzerző: melcsi62 » vas. dec. 23, 2007 5:06 pm

Szia!

Ezek szerint már 2007-ben is volt mentes (ingatlan bérbeadás) tevékenység bevételed és volt ÁFA köteles is. Tehát azok a költségek, amelyek is-is merültek fel, azok áfá-ja arnyosítandó (p. székhely költségei, székhelyen használt tárgyieszközök, könyveli díj, irodaszerek, szak.kiadvány pl. HVG adó különszám, telefon,stb) amelyekre nehéz lenne ráfogni, hogy csak egyikhez, vagy csak másikhoz merült fel, illetve volt használva/felhasználva.

2008-ban is számlázhatja az ingatlanbérbeadást mentesen, mert azok továbbra is a mentesek között vannak, de lehet rá választani (dec.31-ig) az ÁFA kötelezettséget. Ha erre az Áfa kötelezettséget választod és egyébként van áfa köteles tevékenységed is és mentes már nem lesz, akkor megszabadulsz az elkülönítgetéstől, továbbá az arányosítgatástól, s nyiván ami a ÁFA köteles tevékenység végzéséhez merül fel számla, azok ÁFA tartama levonható -, hacsak nincs a tilalmak között (pl. benzin,stb. biztosan érted mire gondolok). Ha pl. a bérbeadot ingatlan ÁFÁ-ját nem igényeltétek vissza a beszerzéskor, akkor - mivel 10 évig kell figyelni 2008-tól 20-évig , hogy milyen tev-et szolgál - a feltételek fenállása esetén (min.90%-ban ÁFA kötelesen bérbe van adva, stb.) még pótlólagos áfa viszaigénylést/levonhatóságot is keletkeztet. Nézzétek jól át az áfa tv.123-136.§-sokat.    De a döntés a tiétek.  

Ha nem teszitek áfa kötelessé az ingatlanbérbeadást, akkor 2008-ban is mentesen számlázzátok, csak már nem teszitek elé, hogy  "tárgyi", mert ez a kifejezés már megszűnik és a feltételek fennállása esetén arányosítgattok, valamint a bérbeadáshoz kapcsolódóan felmerült kiadások áfa tartalma nem levonható. 

 

melcsi62
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:16 am

bérbeadás vállalkozásban

HozzászólásSzerző: loncika » pén. dec. 28, 2007 1:07 pm

Köszönöm a segitséget!

 

Boldog Uj Évet Kivánok !

loncika
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:12 am


Vissza: Egyéni vállalkozók

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 91 vendég

cron