Adófórum

Adózási és számviteli információk

Kivét, kölcsön vagy mi?

Egyéni vállalkozók

Kivét, kölcsön vagy mi?

HozzászólásSzerző: validitas » csüt. dec. 20, 2007 11:31 am

Szia!

Szerintem valamit kicsit félreolvastál, az "önmagával szerződést köt"-nél "paradicsom válaszára reagáltam, a tiedre csak annyit írtam (mert azért beszéltél kölcsönról, meg hitelről a 3.sz. hozzászólásban), hogy szerinted vehet-e fel önmagától, szerintem nem:  Lásd:

Előzmények | Válasz| fórumtag válasza

Szia!

Te biztos vagy abban, hogy az egyéni vállalkozó vehet fel saját magától kölcsönt? Mert szerintem nem. Nem értelmezhető. Az EjVA-ba viszont ettől függetlenül beléphet, ha nincs adótartozása.

Üdv: Böbe

11:48 12/19/07 | Módosítva: 11:50 12/19/07, 2 alkalommal.
validitas
 
Hozzászólások: 3
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:14 am

Kivét, kölcsön vagy mi?

HozzászólásSzerző: melcsi62 » csüt. dec. 20, 2007 11:36 am

Szia Böbe!

Neharagud, de a nekem szóló válaszban írod: Te biztos vagy abban, hogy az egyéni vállalkozó vehet fel saját magától kölcsönt??  Biztos vagyok benne, hogy nem! és ilyenre nem is utaltam.

melcsi62
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:16 am

Kivét, kölcsön vagy mi?

HozzászólásSzerző: validitas » csüt. dec. 20, 2007 11:46 am

Sajnálom a félreértést, de  akkor nem igazán világos számomra, hogy a 3.sz. hozzászólásban mit akartál mondani az alábbi mondatokkal:

 

"A felvett kölcsön az adóalapot nem képező bevétel, törlesztése adóalapot nem képező kiadás, a hitelre fizetett kamat egyéb költség."

"Aztán még arra gondoltam, hogy ha teheti, holnap már dec.20. határidő!!, akkor lépjen be az EVÁ-ba, ahol már nem érdekes, hogy a felvett hitelével mit csinál!! "

 

Úgy véltem, ezekkel a megjegyzésekkel azt akarod mondani, hogy vehet fel kölcsönt, hitelt önmagától. Ezek szerint nem jól értettem.

És szerződésről egyetlen neked szóló válaszomban sem tettem említést (hacsak nem te vagy "paradicsom" is), úgyhogy nem tudom, nem értem, miért volt a helyreigazítás a 9. hozzászólásban.

 

validitas
 
Hozzászólások: 3
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:14 am

Kivét, kölcsön vagy mi?

HozzászólásSzerző: melcsi62 » csüt. dec. 20, 2007 11:55 am

Szia!

Szeretem olvasni a válaszaidat, tehát nem akartalak megbántani.  Amit idéztél, azzal azt sugalltam a kérdezőnek, hogy amikor a pénzintézettől a vállalkozása vette fel a hitelt, akkor azt adóalapba nem számító bevételként könyvelte el, amikor a pénzintézetnek fizet vissza (mert ugye törleszteni is kell egy hitelt), az adóalapba nem számító kiadás. Tehát ha most "könyvelésileg" ott hagyja a pénzt, ahol van - magyarul "semmilyen formában nem írja ki", azzal nem lesz neki adózandó nyeresége,  s ha nem lép át az EVÁ-ba 2008-ra,  és ki akarja írni a könyeiből - azt inkább már 2008-ban tegye meg vállalkozói kivétként, mert akkor már kevesebb járulék terhe lesz után (9% eü.hozzájár.helyett, csak az amúgy is fizetendő 4.350 Ft.

A felvett hitelén, azt értem: hogy amit, mint egyéni vállalkozó vett fel a pénzintézettől.

melcsi62
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:16 am

Kivét, kölcsön vagy mi?

HozzászólásSzerző: paradicsom » szomb. dec. 22, 2007 11:13 am

Hát nem tudom.....szerintem a kivét és a kölcsön nyújtása saját magának, két különböző dolog....a kivétet nem kell visszafizetni, hiszen azután már megfizetett mindent,...viszont a kölcsön valóban elfogadhatatlan, ha nem fizeti vissza....de miért nem lehet olyan, hogy pld. éven belül vesz fel kölcsönt KAMAT NÉLKÜL, gyakorlatilag a vállalkozása pénztárából /mivel most is csak azt írom, ha tőkebetétnél nincs kamat, akkor itt miért kéne lenni?/ és azt szépen vissza is fizeti?

Tehát itt nem évekre nyújtott kölcsönről van szó, hanem esetleg pár hónaposról, aminek a visszafizetése megtörténik.

Ha egyszer két kasszánk van, egy a vállalkozásé egy a magánszemélyé, akkor azt gondolom, hogy lehetséges ez a dolog.

Lehet, hogy a kölcsön adó és a kölcsönbe vevő személye nem válik el fizikailag, de ha pld. egy bt. ad kölcsön a beltagnak akkor ott különválik? Ott sem,...

 

paradicsom
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:17 am

Kivét, kölcsön vagy mi?

HozzászólásSzerző: paradicsom » vas. dec. 23, 2007 6:31 pm

Még feltenném azt a kérdést, hogy ha egyéni vállalkozó nem adhat kölcsön magának, mivel a kölcsönbe adó és kölcsön vevő személye azonos, akkor mi a helyzet ha valamelyik családtagjának adja a kölcsönt? Az lehetséges? Mert akkor megoldja így. Nem?

paradicsom
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:17 am

Kivét, kölcsön vagy mi?

HozzászólásSzerző: melcsi62 » pén. dec. 28, 2007 7:53 pm

Szia!

Amikor egy vállalkozás/vállalkozó ad kölcsön magánszemélynek jegybanki alapkamat 5 százalékponttal növelt kamat alatt, akkor játszik az SZJA tv. 72.§. kamatkedvezményből származó jövedelem. A különbözeti kamat (kamatkedvezmény) öszeg után a kifizetőnek 44 % SZJA fizetési és bevallási stb. kötelezettsége van

Én ezért javasoltam egyik megoldásként 2008-ra a bevételi nyilvántartás vezetése mellett az EVÁ-t, mert addig már úgy sem pénztárellenőrzik a vállalkozót, az EVÁ-s e.vállalkozónál pedig nem kérdés, hogy hol tartja a pénzét. Fizeti továbbra is a törlesztést a vállalkozós számlájáról, vagy csekken és kalap.   

melcsi62
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:16 am

Kivét, kölcsön vagy mi?

HozzászólásSzerző: paradicsom » szer. jan. 02, 2008 5:59 pm

Igen, elnézést kérek valóban igaza van Melcsinek, utána néztem, és én tudtam rosszul. Bár igazságtalannak tartom a dolgot. Én találkoztam több ilyen esettel is, és megmondom őszintén, hogy utólag nem is tudom, hogy mit tud csinálni az a vállalkozó, aki saját magának adott kölcsön pénzt, még ha két hónapra is. Most akkor milyen büntire számíthat? Mulasztási mert nem vallotta be a kamatkedvezményt és még a kamat után a 44% szja-t? De ha valóban csak két hóra adta kölcsön, akkor mit tudnak számolni? Akkor szegény feje még rosszul is jár, mert 2oo e ft a mulasztási meg még nem tudom mennyi a büntetés, és mondjuk amiket én láttam, adtak kölcsön 4oo-5oo ezer forintokat saját maguknak.
paradicsom
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:17 am

Kivét, kölcsön vagy mi?

HozzászólásSzerző: melcsi62 » kedd jan. 08, 2008 11:10 pm

Csak most olvastam bocs: Szerintem. ha az egyéni vállalkozó pénztárkönyvet vezet, nem érdekes, hol tartja a pénzét és mennyi lenne az egyenlege, ha kiszámolná, mert nem kell neki kiszámolni, - tahát nem kell neki saját magától kölcsönözni--- egy zseb,egy személy.

A kérdező azt akarta megtudni, hogy pénzintézeti hitelt vett fel a vállalozásába - amit viszonyt be kell vezetnie a pénztárkönyvbe is -, s gyakorlatilag saját célra akarja használni, s elszámolhatja -e a pénzintézenek fizetett kamatot, meg,hogy hogy vegye ki azt a pénzt. .  Én a helyében nem írnám ki a pénztárkönyvből, a kamatot elszámolnám és 2008-ra akár EVá-t választottam volna. Ezt dec.31-ig megtehette volna, stb.

Aki naplófőkönyvet vezet - amiben van pénztáregyenleg , s kiírt ilyen "kölcsönvett" pénzt, azt átírnám utólagos elszámolásra akár, ami 30 napig kinn lehet, a 30-ik napon visszavételezném, stb.  De szerintem az egyéni vállalkozónak ilyesmit nem kellene év közben kiírnia!!  Szerintem ilyen mulasztási bírság dolga nem lehet, mert az egyéni vállalkozó saját magával szemben egy személy, nem másnak fizetett, akár simán ki is húzhatná a nyilvántartásából. 

melcsi62
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:16 am

Előző

Vissza: Egyéni vállalkozók

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 105 vendég

cron