Adófórum

Adózási és számviteli információk

Visszárut ki számlázzon?

Számlázás

Visszárut ki számlázzon?

HozzászólásSzerző: tothkornelia69 » csüt. jan. 01, 1970 1:00 am

Sziasztok!

Az egyik cég multiknak értékesít (saját terméket), természetesen a szokásos egyoldalú szerződési kikötésekkel, melyben az is szerepel, hogy az általa nem értékesített terméket a vállalkozó visszaveszi.

Kinek kell szerintetek ezekről a számlákat kiállítani?A probléma az, hogy a visszáru túlnyomó többségében nem kapcsolható egy konkrét számlához, mert adott időintervallumban összegyűjtött árut egyszerre küldi vissza.Sem az Áfa tv, sem az Szt nem ismer ilyet hogy visszáru számla (pedig az egyik áruház az utóbbi időben gyakorlattá tette ezek kiállítását, a számla megnevezése is ez, ráadásul nem is az eredeti árral, hanem kevesebbel, mint ahogy ő tőlünk megvásárolta). A legjobb lenne helyesbítő, ill. stornó szlákat kiállítanunk, ezekben viszont az eredeti számlákra kell hivatkozni: Ha a vevő számláz, akkor áruvásárlásként kell könyvelnem az eredetileg saját termelésű készletet? Kíváncsian várom Ti hogyan oldjátok meg az ilyen helyzetet!Köszönöm a válaszokat! Üdv:Nelly
tothkornelia69
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:15 am

Visszárut ki számlázzon?

HozzászólásSzerző: kati1012 » csüt. dec. 20, 2007 9:06 pm

A visszáruról a számlát az eredeti számla kibocsájtójának azaz a szállitónak kell elkésziteni.
kati1012
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:15 am

Visszárut ki számlázzon?

HozzászólásSzerző: bartane76 » csüt. dec. 20, 2007 9:15 pm

Szia Nelly!

A visszáru számlát igenis nektek kell kiállítanotok. Mi sokszor minőségi reklamációval kapjuk vissza az el nem adott termékeket, főleg húskészítményeknél, és muszály lenyelni az itt keletkező veszteséget.

Nálunk létezik ún. túrás és nem túrás értékesítés, és visszáru is, és a nem túrásnál nem kell hivatkozni az eredeti kiállított bizonylatra, így lehet vele korrigálni. Valószínűleg ez programfüggő beállítás.

Üdv. Zsuzsa

bartane76
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:17 am

Visszárut ki számlázzon?

HozzászólásSzerző: melcsi62 » csüt. dec. 20, 2007 9:32 pm

Szia Kornélia!

A mi értelmezésünkben a viszáru nem ugyanaz, mint az pl. az ÁFA törvény értelmében. Javaslom olvasd el az APEH honlapon az ezzel kapcsolatban feltett iránymutatást, nekem 2 napja volt ezzel dolgom, ha leírom miként kellett eljárnom, biztosan leszűröd a lényeget:  Én egy gyártó/vegyipari termékelőállító cégtől számláztam ki a saját termelésű készletet, a vevő megrendelésére és átvételére alapozva, az átvett terméket nem szállította el a szállító vállalta, hogy az elszállításig felelős őrzésben tartja. Majd amikor jött a fizetési határidő, a vevő elkezdett hímezni,hámozni: először, hogy ő a megrendelt terméket csak több hónap alatt fogja tudja eladni, ezért a fizetési határidőt kéri három részletben megállapítani. A szállító ezt visszautasította. Akkor jött azzal,hogy ő egyébként még el sem szállította a terméket, úgy hogy nem is történt szerinte teljesítés, tehát kéri a számlát stornózni, meg egyébként ajánl nekünk egy másik vevőt maga helyett....., stb. A lényeg a lényeg, az általa ajánlott vevő valóban megerősített, hogy megveszi a terméket, amit két tételben kér kiszámlázni, két különböző fizetési határidővel. Na jött a dilemma: visszáruként visszaveszem a terméket az eredeti vevővőtől (gyakorlatilag ugyanúgy minuszos számlát állítok ki,) vagy mi legyen, annál is inkább, mert nem akartam a stornó számlát, mert annak olyan szaga van, mintha akkor az eredeti számla "fiktív lett volna". Elkezdtem körbejárni a dolgot, s végül is az APEH honlapon lévő tájékoztató alapján kénytelen voltam a számlát   szerződés meghiúsulásra hivatkozva stornózni, azaz stornó számlát kiállítani.

Régen elfogadott gyakorlat és normális ügymenet volt, hogy a kereskedelemben is a nagyker, ha visszavette az árut, akkor ő adott róla minuszos visszárú számlát, az eredeti eladási árán számolva. A hivatkozott tájékoztató ezt sem zárja ki teljesen, de sok feltétel megvalósulása esetén történhet csak ilyen fajta számlázás, egyébként azt mondja, hogy aki eredetileg megvette az árut/terméket, ha vissza akarja adni és a szállító hajlandó visszavenni, akkor a vevő (mint egy áru értékesítést) számlázza ki az eredeti szállító felé (mint egy eladást/értékesítést).  Nézd meg a szállító, vevő között létrejött szerződést, s próbáld meg az abban szereplő tartalmat beültetni az APEH tájékoztató szövegkörnyezetébe, s kiderül, hogy a meglvő szerződés alapján a szállító állít-e ki minuszos visszáru számlát, vagy a vevő úgy adja vissza, hogy kiszámlázza a szállítónak azt, amit visszaad,  vagy stornózni kell a számlát.

Ha a vevőd számlázza rád vissza, azt amit te termékként adtál el neki, akkor amikor te azt megveszed - és már további gyártási/eljársi folyamatot nem végzel rajta, magyarul nem minőségi hiba miatt jött vissza -, akkor igen már a könyvelésedben árubeszerzésként szerepelteted és amikor eladod valakinek, az áru eladás lesz és annak "költsége " már ELÁBÉ lesz.

Sajnos nem tudom neked a tájékoztatót bemásolni, mert nem vagyok olyan számítógépes zseni. 

melcsi62
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:16 am

Visszárut ki számlázzon?

HozzászólásSzerző: tothkornelia69 » csüt. dec. 20, 2007 9:51 pm

Szia Melcsi!

Köszi!

Egyébként nagyon mókás, mármint nem a válaszod és a számlázás, hanem az,hogy már régóta görcsölök a témán, és épp mielőtt olvastam a válaszod találtam meg az APEH honlapon a tájékoztatót, szerintem erre hivatkozol.Idemásolom, hogy a többiek is elérjék.

 http://www.apeh.hu/print/adoinfo/afa/visszaru.html

Másolás: kijelölöd a szövegrészt, amit másolni szeretnél, ezután ráállsz, és jobb gomb, Másolás, ezután odakattintasz, ahol szeretnéd hogy megjelenjen, jobb gomb és Beillesztés.(Vagy így is lehet:kijelölöd,majd Ctrl||C,ezután odaállsz ahova másolsz, és Ctrl||V)

Egyébként a Számviteli levelek 3249 és 3330 levél is foglalkozik a témával, azt is ma találtam meg.Üdv:Nelly

 

tothkornelia69
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:15 am

Visszárut ki számlázzon?

HozzászólásSzerző: melcsi62 » csüt. dec. 20, 2007 10:01 pm

Köszi az informatikai oktatást, de a fiam is ki van tőlem akadva. De nem érti meg, hogy olyan programmal dolgozok könyvelés,bér,tárgyieszköz, hogy állandóan ilyeneket kell nyomkodnom? hogy CTR+C (új adat bevitel), CTR+G (gyorslista) Ctr+R (szűkítés) Alt+J (bérlist) és még sorolhatnék vagy 25-öt, meg még ezeknek a kombinációit, - képtelen vagyok már megjegyezni itt Ctr+C a kijelölés és a többi.   DE KÖSZÖNÖM.

Remélem megtalálod a megfelelő értelmezést a saját esetedre. 

melcsi62
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:16 am

Visszárut ki számlázzon?

HozzászólásSzerző: madora100 » csüt. dec. 20, 2007 11:08 pm

Nagyon érdekes az APEh okfejtése,  amely Nelly esetében is vonatkozik. Ha magánszemély a vevő, akkor a magánszemély nem tud "visszaszámlázni". Kénytelen az eredeti eladó minuszos visszárú számlát kiállítani, hiába írja az apeh, hogy ezt nem lehet.
madora100
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:11 am

Visszárut ki számlázzon?

HozzászólásSzerző: tothkornelia69 » csüt. dec. 20, 2007 11:16 pm

Szia Madora!

És mi a véleményed a saját termelésű készletemről, amit így áruként "veszek" vissza?Nelly

Így az év végi leltározás is igen érdekesen alakul.Nem?

tothkornelia69
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:15 am

Visszárut ki számlázzon?

HozzászólásSzerző: M.Éva » pén. dec. 21, 2007 6:15 am

Sziasztok! Én a multik visszáru számláit az értékesítéssel szembe teszem,hiszen nem valósul meg árbevétel arra az árura, és az ELABÉ- mat sem növelheti! Az eredeti teljesítéskor vallom a fiz. áfát, visszáru teljesítésekor a számlájuk szerint a levonhatóba teszem. Vannak cégek, akik csak szállítólevélen adják vissza az áru egy részét, nekik kiállítunk erről a tételről negatív számlát, a teljesítés ilyenkor a visszaszállítás napja.Ez is az árbevételt csökkenti. Üdv: Éva
M.Éva
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:12 am

Visszárut ki számlázzon?

HozzászólásSzerző: madora100 » pén. dec. 21, 2007 1:28 pm

Nálam is soksor előfordul, hogy a saját termelésű készlet eladása után visszaveszem a vevőnél megmaradt terméket.Például nem tudja jól kiszámolni, mennyi vakolatra van szüksége. Többet visz a kelleténél olyan szóbeli előzetes megállapodás alapján, hogy ami megmarad, visszahozhatja. A vevő még soha nem számlázta felém vissza az árut, mindig én állítok ki visszáru címszóval negatív előjelű számlát a visszaszállítás napjával egyező teljesítési idővel. Csökken az árbevétel és csökken  fizetendő áfa. Az apeh tájékoztatóban foglaltakkal egyáltalán nem értek egyet. A visszárúból nem csinálhatok anyagkészletet.

madora100
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:11 am


Vissza: Számlázás

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 35 vendég