Adófórum

Adózási és számviteli információk

Melyik nap az előtársaság kezdő és végnapja? T1

Adatszolgáltatás

Melyik nap az előtársaság kezdő és végnapja? T1

HozzászólásSzerző: GIN » csüt. jan. 01, 1970 1:00 am

Ez egy élő probléma és igazából nem csak az adatszolgáltatást érinti, hanem a könyvelést, az adózást, a járulékbevallást, stb. - egyszóval mindent! (Majd javaslom az egyebek témakör felvételét.)

Az APEH rendszeresen hibásnak jelzi a 07T1041-es adatszolgáltatást, illetve a 0608A/M-es - 0708A/M-es bevallást "rossz az előtársasági időszak (ETISZ) megjelölése" indokkal.

A kérdés:

A) Voltaképp melyik nap az előtársaság kezdő és végnapja? B) És miért épp az a nap? C) Mely jogszabály(ok), mely paragrafusa(i) írják azt elő? D) Az A) kérdésre (ez a fő kérdés!) adott minden rossz válasz húsba vágó (anyagi kárt okozhat) mind az adózónak, mind az államnak. Miért is?

(Az APEH-nak általam megadott ETISZ-t szándékosan nem közlöm, hogy a válaszokat annak ismerete ne befolyásolja.)

Várom a megtisztelő válaszokat!

Üdv: Apafy

GIN
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:17 am

Melyik nap az előtársaság kezdő és végnapja? T1

HozzászólásSzerző: Babu » szer. dec. 19, 2007 4:25 pm

Szia!

Az előtársaság  kezdő napja a társasági szerződés aláírásának napja. A vége a végzésen feltüntetett bejegyzés napja minusz 1 nap. Ha bejegyezve október 3. akkor az előtársaság vége október 2.

Úgy tudom, hogy a GT. határozza meg, hogy mikortól él a társaság.

Az én esetemben így elfogadta az APEH a bevallásokat, és nem küldött hibát.

Üdv

Anna 

Babu
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:12 am

Melyik nap az előtársaság kezdő és végnapja? T1

HozzászólásSzerző: pseniko » szer. dec. 19, 2007 5:02 pm

Szia Anna!  Kérdésem lenne a dologhoz. Most találoztam egy társasággal, a tanusítvány szerint 2007.dec.17-én lett a kérelem benyújtva, a végzés szerint pedig 2007.dec.18-án lett bejegyezve a cég.

Az előtársasági időszak akkor dec.17-dec.17. ?      Enci

pseniko
 
Hozzászólások: 1
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:14 am

Melyik nap az előtársaság kezdő és végnapja? T1

HozzászólásSzerző: validitas » szer. dec. 19, 2007 5:06 pm

Szia!

Attól függ, mihez nézem. Ugyanis a gazd.társaságokról szóló 2006.évi IV.tv. szerint:

 
15. § (1) A gazdasági társaság a társasági szerződés ellenjegyzésének vagy közokiratba foglalásának napjától a létrehozni kívánt gazdasági társaság előtársaságaként működhet.

A számviteli tv. (2000.évi C. tv.) 11.§
  
 5) Üzleti év a jogelőd nélkül alapított vállalkozónál alapítása időpontjától (létesítő okirata ellenjegyzésének, illetve közokiratba foglalásának napjától) létrejöttének (a cégjegyzékbe való bejegyzésének), illetve a cégbejegyzés iránti kérelem jogerős elutasításának, vagy a cégbejegyzési eljárás megszüntetésének napjáig - mint mérlegfordulónapig - terjedő időszak, függetlenül annak időtartamától (előtársasági időszak).

Azaz, amikor az előtársaság mérlegét/beszámolóját készítem, a társ. szerz.napjától a bejegyzés napjáig tart. Ugyanez az időszak vonatkozik a 0729ELO-ra is, hiszen ugyanazon vonatkozási időszak eredményéről adok bevallás.

Azonban az adók tekintetében csak a tanúsítvány napjától szól az időszak, hiszen addig nem adóalany, amíg az APEH-hoz be nem jelentkezik.  Pl. Áfa tekintetében sem vonhatja azokat az Áfákat, ahol a telj. megelőzi az adóalanyként történő bejelentkezést. Erre csak egyéni vállalkozónak van lehetősége.

Úgyhogy mérleg, 0729ELO tekintetében a társ.szerz.-től a bejegyzésig, egyebekben pedig a tanúsítvány keltétől a bejegyzésig.

Üdv: Böbe 

validitas
 
Hozzászólások: 3
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:14 am

Melyik nap az előtársaság kezdő és végnapja? T1

HozzászólásSzerző: pseniko » szer. dec. 19, 2007 5:35 pm

Szia Böbe! Nem vonhatja le az ÁFÁ-t a beadás előtti időszak számláiból. Ez OK.   De mi van költséggel, az az TAO törvény szerint elszámolható vagy csak a számviteli tv.szerint? Enci
pseniko
 
Hozzászólások: 1
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:14 am

Melyik nap az előtársaság kezdő és végnapja? T1

HozzászólásSzerző: validitas » szer. dec. 19, 2007 5:50 pm

Szia Enci!

A tao tv.szerint elszámolható, azért ugyanaz a 29-es bevall.időszaka is, mint a mérlegé.

Üdv: Böbe 

validitas
 
Hozzászólások: 3
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:14 am

Melyik nap az előtársaság kezdő és végnapja? T1

HozzászólásSzerző: GIN » szer. dec. 19, 2007 6:15 pm

Sziasztok! Csak így tovább!

A válaszokat tekintve szépen alakul a probléma - a rá vonatkozó ismeretek és érdekes esetek képe. Az én válaszom csak akkor következik majd, ha egy vagy több valaki válaszolt már az A), B), C) és D) kérdésre is.

Javasolnám, hogy mindenki nézze meg:

  1. Válaszolt-e az A), B), C) és D) kérdésre, mert akkor pontosíthatja válaszát, vagy lehet biztos abban, hogy helyesen szokta az ilyen jellegű kérdéseket megválaszolni - elsősorban a saját maga hasznára!
  2. A többiek válaszát is - az 1. pont szerit Ők elfogadhatóan válaszoltak-e, szerinte. Érdekes képet lehet kapni így is - nagyon tanulságos.

Üdv: Apafy

GIN
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:17 am

Melyik nap az előtársaság kezdő és végnapja? T1

HozzászólásSzerző: tothkornelia69 » szer. dec. 19, 2007 7:07 pm

Szia!

Néhányszor már veséztük ezt a témát a fórumon, egyetértés akkor sem volt az időszakot illetően.

Az éves beszámoló időszaka előtársaság esetén:

A társaság alapító okiratának ellenjegyzésétől kezdődik és a bejegyzés napjával zárul.

Az adóhatóság viszont a bevallásokban a kérelem benyújtásának napjától -ami a tanúsítvány dátumával kell hogy megegyezzen, ekkortól számítják az adóköteles tev. kezdetét- fogadja el az előtársasági bevallásokat. Az előtársaság adóalanyisága az Art szerint az adószám közlésének napjával kezdődik, tehát az adóköteles tevékenység kezdő napja általában nem egyezik meg az alakulás napjával. Vagyis az adóbevallásokon szereplő kezdő időpont az adószám közlésének napja. Az Art az előtársaságot a következőképpen határozza meg (178§):

10. előtársaság: a jogelőd nélkül létrehozni kívánt gazdasági társaság, egyesülés, szövetkezet, erdőbirtokossági társulat, közhasznú társaság és vízgazdálkodási társulat társasági, társulati szerződése (alapító okirata, alapszabálya) ellenjegyzésének, illetve közokiratba foglalásának napjától létrejöttének (a cégjegyzékbe való bejegyzésének) napjáig, a cégbejegyzés iránti kérelem jogerős elutasításának vagy a cégbejegyzési eljárás megszüntetésének a napjáig, feltéve, hogy a cégbejegyzés iránti kérelmet a cégnyilvántartásról, a cégnyilvánosságról és a bírósági cégeljárásról szóló 1997. évi CXLV. törvény hatálybalépését követően nyújtották be

Viszont ez sem semmi, a magyarorszag.hu-n a hatályos Art a 97-es Gt-re hivatkozik!!! Onnan másoltam ide MOST! 

„A társasági időszak cégbejegyzést követő első beszámolási időszaka a cégbejegyzés napját követő napon kezdődik. (1999/124. APEH iránymutatás)”

 

Szt.11§:

(5) Üzleti év a jogelőd nélkül alapított vállalkozónál alapítása időpontjától (létesítő okirata ellenjegyzésének, illetve közokiratba foglalásának napjától) létrejöttének (a cégjegyzékbe való bejegyzésének), illetve a cégbejegyzés iránti kérelem jogerős elutasításának, vagy a cégbejegyzési eljárás megszüntetésének napjáig - mint mérlegfordulónapig - terjedő időszak, függetlenül annak időtartamától (előtársasági időszak).

Az 2002/43. APEH iránymutatás második bekezdése szerint:
"Az előtársasági lét a gazdasági társaság cégjegyzékbe való
bejegyzésének napját megelőző napig (...) tart."

Ugyanakkor a számviteli törvény 11.§. (5) bekezdése egyértelműen
az üzleti év mérlegfordulónapjának nevezi a bejegyzés napját.
A jegyzett tőkét csak ezen a napon lehet könyvelni, (35.§. (3)-(4) bek.) vagyis az előtársaságnak a bejegyzés napját megelőző napon még nincs könyv szerinti jegyzett tőkéje.

http://www.mail-archive.com/akta@openforum.hu/msg05185.html

És a Számvit tv.135§-a:

135. § (1) A jogelőd nélkül alapított vállalkozó a 11. § (5) bekezdése szerinti előtársasági időszakról - a (2)-(4) bekezdésben foglaltak figyelembevételével - e törvény szerinti könyvvezetéssel alátámasztott beszámolót köteles készíteni.

(2) Az (1) bekezdés szerinti beszámolási (beszámolókészítési, nyilvánosságra hozatali és közzétételi) kötelezettségnek a vállalkozó cégjegyzékbe való bejegyzésének, illetve a cégbejegyzés iránti kérelem jogerős elutasításának, vagy a cégbejegyzési eljárás megszüntetésének napját követő 90 napon belül köteles eleget tenni.

Tavaly a bejegyzés napját írtam előtársasági utolsó napnak, és láss csodát elfogadták a bevallásokat.

Kíváncsian várom a te verziódat! Üdv:Nelly

 
tothkornelia69
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:15 am

Melyik nap az előtársaság kezdő és végnapja? T1

HozzászólásSzerző: validitas » szer. dec. 19, 2007 7:12 pm

Szia!

Kiegészítésül még annyit, hogy az Art. 178.§ 10.pontja ugyanúgy határozza meg az előtársaságot, mint a Gt. (vagy a számvit. tv.)., azaz az alapító okirat közokiratba foglalása vagy ellenjegyzése napjától a bejegyzés napjáig tart.  A 16. § (1)szerint azonban adóköteles tevékenységet csak adószámmal rendelkező adózó folytathat, (a 20-21. §-ban foglalt kivétellel, ami nem erre vonatkozik). 

<> A Tbj. tv. (1997.LXXX.) 10.§ szerint: 
(2) A társas vállalkozó biztosítási kötelezettsége:
a) a gazdasági társaság, az egyesülés, a közhasznú társaság, a szabadalmi ügyvivői társaság, a szabadalmi ügyvivői iroda tagja esetében a tényleges személyes közreműködési kötelezettség kezdete napjától annak megszűnése napjáig,
b) egyéb esetben a társas vállalkozásnál létesített tagsági jogviszony létrejötte napjától annak megszűnése napjáig tart.

Azaz a közreműködés tényleges megkezdésének napjától, ha ez nem megállapítható, akkor az alapító okiratban lévő naptól. Az alapító okiratban (vagy külön megállapodásban) lehet rendelkezni a társas vállalkozás tagjainak személyes közreműködéséről, annak megkezdéséről. Ha  ez nincs meghatározva, akkor onnantól, amikortól a társaság a tevékenységét a Gt. szerint megkezdheti, azaz a 15.§ (3) szerint:

<> (3) Az előtársaság üzletszerű gazdasági tevékenységet csak a gazdasági társaság cégbejegyzése iránti kérelem benyújtását követően folytathat azzal, hogy a cégbejegyzésig hatósági engedélyhez kötött tevékenységet nem végezhet.  

<>Tehát a 07T1041-en a fentiek fényében kell bejelenteni a biztosított tagokat.

Üdv: Böbe 

<> 

validitas
 
Hozzászólások: 3
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:14 am

Melyik nap az előtársaság kezdő és végnapja? T1

HozzászólásSzerző: validitas » szer. dec. 19, 2007 7:17 pm

Szia Nelly!

Kissé vitatkoznék azzal, hogy nem szerepelhet a jegyzett tőke az előtársaság mérlegében. A  63/2004. számvit. kérdés szerint:

A számvitelről szóló 2000. évi C. törvény 11. §-ának (5) bekezdése egyértelműen rendelkezik arról, hogy az előtársasági időszakról készített beszámoló üzleti éve a - jogelőd nélküli - alapítás időpontja és a vállalkozás létrejötte (a cégjegyzékbe való bejegyzés) között eltelt időszak. Az előírás külön kiemeli, hogy a cégbejegyzés napja jelenti az elkészítendő beszámoló mérlegfordulónapját, azaz ez a nap az üzleti év utolsó napja. Természetesen az üzleti év mérlegfordulónapjára összeállított beszámoló mérlegének adatai szükségszerűen megegyeznek a következő üzleti év nyitóadataival. A fentieknek megfelelően az előtársasági beszámoló már tartalmazza a jegyzett tőke értékét, mivel a bejegyzés napja - a törvényi előírásból adódóan - a beszámoló üzleti évének mérlegfordulónapja, és ennek megfelelően annak rögzítésére még az adott üzleti év adatai között sor kerül. A mérlegfordulónapra elkészített mérleg tehát már tartalmazza a jegyzett tőkét. Az előtársasági időszakot követő üzleti év első napja a cégbejegyzés napját követő nap, csakúgy, mint ahogyan bármely más üzleti év első napja is az előző üzleti év mérlegfordulónapját követő nap.

A 2002-es APEH iránymutatás kicsit talán már elavult .

Üdv: Böbe

validitas
 
Hozzászólások: 3
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:14 am

Következő

Vissza: Adatszolgáltatás

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 10 vendég