Adófórum

Adózási és számviteli információk

még mindig őstermelő

Adatszolgáltatás

még mindig őstermelő

HozzászólásSzerző: sz.judit » csüt. jan. 01, 1970 1:00 am

Sziasztok

Lehet hogy már volt szó róla, de nem találom. Kiegészítő tevékenységes (nyugdíjas) egyéni vállalkozó (orvos) eddig magánszemélyként őstermelő volt. Mint e.v. már van adószáma. Gondolom új adószámot kérni nem kell (ill.két adószám nem is lehet), de az alanyi adómentességet meg kell kérni. Ettől kezdve az őstermelése is a vállalkozáson belül lesz, vagy van rá lehetőség, hogy az e.vállalkozói adószámon fusson a magánszemélyként végzett őstermelése? Várom válaszotokat üdv. Judit

sz.judit

még mindig őstermelő

HozzászólásSzerző: adotanacs » hétf. dec. 17, 2007 10:30 am

Szia Judit! Valóban adószámot nem kell kérnie. ÁFA nyilatkozatot kell beküldenie, mert ha pl.felvásárlónak értékesít, komp.felárra csak akkor lesz jogosult, ha ezt a 08TAFA -E nyomtatványon bejelenti. Üdv. Ani
adotanacs

még mindig őstermelő

HozzászólásSzerző: valterjozsefne » hétf. dec. 17, 2007 10:33 am

Szia! Egyéni vállalkozónak nem kell kérni adószámot, változás bejelentőn kell a mezőgazd. tevékenység TEAOR-t bejelenteni attól függően, hogy mi a tevékenysége. Valamint a 08TAFA nyilatkozatot., melyen szerintem elegendő a 10-es blokkban a 4. ixelni. Így az ősterm. tevékenységre igénybe veheti a komp. felárat, valamint , amit nem felvásárlónak ad le terméket, és az egyéni vállalkozói bevétele együtt, ha nem lépi túl az 5mill. forintot, akkor ez járható út. Mária

valterjozsefne

még mindig őstermelő

HozzászólásSzerző: adotanacs » hétf. dec. 17, 2007 10:36 am

Szia Mária! Mindig valami uj információhoz jutok. Mi ez a változásbejelentő? Köszi Ani
adotanacs

még mindig őstermelő

HozzászólásSzerző: kohnmari » hétf. dec. 17, 2007 10:48 am

Sziasztok!

Előadáson nekem azt mondták, hogy EV-nek csak a 08TAFA-t kell beadni. Az őstermelői tevékenységről már az őstermelői igazolvány kiváltásakor értesült az APEH, az a nyilvántartásában szerepel.

Üdv. Mari

kohnmari

még mindig őstermelő

HozzászólásSzerző: valterjozsefne » hétf. dec. 17, 2007 11:00 am

Szia Ani ! Nekem nincs olyan e. vállalkozóm, aki őstermelő is, lehet, hogy téves információt továbbitottam, mert, valóban , ha végig gondolom, van olyan őstermelőm, akinél már be van írva az igazolványba a TEAOR száma. Az a szerencse, hogy éberen figyeltek és helyre tesszük a dolgokat. Köszi. Mária
valterjozsefne

még mindig őstermelő

HozzászólásSzerző: Kné551224 » hétf. dec. 17, 2007 1:18 pm

Szia Judit !

Mivel egyéni vállalkozó adószámot már nem kell kérnie , egy adózónak csak egy adószáma lehet !Mint magánember az őstermelői tevékenységét végezheti ,komp.felár igénybevétele mellett. Nem kell ezt a tevékenységét a vállalkozásával együtt kezelni !

Neki csak a 08TAFA-E nyomtatványt kell kitölteni 10.mező 3.pontja(7) kell bejelölni " mg.tevékenységet folytatok és a komp.felár megtérítésére tartok igényt "

Kné551224

még mindig őstermelő

HozzászólásSzerző: kohnmari » hétf. dec. 17, 2007 1:32 pm

Szia!

Szerintem nem elég csak a komp.felárat jelölni, az alanyi mentest is kell, ha az egyéni vállalkozásában alanyi mentes kíván maradni.

Idézet a kitöltési útmutatóból: "Felhívjuk figyelmét, hogy amennyiben a korábban bejelentett áfa-nyilatkozatában bármilyen változás következik be, az áfa-nyilatkozatot teljes körűen sziveskedjen kitölteni, azaz újra töltsön ki valamennyi rovatot, azokat is, amelyekben a korábban megtett nyilatkozatában foglaltakhoz képest nincs változás".

Üdv. Mari

kohnmari

még mindig őstermelő

HozzászólásSzerző: adotanacs » hétf. dec. 17, 2007 1:35 pm

Igy van, ahogy Mari írja. Üdv.Ani-
adotanacs

még mindig őstermelő

HozzászólásSzerző: viragmarta60 » hétf. dec. 17, 2007 2:15 pm

Szia Judit!

Én másként tudom, attól hogy a falugazdászi hivatalon keresztül az őstermelő már bent van az APEH nyilvántartásába, attól még a TEÁOR szám miatt a 07T102-őn jelenteni kell, nekem ezt mondta az itteni adóalany nyilvántartó + 08TAFA-E is kell. Az természetes, hogy az őstermelői tevékenysége és az orvosi tevékenysége két különböző nyilvántartást igényel elkülönítve, az is természetes hogy nem kap másik adószámot. Üdv: Márti

viragmarta60

Vissza: Adatszolgáltatás