Adófórum

Adózási és számviteli információk

Pénztárgép kötelező esetei

ÁFA

HozzászólásSzerző: Parrot » csüt. jan. 01, 1970 1:00 am

Üdvözletem mindenkinek,

egy kis segítséget szeretnék kérni.
Az ÁFA törvény 71.§ (5) a) pontja alapján külön rendelet határozza meg azokat, akiknek pénztárgépet kell használniuk.

Ez a 24/1995. (XI. 22.) PM rendelet, amelynek 3.§-a szerint az I. számú mellékletben felsoroltak kötelesek így tenni.

az I. számú melléklet szerint
a) személytaxi-szolgáltatást nyújtó adóalanyok;
b) gyógyszertárak;
c) az üzletek működéséről szóló, külön jogszabály vonatkozó mellékletében szereplő valamennyi üzlet;
d) a nagykereskedelmi üzletkörbe tartozó adóalanyok a részben vagy egészben készpénzzel (beleértve a készpénz-helyettesítő eszközt is) történő kiskereskedelmi értékesítésük tekintetében.

Tehát az kiskereskedelmi üzletek vonatkozásában továbbutal a 4/1997. (I.22.) Kormányrendelet I. számú MELLÉKLETÉRE.

Ezt azonban a 133/2007 Kormányrendelet 23.§ (1) j) pontja hatályon kívül helyezte. Nincs ilyen melléklet. Eredetileg a TEÁOR-ok voltak benne felsorolva egyébként.

Az APEH telefonos segítsége szerint ez azt jelenti, hogy mindenkinek kell, mert a 4/1997. rendelet értelmező rendelkezései között meg van határozva az üzlet fogalma. Ez egyébként tény, csak a 24/1995 nem azt mondja, hogy a 4/1997 szerinti üzletek, hanem a mellékletben felsorolt üzletek. Melléklet meg nincsen.

Remélem érthető voltam.

dr. Parrot
Parrot

HozzászólásSzerző: garbo50 » hétf. nov. 26, 2007 2:06 pm

Nézd meg a www.magyarorszag.hu jogszabálykeresőjével a 133/2007. kormányrendeletet, én most néztem benne vannak a mellékletek.
garbo50

HozzászólásSzerző: valterjozsefne » hétf. nov. 26, 2007 2:41 pm

Sziasztok! Talán egy kis "öröm az ürömben" az új áfa tv.szerintl az adóalany dönthet úgy is, hogy vásárlóinak nyugta helyett- a tv.ben meghatározott adattartalmú- egyszerűsített adattartalmú számlát ad. Ha minden vásárló ilyet kap tőle, nem kell pénztárgépet használnia. 166 & (2) bekezd. Mária
valterjozsefne

HozzászólásSzerző: Parrot » kedd nov. 27, 2007 1:11 am

Köszönöm!

Valóban nem vettem észre, hogy a 24/1997 általánosságban hivatkozik egy másik rendeletre, és nem konkrétan a 4/1997-re, így ennek a hivatkozásnak mostantól a 133/2007 felel meg.

Az egyszerűsített adattartalmú számlát sem ismertem.

Parrot

Vissza: ÁFA