Adófórum

Adózási és számviteli információk

Ellenőrzés megindítása

Ellenőrzés

Ellenőrzés megindítása

HozzászólásSzerző: Napraforgó » pén. nov. 23, 2007 8:33 pm

Csak nem adóellenőr voltál...........??????? Akkor bizonyos esetekben egyenesen neked tesszük fel a kérdéseket. Üdv.
Napraforgó
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:14 am

Ellenőrzés megindítása

HozzászólásSzerző: picur76 » hétf. nov. 26, 2007 8:16 am

Szia Napraforgó! Igen, öt évig dolgoztam ott, mellette megcsináltam az adótanácsadóit, hogy ha egyszer saját könyvelőirodám lesz, legyen tapasztalatom a másik oldalról is, hátha így többet nyújthatok az ügyfeleimnek... Picur
picur76
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:13 am

Ellenőrzés megindítása

HozzászólásSzerző: taxcontroll » hétf. nov. 26, 2007 7:55 pm

Sziasztok!

Azért említést érdemel az esettel kapcsolatban néhány fontos körülmény:

Először is itt magánszemélyről van szól akinél fogalmilag kizárt a hiba feltárásának nyilvántartásbavétele. Ezért is fogalmaz úgy a jogszabály, hogy "Az önellenőrzéssel feltárt adót és költségvetési támogatást - a magánszemély jövedelemadója kivételével - a feltárás időpontjában nyilvántartásba kell venni."

Ebből az is következik, hogy az idézés kézhezvétele után már nem lehet önellenőrzéssel élni, hiszen a magánszemélynek nincs lehetősége még 15 napot ráhúzni a feltárástól az önrev. benyújtásig.

"A helyesbített adóalapot, adót és költségvetési támogatást a helyesbítéstől számított 15 napon belül az erre a célra szolgáló nyomtatványon (önellenőrzési lap) kell bevallani. A magánszemély a jövedelemadójának önellenőrzését a helyesbítést tartalmazó önellenőrzési lap benyújtásával teljesíti."

Továbbá azt is lehet feltételezni - a szövegkörnyezet erre utal - hogy az idézést átvette az ügyfél. Ha az értesítésben szerepel az, hogy a kézhezvételtől beáll az önellenőrzési tilalom, úgy akkor az önellenőrzés benyújtása már nem lehet jogszerű, függetlenül attól, hogy átvesz-e megbízólevelet, vagy kér-e időpontmódosítást.

Természetesen csupán csak tájékoztatásképpen mondtam ezeket, mivel nem ismerem az ügy pontos részleteit.

taxcontroll
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:16 am

Ellenőrzés megindítása

HozzászólásSzerző: picur76 » kedd nov. 27, 2007 8:20 am

Sziasztok! Fentiek valóban igazak, de a kevés info miatt nem adható pontos válasz: a kérdés feltevője magánszemély, de azt írja, a kifizetőtől származó jövedelmet nem vallotta be, mert nem kapta meg (?), ha a jövedelmet nem kapta meg, nem is kellett bevallania. Ha az igazolást nem kapta meg, akkor a kifizető mulasztott, a kifizetőtől származó jövedelemigazoláson biztosan van átvételi dátum... Ha mindkettő "bukta", még mindig fennáll, hogy magánszemély kérte a kifizetőtől az adó levonását, így ha már nem önellenőrizhet, de az adót kifizető levonta és befizette, akkor csak hibás a bevallása, lehet, hogy adókülönbözete nem keletkezik... Ezek csupán verziók, mert szerintem is nagyon kevés az információ, általánosan feltett kérdésre pedig csak általánosságban adható válasz. Picur
picur76
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:13 am

Ellenőrzés megindítása

HozzászólásSzerző: Napraforgó » kedd dec. 04, 2007 6:29 pm

Ez valóban nagyon hasznos előzmény a könyveléshez! Üdv.
Napraforgó
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:14 am

Előző

Vissza: Ellenőrzés

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 2 vendég