Szia!
Nem.
De azért bővebben is kifejthetnéd.
Üdv.: Szilvi
Szilvi,
az nem úgy van: ha M1 szállít terméket M2-nek mondjuk az ukrajnai telephelyre (export), vagy M3-nak mondjuk spanyolországi telephelyére (M3 rendelkezik spanyol Eu-s adószámmal), akkor teljesítés helye külföld lesz, nem? És akkor nincs áfa?
Persze most csak konstruáltam egy esetet, ilyet nem kérdeztek az adótanácsadói vizsgákon (még szerencse)...
Amit leirtál az nagyjából kimeriti az ÁFA törvény területi hatályán kivül teljesitett szolgáltatás nyujtás fogalmát. Nézd meg az ÁFA bevallás 90, 91 sora kitöltési utimutiját.
Magyar cégek, sőt egyéni vállalkozók számlázhatnak EURÓ-ban, sok ilyet láttam. És ha az ÁFA területi hatályán kivüli a tétel, akkor ÁFA nélkül a nemzetközi fuvarozásban.
A könyvelőjük biztos többet tud, és szerintem van irásos anyaga is.
Akkor is számít a területi hatályon kívüliség, ha nem az eredeti vagyis osztrák megrendelőnek számláz? Ezt a fuvart az számlázta ki, aki felvállalta. Úgy gondolom, hogy kétszeresen nem lehet a területi hatályon kívüliségre hivatkozni. Azt el tudom fogadni, hogy euró-ban számláz, de az ÁFA nélküliségben nagyon kételkedem. Biztos vagy abban amit leírtál?
Sziasztok! Nem a föltett kérdésre válaszolok, de talán valahol kapcsolódik és hátha valakit érdekel.
2008-tól az Export (3.ország) akkor válik "exporttá", ha a teljesítéstől számított 90 napon belül IGAZOLTAN elhagyja az országot, ha ezt a fuvart nem az ELADÓ bonyolítja le, hanem a VEVŐ. Ugyanis az "export" vevője nem lehet Mo-i telephelyű vagy Mo-on letelepedett. Ezért kell dokumentációval igazolni, hogy biztosan elhagyta az országot. (mivel ha nem az eladó intézi, akkor nem lehet másként biztos a határon túli eladásban). Egyébként 2008-tól sok minden más esetnél mint "OKIRAT"-nak nevezett dokumentummal kell bizonyítani/alátámasztani dolgokat (pl: "volt" helyesbítő számla) Üdv:Napraforgó
Ebben a figurában biztosan van egy szereplő, aki, amelyik nem tagja az Uniónak. Például a megrendelő, fuvarszervező, feladási hely, célország. Ez dönti el a területi hatályon kivüliséget.
Az én egyéni vállalkozóm hozott egy irásos állasfoglalást csak most nem találom. Voltam ÁFA ellenőrzésen, ugyan nem ebben a témában, hanem a kamion vásárlás kapcsán. És jók voltak a bevétel számlák.
A fórumon volt beszélgetés ebben a témában.
Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 38 vendég