Adófórum

Adózási és számviteli információk

EU távmunka - adózás

Tb, munkaügy, bérterhek

EU távmunka - adózás

HozzászólásSzerző: Dale » csüt. jan. 01, 1970 1:00 am

Sziasztok! Bocs ha már volt, nem leltem... Tömören a helyzetem a következő: egy dán, ottani kft-nek megfelelő formájú cégnél (ínyenceknek ApS) vállalnék munkát, alkalmazottként bejelentve, de Magyarországról távmunkában végezném a feladatot (szoftverfejlesztés). Ők ott azt az infót kapták hogy ezesetben semmi gond, szépen átutalják a számlámra a bruttó fizetésemet és ebből nekem itthon kell leadóznom amennyit le kell. Hogy nekik utánam van-e valami fizetnivalójuk dániában azt nem tudom, szerintük nincs. A fizum a36%-os SZJA sávba esik, mint minden ami nem éhbér. :) A bruttó fizut a dán cég dániai bankszámlájáról utalnák az én magyar bankszámlámra.

Ez esetben tudja valaki hogy mi a teendő? Pontosan miket kell a bruttó fizetésem után befizetgetni?

Csak tömör, egyszerűsített válaszra vágyom, mindenféle jogszabályok meg mély szakzsargon nélkül mert nem szoktam ilyesmivel foglalkozni, távolabb nem is állhatna tőlem az egész téma. :) Előre is köszönöm a választ!

Dale
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:17 am

EU távmunka - adózás

HozzászólásSzerző: stamasi » szer. nov. 21, 2007 7:02 pm

A külföldről szerzett jövedelem adózás az dönti el, hogy a két ország között van -e a kettős adóztatás elkerüléséről szóló egyemény, és ha van akkor az hogyan rendelkezik.

Magyarország és Dánia között van, mégpedig a 45/1979. (XI. 10.) MT rendelet, amely azt mondja, hogy a fizetés, a bér és más hasonló térítés, amelyet Magyarországon illetőséggel bíró személy nem önálló munkért kap, csak Magyarországon adóztatható, kivéve ha a munkát Dániában végzik. Amennyiben a munkát ott végzik, úgy Dániában kell adózni.

Tehát esetetben a kapott jövedelem Magyarországon adózik.

A külföldi jövedelmet hozzá kell adni a belföldön elért összevonandó jövedelmekhez (ha van) és az adót így kell kiszámítani.

Az adókötelezettség teljesítéséhez az adóköteles jövedelmet is forintra átszámítva kell megállapítani. A külföldi pénznemben keletkezett bevétel az MNB hivatalos, a megszerzés napját megelőző hónap 15. napján érvényes devizaárfolyamának alapulvételével kell forintra átszámítani.

stamasi
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:12 am

EU távmunka - adózás

HozzászólásSzerző: garbo50 » szer. nov. 21, 2007 8:02 pm

A kérdésből nem derűl ki, hogy van e egyébként M.o-n munkaviszonyod, magyarul fizeti e utánnnad valaki a biztosítást? Az Szja  szerint a távmunka révén kapott térítéssel szemben költségek érvényesíthetők ez a törvény 3.sz.mellékletének 24.pontjában van nevesítve és a kettő különbözete adja a jövedelmet.

Mint említettem itt nem is az Szja a kérdéses, hanem a biztosítás kérdése.

Üdv. 

 

garbo50
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:14 am

EU távmunka - adózás

HozzászólásSzerző: Dale » szer. nov. 21, 2007 8:03 pm

Tehát Magyarországon befizetem a fizetésemből levonando sima SZJA-t és standard járulékokat amik egy magyar munkavállalót terhelnek (ez sejtelmem szerint olyan 49%-át viszi el a bruttó összegnek) és ennyi? Megtennéd hogy részletezed nekem, mik ezek a fizetendő dolgok?
Dale
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:17 am

EU távmunka - adózás

HozzászólásSzerző: Dale » szer. nov. 21, 2007 8:08 pm

Nem, itthon nincs munkaviszonyom, ezért is tettem fel ezt a kérdést hogy akkor most mi a teendő. Nem akarok hülyeséget mondani de úgy tudtam hogy ebben az egész adó+járulékok dologban benne van a TB, de ha nincs akkor meg elég befizetni egy fix, valami 8000 körüli összeget a TB-nek havonta hogy legyen biztosításom. Szóval ezért jönne jól egy teljes részletezés hogy mi hány százalék stb. Bocsi ha nehéz eset vagyok. :)
Dale
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:17 am

EU távmunka - adózás

HozzászólásSzerző: aniko.varga2006 » szer. nov. 21, 2007 8:14 pm

Még az is lényeges, hogy ha a munkáltatódnak nincs más képviselője Magyarországon, akkor a TBj. 56/A § és az Art. 7. § értelmében te mint munkavállaló vagy az adóhatóság előtt a képviselője, neked kell bejelentkezni, benyújtani a bevallásokat (havonta) és neked kell a vonatkozó iratokat is megőrizned, valamint a fizetnivalókat havonta átutalni. Mindehhez okmányirodai regisztrációra is szükséged lesz. A cég képviselője lehet még könyvelő, adótanácsadó, jogász, ügyvéd és ezek irodái.

A tb járulék számításnál arra kell ügyelni, hogy a 29 %-os tbj-t és a fix 1950 Ft-os EHO-t a szerződés szerinti összegen felül kell számítani, tehát ennyivel többet kell utalnia a munkáltatódnak (vagyis így kell megírni a szerződést). Ezek ugyanis a munkáltató terhei. A többi fizetnivaló levonást jelent, éspedig:

szja adótábla szerint 

8,5 % nyugdíjjárulék vagy 0,5 % nyugdíjjárulék + 8 % magánnyugdíjpénztári járulék

4% természetbeni egészségbiztosítási járulék, 3 % pénzbeli egészségbiztosítási járulék

Amiben még bizonytalan vagyok, az a 3 %-os munkaadói és a 1,5 %-os munkavállalói járulék, ez számomra nem egyértelmű a vonatkozó jogszabályokból. (Remélem, valaki kisegít.) Az biztos, hogy a 1,5 % szakképzési hozzájárulást viszont nem kell fizetnie a külföldi munkáltatónak.

aniko.varga2006
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:13 am

EU távmunka - adózás

HozzászólásSzerző: Dale » szer. nov. 21, 2007 8:28 pm

Tehát ezzel az egésszel gyakorlatilag semmit sem nyerek, amennyiben még horribilis TB összegeket is kell fizetgetni. A munkaadóm nem fogja a nettó fizum közel háromszorosát kicsengetni csak azért mert itt ilyen terhek vannak... Ezek szerint egyszerűbb ha papíron mégis kiköltözöm oda. :(
Dale
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:17 am

EU távmunka - adózás

HozzászólásSzerző: aniko.varga2006 » szer. nov. 21, 2007 8:47 pm

Amennyire én tudom, Dániában is igen magasak a bérterhek.

A munkaadód annyit tehet, hogy a bér egy részét költségtérítésként adja, hiszen a távmunkához munkafeltételek kellenek és ez elismert költség lehet (számítógép, telefon, utazás). Vagy legyél egyéni vállalkozó, akkor csak a dupla minimálbér után kell fizetned, a költségeidet levonod, a maradékbül a végén a vállalkozói személyi jövedelemadó 16+4%, meg még jön az eho ehhez, és ha még mindig maradt valami, akkor 25 vagy 35 %-os osztalékadóval veheted ki. Borzasztóan hangzik, de ez így "működik".

aniko.varga2006
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:13 am

EU távmunka - adózás

HozzászólásSzerző: garbo50 » szer. nov. 21, 2007 8:55 pm

Ez így valóban nem egyszerű helyzet. Egyrészt azért, mert igaz hogy távmunkát végzel, de ha munkaszerződésed van a dán munkáltatóval és ez munkaviszonyos tevékenységként szerepel a munkaszerződésben, akkor az ottani munkajogi szabályoknak megfelelően a cégnek(kft-nek) kellene az adót levonni, a biztosításokat megfizetni és a nettó jövedelmet a részedre átutalni. Ehhez ismerni kellenne persze a dán távmunkára vonatkozó törvényi előírásokat is , ilyen nálunk is van és eszerint kell alkalmazni a munkatörvénykönyvének idevonatkozó, és az szja-nak, az idevonatkozó rendelkezéseit.

Ha megbizásos tevékenység akkor elszámolhatod a kapott térítéssel szemben a felmerült költségeidet(internethasználat, a lakás bizonyos területére-iroda - felmerült fűtés, világítás költségeit, számítógép költségeket) a kettő különbözete a jövedelem és ezután fizeted az adót és az Anikó által felsoroltakat.

Tehát összegezve, azt kell legelőször is tisztázni mi szerepel a munkaszerződésben a további lépések attól függnek. Még próbálkozni kellene az eus jogszabályoknak utána nézni itt a neten, hátha ki lehet okoskodni valamit, ami kedvező.

Üdv. 

garbo50
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:14 am

EU távmunka - adózás

HozzászólásSzerző: Dale » szer. nov. 21, 2007 8:56 pm

Igen, csoda hogy még működik... :) Kissé döntésképtelen lettem, szóval még alszom rá párat. Dániában ugyan magasak a bérterhek, de a fizummal ott nem lennék a legmagasabb adósávban, kisebbek az egyébb járulékok meg ilyesmi. Bosszantó az egész ügy, kissé csalódott vagyok, de köszönöm szépen a válaszokat!
Dale
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:17 am

Következő

Vissza: Tb, munkaügy, bérterhek

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 1 vendég