Adófórum

Adózási és számviteli információk

Miért nem mehetek nyugdijba?

Egyéni vállalkozók

HozzászólásSzerző: kohnmari » kedd nov. 20, 2007 9:56 pm

Szia István!

2007-ben azok a férfiak jogosultak előrehozott öregségi nyugdíjra, akik betöltik a 60., de még nem érték el a 62. életévüket (az 1946-ban és az 1947-be születettek), s legalább 38 év szolgálati időt szereztek. Biztosan az volt az indok, hogy az egyéni vállalkozás miatt nem vagy jogosult előrehozott öregségi nyugdíjra?

Üdv. Mari

kohnmari

HozzászólásSzerző: Napraforgó » kedd nov. 20, 2007 10:17 pm

Szia István! Először is (ha férfi vagy!? "légy férfi") meg kell várnod a 60-at!  Másodszor: Jobb lenne, ha az utolsó nyugdíj előtti évedben keresnél egy céget, aki bejelentene 8 órában (heti 36) és ez mellett lennél egyéni vállakozó (a cégnek "befizeted"a járulékokat, így az ev.-ban nem kell a 2x-es, bár a nyugdíj előtt meggondolandó a járulékalap! ) és a 60. évednél  gyorsan nyugdíjba vonulsz!!!! (majd az ev-t nyugdíj mellett folytathatod). Hidd el ez a "legkímélőbb megoldás  anyagilag".

Sajnos  "ránk-kényszerítik" a manipulációt!  Élj a lehetőségekkel! A millárdosoknak a szeme sem rebben!

Napraforgó

HozzászólásSzerző: adotanacs » kedd nov. 20, 2007 10:33 pm

Szia Napraforgó! Lehet hogy tul késő van, de nem értem miért kell munkaviszonyt létesítenie. Talán a 131eFt-os járulékalap elkerülése miatt gondolod? Nem tudom Ti hogy vagytok vele, de az én vállalkozóim kb 10%-a fizet duplán, a többi a sima minimálbér után. Ha István is a kisebb vállalkozók közé tartozik, ennek nincs értelme. Vagy nem jól gondolom? Ani
adotanacs

HozzászólásSzerző: Napraforgó » kedd nov. 20, 2007 10:41 pm

Szia! ANI!  Én valóban a járulékalap (131 eFt) öszegére gondoltam! Mivel NEM kezdő vállalkozó, gondolom nem a minimálbér után fizet! De ha mégis, talán jobb, ha mint "munkaviszonyos" esetleg  hamarabb és jobb feltételek mellett mehet nyugdíjba (de ez csak feltételezés!) Üdv. Napraforgó
Napraforgó

HozzászólásSzerző: stamasi » kedd nov. 20, 2007 10:41 pm

Egyéni vállalkozóként eltöltött idő figyelembe vételének szabályai a Tny  törvény szerint:

Szolgálati időként kell figyelembe venni a kisiparosként, valamint az egyéni vállalkozóként eltöltött időnek azt a tartamát, amelyre
- a kisiparos 1962. január 1-jétől az előírt nyugdíjjárulékot,
- 1975. július 1-jétől 1988. december 31-ig a társadalombiztosítási járulékot,
- 1989. január 1-jétől 1991. március 31-ig a társadalombiztosítási és nyugdíjjárulékot,
-  illetőleg az egyéni vállalkozó 1991. április 1-jétől 1995. december 31-ig a társadalombiztosítási és nyugdíjjárulékot,
- 1996. január 1-jétől kezdődően pedig a nyugdíjbiztosítási és nyugdíjjárulékot megfizette.

Szolgálati időként nem lehet figyelembe venni az egyéni vállalkozó biztosítási kötelezettség alá tartozó jogviszonyának azt az időtartamát, amelyre vonatkozóan az egyéni vállalkozónak nyugdíjbiztosítási járulék vagy nyugdíjjárulék tartozása van.
A tartozás utólag történő - a nyugdíj megállapítása utáni - megfizetése esetén az így meghosszabbodott szolgálati időt legkorábban a befizetés napját magában foglaló naptári hónap első napjától lehet figyelembe venni.
A tartozás összegét és azt az időtartamot, amelyre a tartozás vonatkozik, az illetékes állami adóhatóság igazolja.

Legkorábban a 60. életév betöltésétől lehet igénybe venni a férfiaknál.

stamasi

HozzászólásSzerző: valterjozsefne » szer. nov. 21, 2007 7:26 am

Szia! Én úgy gondolom,nem az a probléma, hogy e.vállalkozó vagy, hanem az hogy nem töltötted be a 60. életévedet, ugyanis a férfiak ekkor mehetnek legkorábban a nyugdíjba . Mária
valterjozsefne

HozzászólásSzerző: kohnmari » szer. nov. 21, 2007 9:37 am

Szia István!

Talán arra gondolt az ügyintéző, ha munkaviszonyban állnál és a munkáltatóval megállapodást kötnél a korengedményes nyugdíjra - a munkáltató az előrehozott nyugdí jjogosultságig terjedő időre egy összegben előre kifizetné a nyugdíj összegét - akkor lenne rá lehetőséged. Üdv. Mari

kohnmari

Következő

Vissza: Egyéni vállalkozók