Adófórum

Adózási és számviteli információk

Másodállásban egyéni vállalkozó?

Egyéni vállalkozók

Másodállásban egyéni vállalkozó?

HozzászólásSzerző: bandi13 » csüt. jan. 01, 1970 1:00 am

Heti 40 órában dolgozom közalkalmazottként.Rendezvényszervezőként szeretnék dolgozni másodállásban (esküvőszervezés).Egyenlőre évente 4-5 esküvőszervezésére van lehetőségem.Tudni szeretném egyéni vállalkozóként, bt vagy Kft-ként érdemes működni?Milyen kötelezettségeim (adó,Tb,járulékok) vannak?Hogyan kell alapítani?Hol kezdjem el?

 

előre is köszönöm:András

bandi13
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:16 am

Másodállásban egyéni vállalkozó?

HozzászólásSzerző: kovalkata » kedd aug. 21, 2007 6:10 pm

Szia Bandi!

Én mindenképp azt javaslom, hogy személyesen keress meg egy könyvelőt, mert ezernyi vonzata van minden más vállalkozási formának, és ezt itt mindegyiknél mind felsorolni, magyarázgatni melyiknek mi az előnye vagy hátránya a másikkal szemben, elég hosszadalmas lenne. Én itt csak annyit írnék le, hogy ha az egyszerűségét és az alakítás "olcsóságát" nézed, az egyéni vállalkozás a célszerűbb. Viszont ha hosszabb távra gondolkodsz, adó szempontjából szerintem kedvezőbb a társas vállalkozás, bár az alakítása drágább. (ügyvéd, egyebek) Valamint előnye, hogy szerintem költségelszámolás szempontjából is kedvezőbb az egyéni vállalkozásnál. BT-t akármennyi törzstőkével, Kft.-t asszem már idén szeptembertől (de legkésőbb jövő január 1-től) 500.000.- Ft törzstőkével lehet alapítani.

Szóval nagyon dióhéjban az én véleményem írásban ennyi.

Üdv. Kata

kovalkata
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:15 am

Másodállásban egyéni vállalkozó?

HozzászólásSzerző: stamasi » kedd aug. 21, 2007 6:12 pm

Szia András!

Az egyéni vállalkozást ajánlanám neked, ehhez a tevékenységhez. Az egyéni vállalkozáshoz vállalkozói igazolvány szükséges, melyet a székhely szerinti illetékes okmányirodában egy formanyomtatvány kitöltésével lehet igényelni. A vállalkozói igazolványt a jegyző adja ki. A nyomtatványok az okmányirodában ingyenesek. A kérelemhez mellékelni kell erkölcsi bizonyítványt, valamint ha a tevékenységhez szükséges akkor a képesítés meglétét igazoló okiratot.

A kérelem benyújtásakor az adózási módra is nyilatkozni kell, esetetben a vállakozói személyi jövedelemadózást kell választani.

10.000 Ft-os illetéket kell fizetni csekken a postán, a csekket az okmányirodában adják. Az igazolvány elkészültére a határidő 30 nap.

Az adószámot valamint a statisztikai számjelet a jegyző szerzi be, ezért nem kell külön az Apeh-hoz bejelentkezni, valamint a társadalombiztosításhoz sem kell, azt a jegyző intézi. Viszont a vállalkozói igazolvány kézhezvételét követő 15 napon belül írásban az Apehnak be kell jelenteni a könyvvezetés módját, iratok őrzési helyét.

Kötelező járulékfizetés a 40 órás munkaviszony mellett nincs. Járulékot, adót a vállalkozói kivét után kell fizetni.

A járulékalapot képező jövedelem után fizetendők: 29 % TB járulék, 8,5 % nyugdíjjárulék, 4 % egészségbiztosítási járulék

Üdv.: Szilvi

stamasi
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:12 am

Másodállásban egyéni vállalkozó?

HozzászólásSzerző: garbo50 » kedd aug. 21, 2007 6:29 pm

Szia!

Ajánlom tanulmányozásra az alábbi linket, itt szinte minden vállalkozási formát megtalálsz.

 

http://www.magyarorszag.hu/vallalkozas/ugyek/vallalkmuk/vallalkform 

 

Üdv. 

garbo50
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:14 am

Másodállásban egyéni vállalkozó?

HozzászólásSzerző: madora100 » kedd aug. 21, 2007 7:53 pm

Nem szabad elfeledkezni az Önkormányzathoz való bejelentkezésről sem (a helyi adók miatt) ,
madora100
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:11 am

Másodállásban egyéni vállalkozó?

HozzászólásSzerző: valterjozsefne » kedd aug. 21, 2007 8:43 pm

Szia! Az általad említett tevékenységhez  az egyéni vállalkozói formát javaslom ,mivel van főállásod ezért kötelezettséged akkor van, ha vállalkozói kivétet veszel ki illetve eva esetén, ha bevételed keletkezik. bevallást is csak az említett esetben kell beadni. Amennyiben az  SZJA szerinti  tételes  költségelszámolást választod, akkor  a tevékenység érdekében felmerült költségeket kell gyüjteni, A bevétel ből a költségek levonása után  megmaradt  rész lesz  az  Szja  és a járulékok alapja, ha váll. kivétként veszed ki a jövedelmet.nem osztalék ként.  A váll. igazolvány  kiváltása  az önkormányzatnál  történik. Mária
valterjozsefne
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:13 am

Másodállásban egyéni vállalkozó?

HozzászólásSzerző: erdoapolas » szer. aug. 22, 2007 1:08 am

Szia!

Az én javaslatom is az, mint Katáé. Ha nagyon kezdő vagy, mindenképpen egy könyvelőt keressél fel, aki segít eldönteni melyik változat lenne neked a legkedvezőbb. Nagyon sok a teendő induláskor, bejelentkezések, nyomtatványok, regisztrálások stb.

Marcsi

erdoapolas
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:12 am

Másodállásban egyéni vállalkozó?

HozzászólásSzerző: K.ZS. » szer. aug. 22, 2007 6:57 pm

Szia András!

 

Én is az egyéni vállalkozói formát javaslom, mivel írod, hogy mellékállásban váltanád ki a vállalkozóit.

 

Néhány jó tanács: 

Ha az okmányirodába megkaptad az igazolványodat, ne felejtsd el az ügyfélkapu regisztrációt is megcsináltatni velük.

Sajnos szokásuk elfelejteni.

 

15 napon belüli beadandóid:

07T101E adatbejelentő lap

07T1041 bejelentő lap

07T180 bejelentés (ügyfélkapu regisztráció után)

Iparüzési adó bejelentkezés

 

gondolom nem leszel Áfakörös, így nem kötelező bankszámlát nyitnod, viszont

ez esetben tudsz csekket igényelni az APEH-tól amit postán küldenek ki, ha esetleg

valamilyen járulékot, illetéket, késedelmi pótlékot, bírságot kellene fizetned. (van erre

egy csekkigénylő word doksi) 

 

röviden ennyi, de ha bármilyen gondod adódna, szívesen segítek bővebben, írjál üzenetet

 

Zsu 

 

K.ZS.
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:14 am

Másodállásban egyéni vállalkozó?

HozzászólásSzerző: melcsi62 » csüt. okt. 04, 2007 8:10 pm

Kedves András!

Látom jó ideje fenn van a kérdésed, s még egyiket sem fogadtat el, vagy már választottál és érdektelen az egész. De megpróbálkozom:

Ha azt kérdezed hogyan érné meg neked, hát (most megfognak kövezni) esküvőt senki sem számolhatja el adóalapját csökkentendő költségként, tehát ami leginkább megéri az nem az adószámos vállalkozás. De félretéve a tréfát: én azt tanácsolnám először készíts egy tervezetet arról, hogy milyen minőségű, illetve mit tartalmazó szolgáltatást szeretnél nyújtani. Te vállalod fel az esküvő rész költségeit, amit előleggel és egyben számláznál a megrendlőnek (helység bérlet, éttermi/étel-ital,dekoráció,zenekar stb), vagy te a megrendelőt összehozod az egyes szolgáltatóval és a megrendelő közvetlenül nekik fizet.  Tehát mérd fel, hogy kb milyen bevétellel és milyen költségtípusokkal fogsz várhatóan számolni. Fogsz-e alkalmazni alkalmazottat, hol lesz a székhely/telephely a vállalkozásnak, annak várható költsége.  Az egyes költségeket nem úgy érvényesítheti egy egyéni vállalkozó (pl.a lakástól műszakilag el nem különült székhely/telephellyel), mint egy gazdasági társaság.

A lehetséges vállalkozási változatok eldöntése előtt azon is el kell gondolkodni, hogy kizárólag egyedül akarod-e vinni a vállalkozást, vagy találsz magad mellé olyan társtulajdonost, akiben megbízol, stb. Az egyszemélyes kft elég macerás forma, a többi gazdasági társasági formához még legalább egy tag kell. 

A kft, bt. a számviteli tv.hatálya alá tartozik, s kettős könyvvitelt vezet, amit könyvelő nélkül nem tudsz megoldani, az egyéni vállalkozó vezethet pénztárkönyvet, naplófőkönyvet is, aminek vezetésért a külső könyvelő is kevesebbet kér, mint a kettősért. 

Nem ismétlem az előttem szólókat, hogy a társaság alapításának külön plusz alapítási költségei vannak, az egyénivállalkozónak ez lényegesen kevesebbe van. De a kft-ben a tagok alap esetben  a bevitt vagyonukkal felelnek a társaság kötelezettségeiért, a bt-ben a beltag, az egyéni vállalkozásnál a vállalkozó teljes vagyonával felel. Mivel van máshol heti 36 órát elérő biztosítási jogviszonyod, sem az egyéni vállalkozásban, sem a két gazdasági társasági formában nincs (JELENLEG!!) kötelező járulék fizetési kötelezettséged. Járulékot csak a ténylegesen kivett, elszámolt jövedelmed után kell fizetni.  Az egyes vállalkozási formák adózását, azok különbségét ilyen formában kifejteni nem lehet, de egy biztos mindegyikben elég nagy az elvonás.

Ha van körvonalazódott elképzelésed a fentiekben írtakról, keress fel egy felkészült könyvelőt, vagy könyvvizsgálót, tanácsadót aki a várható bevételed és kalkulált költségtípusaid alapján el fogja neked mondani, hogy adózás szempontjából melyik vállalkozási formánál mi maradna neked a bevételből,  s segítségével eldöntheted melyik vállalkozási formát válaszd, figyelemmel a felelősség,stb körülményekre is.. Ha megteheted ne hagyatkozz csak egy ember tájékotatására.

Ha az esküvőt teljeskörűen a te vállalkozásod vállalja fel, akkor vélhetően több lesz a bevételed, mint évi 4 millió forint, ami az alanyi ÁFA mentesség választásának a max.határösszege. Ha efeletti a bevételed, akkor ÁFA alánnyá válsz, ami a bevallásokat és nyilvántartásokat is tekintve szintén plusz procedúra. 

melcsi62
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:16 am

Másodállásban egyéni vállalkozó?

HozzászólásSzerző: SZABOILDIKO » hétf. nov. 19, 2007 6:10 pm

Sziasztok !  Segitséget kérnék,  vagy egy  ügyfél  67 %-os rokkant,  napi 7-órás bejelentett munkaviszonya van. Szeretné  másodállásban kiváltani  az  egyéni vállalkozást, én ugy tudom  ha nem vesz ki jövedelmet az egyéni vállalkozásba akkor nem kell járulékot fizetnie, mivel 67 %-os rokkant. Szerintetek jól gondolom nem vagyok biztos benne.  üdv. Ildikó 

SZABOILDIKO
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:13 am

Következő

Vissza: Egyéni vállalkozók

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 84 vendég

cron