Adófórum

Adózási és számviteli információk

7-es adószámu, önálló tev-et végző magánszemély

Tb, munkaügy, bérterhek

7-es adószámu, önálló tev-et végző magánszemély

HozzászólásSzerző: marta84 » csüt. jan. 01, 1970 1:00 am

T. Kollégát! Nagy segitséget szeretnék kérni. Ügyfelem müvészeti tevékenységgel foglalkozik, kerámia tárgyakat ad el, amit ő készit el. Galérián keresztül értékesithet. jan. és szept között minden hónap veszteséges volt, volt olyan hónap, amikor 1 ft bev-e sem volt, csak kiadása.

Külön megállapodás alapján fizeti az ebá-t /9 %/ vamint nyba-t.

okt. hónapban galérián keresztül értékesitett 420.000 ft-ért 3 nap alatt, Ktg-e viszont csak ebben a hónapban 80.000 ft volt, tehát az eredménye: 350.000 ft. Most ezzel az összeggel mit kell csinálni.

APEH-t többször hivtam, mindig mást mondtak, volt, hogy pont az elözőnek az ellentétjét.

Legutolsó alkalommal azt mondta T.APEH, hogy n. évet zárjam majd le, és akkor ha nyereséges, fizessen 18 % szj-t, és mást nem.

De én ebben nem vagyok biztos, hogy jó:

Ha az okt.ben volt 350.000 eredménye, akkor az után kéne fizetni járulékot is, de mennyit?

nyba 29 %, eba 15%, /eho tételes vagy 11% ??/ szja 18 %, és ki kellene jelenti a külön megállapodásból okt. hónapra? aztán meg vissza, mert esetleg nem lesz bevétel? vagy hogy kell csinálni?

Közösségi adószáma nincs, nem áfás, elszámolható-e, ha Bécsben vásárol festéket?

Aki tud segitsen, kérem szépen és további szép napot kivánok

Márta84

 

 

marta84
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:11 am

7-es adószámu, önálló tev-et végző magánszemély

HozzászólásSzerző: kaloczy » csüt. nov. 15, 2007 11:39 am

Szia!

A 7-es adószám, az olyan adószám, mintha nem is lenne :-(((

Sajnos ugyanúgy működik, mint egy megbízási szerződés: a kifizetőnek a számla összegéből vonni kellett volna szja-t meg minden egyéb járulékot (nyugdíj meg eb.) És a levonásokat nem az eredmény, hanem a számla összege után kell számolni :-(((

Ami engedélyezett: nyilatkozhat úgy, hogy mennyi a költséghányada, ez max. 50 % lehet. Ezzel a %-kal csökkenthető az adóalap, és a fennmaradó rész után kell fizetni az szja-t és a járulékokat.

A költségszámlákat meg gyűjtse, mert év végén ténylegesen számlákkal is alá kell majd támasztania, hogy mennyivel csökkenti a bevételét - hiszem most csak előlegről van szó, minden egyes számlánál!!!!!

A bécsi festékszámla is jó.

Ja, és ugye nem zsűrizettek a művei? Mert akkor asszem másként működik.

Zsuzsa 

kaloczy
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:13 am

7-es adószámu, önálló tev-et végző magánszemély

HozzászólásSzerző: marta84 » csüt. nov. 15, 2007 2:46 pm

Szia Zsuzsi!

Köszönöm a gyors választ.

Az üf. azt nyilatkozta, hogy müvészeti tev-ből származó bevétele után ő maga fizeti be az szja-t.

Szerinted mit kell csinálni a külön megállapodás alapján fizetett eba-val és nyba-val? 

Én úgy hallottam, hogy itt is van tételes ktg. elszámolás, de már semmi nem biztos.

eho  fizetés mennyi? és milyen  időszakonként kéne fizetni neki a járulékokat, havonta? Azt is olvastam, hogy azt is kell figyelni, hogy hány napig volt  a bevétel?

Az ügyfélről annyit tudok, hogy őt zsüriztették. A termékeibe a jelzés benne van. Többet nem tudok.

Ha tudsz még, segits légyszi.

Köszönöm

Márti

 

marta84
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:11 am

7-es adószámu, önálló tev-et végző magánszemély

HozzászólásSzerző: kaloczy » csüt. nov. 15, 2007 3:48 pm

Szia!

Ajaj. Ha zsűrizett, akkor kell lenni valami spéci szabálynak. Mert a tavaly közzétett, de idénre vontakozó "Nyilatkozat a kifizetőtől/munkáltatótól származó bevétel adóelőlegének megállapításához 2007-re" költség-nyilatkozaton erre külön sor van. És az tényleg úgy szól, hogy arról nyilatkozik: saját maga fizeti be. 

Csak sajnos ebbe nem ástam még bele magam.  És most meg sem tudom ígérni, hogy utána nézek.

De hátha valakinek beugrik valami.

Zsuzsa 

kaloczy
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:13 am

7-es adószámu, önálló tev-et végző magánszemély

HozzászólásSzerző: tepimail » pén. nov. 16, 2007 9:53 am

Szia Márta!  Szeretném megkérdezni mit jelent az, hogy a galérián keresztül értékesít, mert nem mindegy kinek állítja ki a számlát. Amennyiben csak természetes személyeknek árul, nekik ad számlát,  akkor minden negyedév végén meg kell néznie  az árbevétele és az elszámolható költségei milyen egyenleget mutatnak. Azon negyedévet követő 12-ig kell előleget fizetnie amikor pozitív az adóalapja. Mindig év elejétől göngyölítve kell figyelni. Azért fizet külön megállapodás alapján egészségbiztosítást és nyugdíjbiztosítást mert a művészeti tevékenység alapján nem válik biztosítottá ha nem  egyéni vállalkozó, így biztosít magának minimális ellátást. Ha a termékeiért kifizetőtől (társaság, cég, egyéni vállalkozó) kapja meg az ellenértéket akkor már nem ilyen egyszerű a dolog mert valóban TB köteles lesz a bevétele, amit a kifizető megfizet utána illetve levon a számla összegéből. Az Szja-ra akkor is nyilatkozhat, hogy ő maga fizeti és ne vonjanak belőle előleget. Nagyon egyszerűen ez a lényeg.  

üdv:tepimail

tepimail
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:12 am

7-es adószámu, önálló tev-et végző magánszemély

HozzászólásSzerző: Kozma1 » szomb. nov. 17, 2007 5:14 pm

A 7.es adószám azaz amüvészeti ugy müködik, mint a megbizási dij. Költséget lehet minden bevételből levonni. Itt jönbe, hogya vigyázni kell hány % a költság ,mert ha évvégén nem tud annyit elszámolni amit vállalt, akkor büntetést kell fizetni. Volt egy munkahely ahol ha nyilatkozott a müvészeti tevékenységet folytató a számla mellé, hogy minden adót és járulékot sajátmaga fizet akkor nem vontak le a számlából semmit. Mari 

 

Kozma1
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:16 am

7-es adószámu, önálló tev-et végző magánszemély

HozzászólásSzerző: marta84 » hétf. nov. 19, 2007 8:05 am

Köszönöm  a segitséget Tepimail, Kozma1 és Kaloczynak!

Van egy nyilatkozat a kifizetőtől,/ ez lenne a galéria/amit csak az ügyél irt alá. A  7-es pont van kiktöltve, hogy müvészeti tev-ből származó jöv. után a szja egyénileg fizetem  be.

A szla tömbben az eladó az ügyfelem, a vevő magánszemély neve.

A galériás értékesités meg ugy derül ki, hogy az APEH mikor kiadta az adószámot, ráirta , hogy mütermi értékesirtés. Az APEH mondta neki, az eba-ra vmint nyba-ra akülön megállapodást.

A költségeit lehet év eelejétől göngyöliteni vagy mindeg havonta kell megálllapitani az eredményt?

Ha még tudtok, segitsetek?

Köszönettel

Márta

marta84
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:11 am

7-es adószámu, önálló tev-et végző magánszemély

HozzászólásSzerző: tepimail » hétf. nov. 19, 2007 8:55 am

Szia Márta!

Ha jól értem akkor a galériának nyilatkozott az ügyfeled, hogy maga fizeti az Szja előleget ezért ne vonjanak tőle szja előleget. Ez rendben van megteheti. (Nem tudom miért nyilatkoztatta a galéria ha tőlük nem vesz fel jövedelmet, azt írod a magánszemély vevőinek számláz.)

Az eba és a nyba is így rendben van külön megállapodás alapján fizet.

A költségelszámolását év elejétől kell mindig figyelni. Előleget negyedévente kell fizetni. Azon negyedévet követően először amikor nyereséges. A költségeit két módon számolhatja el. Tételesen, ez azt jelenti gyűjtögeti a tevékenységével kapcsolatosan felmerült költségek számláit és a bevételével szembe elszámolhatja. Ha az egyenlege pozitív, tehát több a bevétele mind a költsége, előleget kell fizetnie. A másik a diktált költséghányad alapján. A törvény azt írja a bevételének 90%-a az adóalap. Tehát 10% költséget ismer el bizonylatok nélkül ezt is választhatja.     

 

tepimail
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:12 am

7-es adószámu, önálló tev-et végző magánszemély

HozzászólásSzerző: garbo50 » kedd nov. 20, 2007 4:25 pm

Szia!

Az általános forgalmi adóról szóló, a 2002. évi XLII. Törvénnyel módosított 1992. évi LXXIV. Törvény 2 sz. mellékletének 24. pontjában rögzített besorolási feltételek szerint a kizárólag kézműves eljárással készült tárgyak megfelelő színvonal esetén iparművészeti illetve népi iparművészeti termékké minősíthetők. Az iparművészeti termék a zsűrizéskor meghatározott példányszámban állítható elő, zsűri számmal rendelkezik, és a szerzői jogról  szóló 1999. évi LXXVI. törvény védelme alatt áll.

Ezt a két linket, meg az egész honlapon található hasznos dolgokat tanulmányozd. http://www.eji.hu/adozas_es_tarsadalombiztositas/a_muveszek_adozasarol/a_muveszek_adozasarol/szemelyi_jovedelemado.html
http://www.eji.hu/adozas_es_tarsadalombiztositas/a_muveszek_tarsadalombiztositasarol/a_muveszek_tarsadalombiztositasarol.html

Üdv. 

garbo50
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:14 am


Vissza: Tb, munkaügy, bérterhek

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 2 vendég