Sziasztok!
Szerintem is a térítés nélkül adott eszközre vonatkozik a 49/C (2), mert a vállalkozó meglévő tárgyi eszközeire nézvést az 5.mell. II. 13.pontja azt írja, hogy leltárt kell felvenni róluk a megszűnés időpontjával, és azt is írja még, hogy a leltárban milyen értéken kell számításba venni a tárgyi eszközöket. A 10. mell.II.1. pont pedig a megszűnés esetén figyelembe veendő bevételekről ír. Ha ezeket alkalmazom, akkor nem tudom egyidejűleg a 49/C §-t is alkalmazni. És fordítva.
Megnéztem a kitöltési útmutatót, de az 53. oldalon ilyesmiről szó sincs, a 39.oldalon van a tárgyi eszk.miatti bevételekről szó, ugyanarra (5.mel.....)hivatkozik, amit mi is megtaláltunk. A 49/C. (2) említése a 38.oldalon van, és valóban a térítés nélkül átadott eszközökről van szó, amelyeket a vállalkozó teljes egészében költségként elszámolt.
"
Abban az esetben, ha Ön olyan 100 ezer - 2006. január 1-je előtti beszerzés esetén
50 ezer - forintnál magasabb egyedi értékű, kizárólag üzemi célt szolgáló tárgyi
eszközt adott át ellenérték nélkül 2007-ben melynek a beszerzési árát egy
összegben költségként elszámolta és ez az átadás a beszerzés időpontját követő 1
éven belül történt, akkor a beszerzési értéket teljes egészében bevételként kell
figyelembe vennie. Amennyiben az átadás a beszerzést követő 1 éven túl, de 2
éven belül történt, akkor a beszerzési érték 66 százalékát, ha 2 éven túl, de 3 éven
belül történt, akkor a beszerzési érték 33 százalékát kell a bevételéhez
hozzászámítania. A bevételét e címen nem kell megnövelnie 3 éven túli átadás
esetén, vagy ha azt természetbeni juttatás címén nyújtotta.
Üdv: Böbe