Adófórum

Adózási és számviteli információk

Csomagolási termékdíj

Egyéni vállalkozók

Csomagolási termékdíj

HozzászólásSzerző: atom69 » vas. nov. 11, 2007 7:10 am

A VPID számról még nem érdemes ilyen szinten beszélnünk, mert még nem lett hatályos az új jogszabály.

A tervezetből ugyan sokminden kiderül, és a VPOP csak attól az időponttól lesz aktív ez ügyben, ha már meg van rá a jogi háttere is. 

atom69

Csomagolási termékdíj

HozzászólásSzerző: markne » vas. nov. 11, 2007 9:00 am

Most látom, hogy a tegnap esti szövegem kétszer ment el, nem tudom, hogyan történt, bocsánatot kérek érte.Egyébként is elég szószátyár voltam ebben a témában.

Kata kérlek, a lezárásánál majd figyeljél, ha netán érdemesnek tartod elfogadni a válaszomat, csak egyet jelöljél be.

Üdv. Rózsa

markne

Csomagolási termékdíj

HozzászólásSzerző: kovalkata » vas. nov. 11, 2007 3:47 pm

Sziasztok!

Hát elég szörnyű amiket írtok. Rózsa, nem baj ha kétszer jött a válasz, inkább kétszer mint egyszer se. Én írtam egy levelet egy volt Fórumtagnak (egyik társunk ajánlotta) bemásolom ide nektek is, hogy mi volt a válasza. (Ez egyébként Téged Rózsa mindenben megerősít.)

"Az alapterületi megkötés, -városban 50 m2, községben 100 m2 alatt- miszerint nincs termékdíj-fizetési kötelezettség, kizárólag a "K" díjtétel alapján fizetendő termékdíjra vonatkozik.
A "K" díjtétel alapján azok fizetnek termékdíjat akik meghatározott kereskedelmi italcsomagolásban szereznek be meghatározott italtermékeket közvetlenül a palackozást végzőtől.
A kérdésében említett példák alapján a következőképpen alakulnak a díjtételek:
  - nylon szatyor: "H" díjtétel/ darab alapú;
  - fólia: "H" díjtétel/ tömeg alapú;
  - műanyag tasak: "H" díjtétel/ tömeg alapú.
A nejlon szatyor igaz, hogy a kereskedelmi csomagolások alá tartozik és darab alapú termékdíj vonatkozik rá, de mivel a "H" díjtétel alapján kell rá termékdíjat fizetni így nem alkalmazható rá az alapterületi megkötés.
Tehát a válaszom az, hogy a vegyeskereskedés termékdíj-fizetésre kötelezett az Ön által kérdezett csomagolásokra."
Szóval az ügyfelem nem fogja megúszni a dolgok. Egy kissé féle tőle, hogyan fog reagálni ár. A magánszemélyes bérleti díj SZJA levonást és megfizetést is alig tudtam megmagyarázni nekik.
Köszönöm mindenki segítségét!
Üdv. Kata
kovalkata

Csomagolási termékdíj

HozzászólásSzerző: atom69 » vas. nov. 11, 2007 8:52 pm

Én voltam az elkövető. :)))))
atom69

Csomagolási termékdíj

HozzászólásSzerző: kohnmari » vas. nov. 11, 2007 9:23 pm

Szia Atom69!

Jól látom, hogy egy profi termékdíjas szakembert köszönthetünk a személyedben?

Üdv. Mari

kohnmari

Csomagolási termékdíj

HozzászólásSzerző: kovalkata » hétf. nov. 12, 2007 6:33 am

Szia!

Hát ez most nagy derültséget okozott nekem! Nem is kötötted össze az e-mailemet ezzel a fórumos kérdéssel? Simán inkognitógan maradtál. De mégegyszer nagyon köszönöm, mert nagyon jól összeszedett, érhető volt a válasz, úgyhogy valóban profi vagy a témában. Szerintem a legtöbb könyvelő irtózik a termékdíjas dologtól.

Üdv. Kata 

kovalkata

Csomagolási termékdíj

HozzászólásSzerző: atom69 » hétf. nov. 12, 2007 7:21 am

Szia!

Már sokan mondták, tehát biztos úgy van.

Értenem kell hozzá, mert ezzel foglakozom.

Több kötelezettel van szerződésünk, de az utóbbi időben megnőtt a könyvelőkkel, könyvelőirodákkal történő együttműködésünk is. 

atom69

Csomagolási termékdíj

HozzászólásSzerző: atom69 » hétf. nov. 12, 2007 11:26 am

A termékdíj valóban mumus a könyvelők számára. Nem is Nekik kellene ezzel foglalkozni, de az ügyfél Tőlük várja el, mert (többek közül)az APEH felé is kell kötelezettségeket teljesíteni.

Valahol láttam már leírva, hogy "ideális esetben a termékdíjas feladatok ellátását a könyvelő és a környezetvédelmi szakember összehangolt munkája adja". Szépen van megfogalmazva.

atom69

Csomagolási termékdíj

HozzászólásSzerző: kohnmari » hétf. nov. 12, 2007 12:25 pm

Szia Atom69!

Teljesen egyetértek Veled és Madorával, aki fentebb írta, hogy "nem szabad a termékdíjjal kínlódni".

Ez egy bonyolult és összetett feladat, aminek a művelőit igenis meg kell fizetni, ez nem a könyvelők feladata. A vállalkozóknak tudomásul kell venniük - akik lassan már írni és olvasni is elfelejtenek - , hogy a könyvelőre sem lehet mindent rátolni, mert természetesen úgy gondolják, hogy ez is a mi feladatunk. Amikor felhívtam a figyelmét a vállalkozónak a környezetvédelmi termékdíjra, úgy nézett rám, mintha ezt én találtam volna ki.

Üdv. Mari

kohnmari

Csomagolási termékdíj

HozzászólásSzerző: markne » hétf. nov. 12, 2007 1:27 pm

Ha már panaszkodunk, akkor elmondom, hogy bizony sok mindenben kellene tájékozottnak lennünk, engem még a Környezetvédelmi Felügyelőséghez küldendő hulladékokkal kapcsolatos  adatszolgáltatás elkészítésére is rávettek, kezdve az indulástól (KÜJ szám igénylés). Persze, kellett hozzá szakember segítségét kérnem, és amikor a segítő környezetvédő szakmérnök azt találta mondani, hogy ez bizony nem könyvelői feladat lenne, a vállalkozó nyomdafestéket nem tűrő szavakkal kelt ki önmagából. Akkor csak az mentette meg attól, ne köszönjek el tőle, hogy egyébként könnyű vele dolgozni, megérti, hogy amit fizetni kell az nem az én találmányom, pontosan szolgáltatja a bizonylatokat, és amit mondok, azt fenntartás nélkül elfogadja. De ezt a megnyilvánulást nehezen nyeltem le, mert egy szóval nem mondtam, hogy nem segítek ebben is, de azért ez nem volt illendő válasz.
markne

ElőzőKövetkező

Vissza: Egyéni vállalkozók