Adófórum

Adózási és számviteli információk

Építményadó bevallás

Adatszolgáltatás

Építményadó bevallás

HozzászólásSzerző: Kata2 » csüt. jan. 01, 1970 1:00 am

Sziasztok!

Segítségeteket kérném az építményadó bevallás kitöltésében. Most alakult egy cég és iparűzési adó bejelentkezési bevallást adott be, mire az Önkormányzat küldött egy építményadóról bevallást. Sajnos még nem töltöttem ilyet és nem igazán értem.

Az első oldalon úgy kezdődik az 1 pont: Vállalkozó/vállalkozás tulajdonában álló telephelyen lévő nem lakás céljára szolgáló építmény: Ez csak székhely lakás céljára van használva itt akkor nem töltök semmit, úgy gondoltam. a többi az épület tulajdonosának az adataira kíváncsi, ezt ki kell töltenem? Ugyan is a cégvezető szüleié a lakás.

Nyilatkozat II számú nyomtatványa arra szolgál hogy nyilatkozunk az x számú építményről bevallást nem kell adnom. Itt már teljesen elbizonytalanodtam most akkor mit töltsek ki csak a nyilatkozatot?

Nagyon várom a segítségeteket.

Kata2

Építményadó bevallás

HozzászólásSzerző: stamasi » vas. nov. 11, 2007 10:35 am

Szia Kata!

Nem kell kitöltened, ha a szüleié a lakás. Ha a vállalkozás tulajdonában nincs építmény, akkor nincs építményadó sem. Nincs bevallási kötelezettség, ennek megfelelően töltsd ki, bár nem értem miért kell egyáltalán kitölteni.

Üdv.: Szilvi

stamasi

Építményadó bevallás

HozzászólásSzerző: Kata2 » vas. nov. 11, 2007 10:50 am

Szia Szilvi!

Köszönöm a gyors válaszodat!

Én se értem miért küldték, most nézem jobban a bevallást nyilatkozat II se tudom kitölteni mert ők társaság nem egyház, nem közhasznútársaság, köztestület stb....! Nyilatkozat I-es az bérbeadásra vonatkozik. Az sem áll fenn nálunk. Csak lapokat tudom kitölteni de ennek semmi köze a céghez,nem az ügyvezető tulajdona. Nincs raktár,iroda sem.

Kata2

Építményadó bevallás

HozzászólásSzerző: stamasi » vas. nov. 11, 2007 11:06 am

Kata!

Hol lehet megtalálni ennek a kitöltési útmutatóját, melyik önkormányzatnál?

stamasi

Építményadó bevallás

HozzászólásSzerző: Pikikee » vas. nov. 11, 2007 11:52 am

Szia Kata2!

A mi önkormányzatunknak van  saját honlapja. Ott meglehet nézni a helyi rendeletek címszó alatt, kinek milyen kötelezettsége van. Külön meglehet nyitni a helyi adókról is a dokumentumot. 

Üdv: Pikikee 

Pikikee

Építményadó bevallás

HozzászólásSzerző: Kata2 » vas. nov. 11, 2007 12:42 pm

WWW.gyongyos.hu
Kata2

Építményadó bevallás

HozzászólásSzerző: stamasi » vas. nov. 11, 2007 1:24 pm

Szia Kata!

Valamiért nem működik nálam az önkormányzat honlapja, de mindegy, szerintem ez a lényeg:

Az építményadó alanya: az aki az év első napján az építmény tulajdonosa, az építményt terhelő vagyoni jog (pl. bérlet) jogosultja. Több tulajdonos esetén az adókötelezettség a tulajdoni hányadok arányában terheli a tulajdonostársakat.

Mivel a szülők a tulajdonosok és nem a cég, ezért a szülők kötelezhetők építményadó fizetésre, és bevallásra. Feltételezem, hogy erre az ingatlanra eddig senki nem fizetett építményadót. Mivel ez egy helyi adó, alkalmazásáról az önkormányzat dönt. Lehet, hogy a magánszemélyeknek nem kell fizetnie, csak a cégeknek. Ezt az önkormányzat helyi rendeletben szabályozza. Például, ahol én lakom az önkormányzat adómentességet állapít meg építményadóval kapcsolatban a magánszemély tulajdonában lévő lakásra.

Mindenesetre egy biztos a cég nem kötelezett, mivel nem tulajdonos.

Üdv.: Szilvi

stamasi

Építményadó bevallás

HozzászólásSzerző: bezi02 » vas. nov. 11, 2007 4:04 pm

Szia Kata! Valóban, ha  nincs a cég tulajdonában épület akkor nem kell építményadót sem fizetnie és bevallást sem kell beadni. Azonban, ha netán épületet bérel abban az esetben a bérleti szerződésben ki kell kötni, hogy ki fizeti az építményadót. Megállapodhatnak úgy, hogy a tulaj, de úgy is lehet, hogy a bérlő.

Üdv.Bezi

bezi02

Építményadó bevallás

HozzászólásSzerző: e2d4 » vas. nov. 11, 2007 5:12 pm

Szia !

Az Éptményadó bevallás, jelenleg a hatályos Helyi adóról szóló törvény és az Art. alapján önbevalláson alapul. Emiatt a következőt javasolom az adott helyzetben: 1.A küldött bevallást NE töltsed ki, 2.HELYETTE írj egy levelet, - melyet hivatalosan küldjél meg -, amelyben írásban bejelenti a társaság, hogy jelenleg NINCS Építményadó alá eső ingatlana az adott település közigazgatási egységében. Üdvözlettel : Sakkos 

e2d4

Építményadó bevallás

HozzászólásSzerző: thetan2 » szomb. okt. 15, 2011 6:04 am

Ezzek kapcsolatos kérdésem lenne nekem is. Van egy kis BT.-m, minimális bevétellel. A telephelye a lakásom, amely egy kis önkormányzati bérlakás, Korábban ugy tudtam, hogy nem kell fizetnem épitményadót, de a megkapott levél teljesen összezavart.

Kérdésem kell -e nekem ápitményadót fizetnem, illetve ha nem - hogyan jelezzem ezt a hatóság felé?

Választ köszönve: Sándor

thetan2

Következő

Vissza: Adatszolgáltatás