Adófórum

Adózási és számviteli információk

Üzletrész ingyenes juttatása

Juttatások, költségtérítések

Üzletrész ingyenes juttatása

HozzászólásSzerző: lavina » csüt. jan. 01, 1970 1:00 am

Menedzser szerződés alapján foglalkoztatott magánszemély egy olyan Kft. ( legyen ez X Kft. )alkalmazottja, amelynek 89 %-ban tulajdonosa Y Kft.  Y Kft. tulajdonosa 100%-ban Z Kft.  Bizonyos feltételek teljesülése( eredmény, szerződésállomány stb.)  esetén a magányszemély ingyenesen 5 %-os üzletrészt kap, ennek következtében Y Kft. tulajdonrésze 85 %-ra fog csökkenni X Kft-ben. Ki és hogyan fog adózni a jelenlegi szabályok szerint, mi lesz az adó alapja? Állítólag elég elterjedt juttatási forma, nekem viszont ez nagy falat, segítségre lenne szükségem.
lavina
 
Hozzászólások: 1
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:12 am

Üzletrész ingyenes juttatása

HozzászólásSzerző: aniko.varga2006 » vas. nov. 04, 2007 8:32 pm

Ez valójában nem ingyenes juttatás, ami ajándékozási illeték alá esne, hanem az Szja tv. 77/A §-a szerinti értékpapír szerzés:

77/A. § (1) A magánszemély által értékpapír formájában megszerzett vagyoni érték esetében bevétel az értékpapírnak a jövedelemszerzés időpontjára megállapított szokásos piaci értékéből az a rész, amely meghaladja az értékpapír megszerzésére fordított érték és az értékpapírhoz kapcsolódó járulékos költségek együttes összegét. A bevétel adókötelezettségének jogcímét a felek (a magánszemély és az értékpapírt juttató személy, valamint az említett személyek és más személy) között egyébként fennálló jogviszony és a szerzés körülményei figyelembevételével kell megállapítani, és ennek megfelelően kell az adókötelezettségeket (ideértve a jövedelem megállapítását is) teljesíteni. Az értékpapír formájában megszerzett vagyoni értékre a természetbeni juttatásokra vonatkozó rendelkezéseket nem lehet alkalmazni.

 

Ez a rendelkezés azt jelenti a konkrét esetben, hogy a juttatóval fennálló jogviszonyt kell értékelni, ami ha jól értem, akkor munkaviszony. Tehát munkaviszonyból származó jövedelemként kell kezelni.

aniko.varga2006
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:13 am


Vissza: Juttatások, költségtérítések

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 1 vendég

cron