Adófórum

Adózási és számviteli információk

Kisértékű tárgyi eszköz felújítása

Egyéni vállalkozók

HozzászólásSzerző: babina » csüt. jan. 01, 1970 1:00 am

Sziasztok! Alanyi mentes ev. használt számítógépet vett 50 eFt-ért. Ez egyösszegben elszámolható költségként. Majd ezt a számítógépet felújította 100 eFt-ért. A felújítás összege is elszámolható költségként vagy a kettő összeg összeadódik és écs-t számolok utána?

Köszi a választ.

babina

HozzászólásSzerző: madora100 » vas. nov. 04, 2007 2:53 pm

Miután a felújítás összege ráaktíválódik az eredeti tárgyi eszköz bruttó értékére, így az szja tv.11.sz.mell.2. bek.g. pontja szerint járhatsz el.
madora100

HozzászólásSzerző: adotanacs » vas. nov. 04, 2007 2:58 pm

Szia! Az egyéni vállalkozó beszerzési értékétől függetlenül a kizárólag ütemi célt szolgáló tárgyi eszközök javitási, karbantartási kiadásait egyösszegben költségként elszámolhatja. Választható azonban az is, hogy a kettő összeget összeadva veszed nyilvántartásba és amortizálod. Üdv. Ani
adotanacs

HozzászólásSzerző: madora100 » vas. nov. 04, 2007 3:08 pm

Nem javításról és karbantartásról szólt a kérdés, hanem felújításról. Így is fenntartod az álláspontodat?
madora100

HozzászólásSzerző: melcsi62 » vas. nov. 04, 2007 3:09 pm

Szia Ani!  a javítási, karbantartási költségek mindenkinél költségként számolhatóak el, ezek a költségek nem nem növelik az aktívált eszköz értékét, a felújítás viszont igen. 
melcsi62

HozzászólásSzerző: babina » vas. nov. 04, 2007 3:11 pm

Valóban felújításról van szó, mert memóriabővítés és alaplapcsere történt.

babina

HozzászólásSzerző: melcsi62 » vas. nov. 04, 2007 3:22 pm

Szia Babina!

nem írod, hogy a gép eredeti beszerzése ugyanabban az évben volt-e, mint amikor a felújítás!  " A kizárólag üzemi célt szolgáló tárgyi eszözök, nem anyagi javavak beszerzésére, előállítására fordított kiadás  költségként elszámolható, ha az a 100 ezer forintot nem haladta meg."

"A kizárólag üzemi célt szolgáló tárgyieszköz bővítésével, rendeltetésének megváltozatásával, átalakításával, az élettartam növedekesésével kapcsolatban felmerült kiadás, továbbá az elhasználódott tárgyieszköz eredeti állaga (kapacitása, pontossága) helyreállítását szolgáló felújítással kapcsolatban felmerült kiadás (mindezek együtt felújítási költség) a felmerülés évében elszámolható, vagy választható, hogy az értékcsökkenési leírás alapját növeli." SZJA tv. 11.sz. mell. 2. d.pontja.

Ezek alapján szerintem te döntöd el, hogy költségként számolod el, vagy hozzáaktíválod az eredetileg beszerzett használt gép értékéhez és amortizációval érvényesíted /madora100/ 

Üdv. 

melcsi62

HozzászólásSzerző: adotanacs » vas. nov. 04, 2007 3:24 pm

Sziasztok! A 11.mell.II.d.pontja szerint választási lehetőség van szerintem. Ani
adotanacs

HozzászólásSzerző: madora100 » vas. nov. 04, 2007 8:21 pm

Én még mindig kitartanék az állításom mellett, amelyet az alábbi logika alapján hoztam meg. Jó lenne, ha ezt a témát megint kiveséznénk annak ellenére, hogy lezárt témáról van szó.

Az szja tv. 11.sz. mell. I.fejezet 1.pont szerint a kizárólag üzemi célt szolgáló t.eszköz beszerzésére fordított, 1oo/e ft-ot meg nem haladó kiadás elszámolható költségként, kvázi azonnali écs. révén. Ezáltal a t.eszköz nettó értéke nulla. A 11.sz.mell.II.fej.3.pontja szerint a tárgyi eszközökről analitikus nyilvántartást kell vezetni. Ennek szellemében a t.eszköz bruttó értéke a kérdező szerint 50/e ft, költségként elszámolva 5o/eft, a nettó érték nulla.

A 11.sz.mell.II.fejezet foglalkozik az écs-vel (tehát mindazon eszközök leírásával, amely 1oo/e ft feletti beszerzési értékű t.eszköz). A II.fejezet 2/a pontja leszögezi, hogy ezen eszközök écs.meghatározására a jegyzékben szereplő leírási kulcsokat kötelező alkalmazni.Kivételt képez a 2oo/e ft egyedi beszerzési ár alatti t.eszközt. (és a 33%-os kulcs alá tartozó t.eszköz) azzal, hogy az 2 évnél rövidebb leírású nem lehet.

A 11.sz.mell. II.fejezet 2/d pontja taglalja  a felújítás kapcsán követendő eljárást, miszerint a felújítás esetében az felmerüléskor egyösszegben elszámolható, vagy válaszhtó az écs.alapjába történő beszámítás is, mint szóba jöhető elszámolás. S most értünk el a levezetés lényegéhez, az én sajátos értelmezésemhez. Nem azt írja e pont, hogy bármilyen (összeghatártól független ) nagyságrendű felújítási költségre vonatkozik ez a lehetőség. A felújítást rá kell aktíválni az eredeti t.eszközre, esetünkben az 5o/e ft-ra, így 15o/e ft lesz a bruttó érték. Ez az eszköz ettől a perctől kezdve már nem 1oo/e ft alatti  -s a felújítás nem külön tételként kezelendő eszköz- ezért rá a norma szerinti écs. előírása vonatkozik. Azonban az aktíválás után is  2oo/e ft alatti marad, így ezen eszközre választható a 2 éves leírás is.

A fenti levezetésből véleményem szerint tervszerinti écs. útján fog a szóbanforgó felújított eszköz nullára íródni (hacsak valamilyen esemény be nem következik, amely megalapozná a terven felüli écs. elszámolását).

madora100

HozzászólásSzerző: adotanacs » hétf. nov. 05, 2007 6:49 am

Szia Madora! Én még mindig az általad leirtak ellenére is ugy gondolom, választási lehetőség van. Mit tennél akkor, ha pl. a beszerzés január hónapban van, elszámoltad az egészet költségként, majd szeptemberben felujítod? Ha én ugy döntenék hogy amortizálom, akkor csak a felujitás költségét aktiválnám a OFt-os értékhez. Jelen esetben a 100eFt-ot. Egyébként az SZJA bevallás kitöltési utasitása szerint is választási lehetőség van. Most lehet hogy hülyeséget gondolok, de az a laikus ember számára készült, semmi utalás nincs az általad leirtakra. Attól még igazad lehet, kiváncsi vagyok mások véleményére is. Üdv. Ani
adotanacs

Következő

Vissza: Egyéni vállalkozók