Én még mindig kitartanék az állításom mellett, amelyet az alábbi logika alapján hoztam meg. Jó lenne, ha ezt a témát megint kiveséznénk annak ellenére, hogy lezárt témáról van szó.
Az szja tv. 11.sz. mell. I.fejezet 1.pont szerint a kizárólag üzemi célt szolgáló t.eszköz beszerzésére fordított, 1oo/e ft-ot meg nem haladó kiadás elszámolható költségként, kvázi azonnali écs. révén. Ezáltal a t.eszköz nettó értéke nulla. A 11.sz.mell.II.fej.3.pontja szerint a tárgyi eszközökről analitikus nyilvántartást kell vezetni. Ennek szellemében a t.eszköz bruttó értéke a kérdező szerint 50/e ft, költségként elszámolva 5o/eft, a nettó érték nulla.
A 11.sz.mell.II.fejezet foglalkozik az écs-vel (tehát mindazon eszközök leírásával, amely 1oo/e ft feletti beszerzési értékű t.eszköz). A II.fejezet 2/a pontja leszögezi, hogy ezen eszközök écs.meghatározására a jegyzékben szereplő leírási kulcsokat kötelező alkalmazni.Kivételt képez a 2oo/e ft egyedi beszerzési ár alatti t.eszközt. (és a 33%-os kulcs alá tartozó t.eszköz) azzal, hogy az 2 évnél rövidebb leírású nem lehet.
A 11.sz.mell. II.fejezet 2/d pontja taglalja a felújítás kapcsán követendő eljárást, miszerint a felújítás esetében az felmerüléskor egyösszegben elszámolható, vagy válaszhtó az écs.alapjába történő beszámítás is, mint szóba jöhető elszámolás. S most értünk el a levezetés lényegéhez, az én sajátos értelmezésemhez. Nem azt írja e pont, hogy bármilyen (összeghatártól független ) nagyságrendű felújítási költségre vonatkozik ez a lehetőség. A felújítást rá kell aktíválni az eredeti t.eszközre, esetünkben az 5o/e ft-ra, így 15o/e ft lesz a bruttó érték. Ez az eszköz ettől a perctől kezdve már nem 1oo/e ft alatti -s a felújítás nem külön tételként kezelendő eszköz- ezért rá a norma szerinti écs. előírása vonatkozik. Azonban az aktíválás után is 2oo/e ft alatti marad, így ezen eszközre választható a 2 éves leírás is.
A fenti levezetésből véleményem szerint tervszerinti écs. útján fog a szóbanforgó felújított eszköz nullára íródni (hacsak valamilyen esemény be nem következik, amely megalapozná a terven felüli écs. elszámolását).