Adófórum

Adózási és számviteli információk

Borravaló bizonylatolása

Ellenőrzés

Borravaló bizonylatolása

HozzászólásSzerző: 114556 » csüt. jan. 01, 1970 1:00 am

Sziasztok!

Borravaló ügyben kérném a segítségeteket. Most vettem át egy étterem könyvelését. Felszolgálási díj 0%, de borravalót fogadhatnak el. Az a kérdésem, hogy ha a felszolgáló kap borravalót, akkor azt a munkáltató fizeti neki ki a nap végén, vagy a pincér maga erről a nap folyamán nyilvántartást vezet, és a nap végén veszi ki? Milyen nyilvántartást kell ezekről vezetni. Most ez azért is érdekes, mert az APEH most a pénztárakat ellenőrzi, és ennek a kezelését be kellene írni a pénzkezelési szabályzatunkba. Ha pl. az APEH csináltat egy zárást, akkor a borravaló miatt jelenleg eltérés van a pénztárunkban. Hogyan lehet ezt kiküszöbölni?

Várom válaszatotokat!

Köszi: Mónika

114556
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:16 am

Borravaló bizonylatolása

HozzászólásSzerző: stamasi » szer. okt. 31, 2007 7:44 am

Szia!
A borravalót úgy is lehet kezelni, hogy az a magánszemély közvetlen bevétele.
Az szja törvény 3. § 72. q. pontja alapján a vendéglátó üzlet felszolgálójaként a fogyasztótól közvetlenül kapott borravaló a magánszemélynél adóterhet nem viselő járandóságnak minősül.

Az adóterhet nem viselő járandóság az összevont adóalap részét képezi, mely után az adót az adótábla szerint kell fizetni.
A számított adót csökkenti az adóévi összevont adóalap részét képező adóterhet nem viselő járandóságok együttes összegének az adótábla szerint kiszámított adója.

A Tbj. 26. §(7) bekezdése szerint a vendéglátó üzlet felszolgálója a borravaló után saját döntése alapján 15% nyugdíjbiztosítási járulékot fizethet, amely magában foglalja a nyugdíjjárulékot is, magán-nyugdíjpénztári tagdíjat nem kell fizetni.

A magánszemélynek a borravaló után fizethető járulékot a személyi jövedelemadóról benyújtott bevallásában kell bevallani, a bevallás benyújtására előírt határidőig megfizetni, továbbá a bevallásban kell adatot szolgáltatni a nyugdíjjárulékot is magában foglaló 15% nyugdíj-biztosítási járulék alapjáról és összegéről.
Üdv.: Szilvi
stamasi
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:12 am

Borravaló bizonylatolása

HozzászólásSzerző: madora100 » szer. okt. 31, 2007 10:36 am

  A borravalót készpénzben adják, illetve hitelkártyával vagy csekkel történő fizetéskor a vendég borravalóként plusz összeget tesz a számla összegéhez.

A készpénzben kapott borravaló nem számít bérnek, mivel az a vendég által adott ajándéknak tekintendő. Ha hitelkártyával vagy csekkel történő fizetéskor a vendég által a számla összegéhez tett plusz összeg útján adott borravaló a személyzet között szétosztásra kerül, az bérnek számít.

A fentiek szellemében, ha hitelkártyával fizet a vendég, s a fogyasztáson felül X összegű borravalót ad, azt nem lehet másként kezelni, mint az üzemeltető szervezet bevételeként kezelni. Ha ebből a pluszból a felszolgáló részére visszaosztásra kerül a borravaló, vagy annak egy része, akkor az bérkifizetésnek számít. Ha közvetlenül készpénzben kapja a borravalót a pincér, s az üzemeltető és a tulajdonos közötti megállapodás alapján az közvetlenül a  felszolgálóé maradhat, akkor a borravaló nem szerepel a pénztárgépbe ütött tételek között. Tehát a kasszában csak a fogysztás ellenértékeként fizetett készpénz szerepel. Tehát a borravaló összegét a kasszafiók nem tartalmazza!..s a kasszafiókot helyettesítő, pincérnél található, a pénztártételeket tartalmazó brifkó sem! Mert ha ez a brifkó nagyobb összeget tartalmaz egy leltárellenőrzéskor, mint a pénztárgép pillanatnyi egyenlege, akkor azt minősítheti az ellenőr be nem ütött , magyarul feketén eladott áru tételének.

madora100
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:11 am

Borravaló bizonylatolása

HozzászólásSzerző: 114556 » szer. okt. 31, 2007 11:25 am

Sziasztok!

Nagyon köszönöm. Tehát a pincérnek a kp-ban kapott borravalót azonnal ki kell vennie, mert nem stimmel akkor a kassza.

 

Móni

114556
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:16 am

Borravaló bizonylatolása

HozzászólásSzerző: stamasi » szer. okt. 31, 2007 11:40 am

Valahogy így lenne jó. De kérdés, mit szól ehhez a tulaj, miben állapodtak meg?
stamasi
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:12 am

Borravaló bizonylatolása

HozzászólásSzerző: madora100 » szer. okt. 31, 2007 11:55 am

Azért írtam, hogy fontos, miben állapodtak meg. Ez megint egy bizalmi kérdés, hiszen az sem biztos, hogy csak egy felszolgáló van. Ahol többen vannak, s egy pincérnél lehet fizetni, ott nyílván nemcsak a fizetőpincéré a teljes borravaló. De ez már legyen az ő dolguk.

A tulajjal való megállapodás fontos, hiszen úgy is nézhet ki a dolog, hogy a tulaj gyűjti be a pénzt (neki kell oda-adni az ajándékba kapott pénzt), s ő ossza azt szét a pincérek között egy rész ajándékot megtartva magának, avagy az egészet visszaosztja. Az az egy azonban biztos, ha rovancsoláskor több pénz van a tárcában, mint amennyit a pénztárgép mutat, akkor hiába mondják, hogy a többlet az ajándékba kapott borravaló összegét takarja. Azt pénztárgépbe be nem ütött tételnek fogják az ellenőrök minősíteni.

Tehát a kérdésfeltevő az utolsó hozzászólásával meg is adta a választ önmagának az eljárást tekintve.

madora100
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:11 am

Borravaló bizonylatolása

HozzászólásSzerző: stamasi » szer. okt. 31, 2007 12:08 pm

Igen, ez kényes kérdés. Tulajdonképpen két eset lehetséges. Ha megbízik az alkalmazottaiban, akkor ők a borravalót elkülönítve maguk kezelik. Ha viszont be kell tenni a kasszába, akkor az a pénztárnak bevétel, és ha onnan fizet nekik borravalót, akkor az már nem úgy adózik, ahogy fentebb írtam, hanem bérként. Tehát, ha úgy dönt a tulajdonos, hogy pincérek nem rendelkezhetnek szabadon a borravalóval, nem kezelhetik sajátjukként, akkor azt be kell vételezni a pénztárba, és a tulajnak bérként kell kifizetni, az összes közteher megfizetésével.

A pénzkezelési szabályzatban valóban le kell írni, hogy hogyan rendelkezik erről. Úgyhogy el kell döntenie a kérdést. De Madorával egyetértve, amit írtál utóljára az a legjobb megoldás.

 

stamasi
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:12 am

Borravaló bizonylatolása

HozzászólásSzerző: madora100 » szer. okt. 31, 2007 12:18 pm

Ha a tulajnak úgymond oda-adják (vagy akkor fogalmazzunk úgy, hogy egy helyen gyújtik), az még nem jelenti azt, hogy a pénztárgépbe be is ütik a bevételt. Ugyanolyan módon kezelendő, mint ahogyan azt már az előbbiek szerint leírtuk.

Én a pénzkezelési szabályzatban csak a hitelkártyás fizetéssel kapcsolatos szabályozásnál térnék ki a borravaló kérdésére!! Ebben az esetben viszont kötelező a borravalóval golalkozni, mert bérjövedelemnek minősül, ha az vissza osztásra kerül.

madora100
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:11 am

Borravaló bizonylatolása

HozzászólásSzerző: 114556 » szer. okt. 31, 2007 3:11 pm

Köszi szépen! Akkor sokat segítettetek. Náluk a megállapodás az, hogy a borravaló a pincéreké, amit úgy osztanak ahogyan akarnak.

 

Móni

114556
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:16 am


Vissza: Ellenőrzés

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 1 vendég