Adófórum

Adózási és számviteli információk

Elöleg számlázás

ÁFA

Elöleg számlázás

HozzászólásSzerző: aesdbt@axelero.hu » csüt. jan. 01, 1970 1:00 am

Tehetetlen vagyok számtalan cég kér be elöleget amikor elszámol az elöleggel nem hozza ki a számla brutto összegét hanem számlán belül egy tételként le vonja és ugy jön ki a netto összeg.Hiába kérem hogy az ÁFA törvény szerint a teljes ellenértéket kell feltüntetni adóalapként adóösszeg bontásban,csökkentö tételként pedig az elöleget és utalnia különbözetet kell.Már azt hiszem hogy én nem olvasom jol az ÁFA törvényt.le is irtam hogy ugy nem jó ha 20 tétel fel van sorolva az elöleg eközött a 20 tétel között van levonva és ugy van kihozva a számla összege.Kérlek irjátok meg hogy én tudom-e jól Mert attól félek hogy az ügyfelemnél nem fogják elfogadni hogy én számolom ki az ÁFA alapot ||az ÁFÁT és a végén pedig a számla fizetendö értékét.  
aesdbt@axelero.hu

Elöleg számlázás

HozzászólásSzerző: stamasi » kedd okt. 30, 2007 4:04 pm

Szia!

Végszámla kinézete példa:                               Alap                   Áfa                 Összesen

A szerződés szerinti (megállapodott összeg): 1.000.000            200.000            1.200.000

Le: előleg a ....számú előlegszámla alapján -   200.000              40.000              240.000

Fizetendő:                                                    800.000            160.000              960.000

Üdv.: Szilvi

stamasi

Elöleg számlázás

HozzászólásSzerző: valterjozsefne » kedd okt. 30, 2007 4:14 pm

Szia! Igen jól tudod, a végszámla összegéből kell az előleg számla értékét levonni, nem pedig ahogyan írtad a számla többi tételei között szerepeltetni, hisz úgy  áttekinthetetlen. Mária
valterjozsefne

Elöleg számlázás

HozzászólásSzerző: validitas » kedd okt. 30, 2007 4:29 pm

Szia! Még az sem lenne gond, ha tételsoronként feltünteti az összegeket, minusszal az előleget, ha a végén csinálna egy összesítést: nettó, áfa bruttó, minusz előleg nettó, áfa, bruttó, és fizetendő összeg ugyanilyen bontásban.

Üdv:Böbe 

validitas

Elöleg számlázás

HozzászólásSzerző: melcsi62 » kedd okt. 30, 2007 4:30 pm

Sziasztok!

Remélem nem száll el megint.

Sajnos a szabott számla formátumok, ahol legalól van az összesített fizetenő összeg, ezért mindeképpen, úgy ahogy Szilvi is írja . ha pl.5 tétel szerepel a számlán, akkor 6-dikként fog szerepelni, hogy le/minisu előleg ... sz.alapján   nettó, áfa, és bruttó összegében minusz előjellel és a számla alján meg fog jelenni a különbözetkén rendezendő/fizetendő összeg., ami lehet minusz is. Velem rendre több előleget fizettetnek, mint amennyi a tényleges teljesített termékértékesítés értéke, tehát nekem én azt kapom, hogy fizetendő összeg mínusz ..... Ft, de kaptam már úgy is ilyen számlát, hogy csak annyit minuszoltak előlegként, ameddig a tényleges értékesítés összegei futották, s a maradék előlegről egy külön mínuszos számlát kaptam.  Volt APEh ellenőrzésem, s ezeket az előleg ÁFÁ-kat külön is vizsgálták, én még fel is hívtam a figyelmüket arra, hogy különböző megoldásokat alkalmaznak a szállítók, igaz mindegyiket normálisan levezettem az ÁFA analitikában,- azt mondták a külön számlán jóváírt előleget/előlegtúlfizetés számláját nem kifogásolhattam volna meg érvényesen a szállítókkal szemben, ők mindkét megoldást elfogadták.

Nyilván minden számlán szerepelt az előlegről kibocsátott számlára való hivatkozás.

melcsi62

Vissza: ÁFA