Adófórum

Adózási és számviteli információk

Hogyan mehetek el gyesre?

Egyéni vállalkozók

Hogyan mehetek el gyesre?

HozzászólásSzerző: Naszti » csüt. jan. 01, 1970 1:00 am

Egyéni vállalkozó vagyok. Egyszemélyes ajándékboltban. Szeretnék gyesre menni, de az üzletet nem szeretném bezárni. Egy alkalmazotat szeretnék foglalkoztatni. Kérdésem hogyan vehetem igénybe a gyest és a gyedet. Válaszodat előre is köszi.
Naszti
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:17 am

Hogyan mehetek el gyesre?

HozzászólásSzerző: valterjozsefne » kedd okt. 23, 2007 8:08 am

Szia! Amennyiben alkalmazottat foglalkoztatol és saját magad a vállakozói igazolványban feltüntett tevékenységben bizonyíthatóan nem veszel részt, akkor szrintem igénybe veheted a GYED-et és a GYES-t. Mária
valterjozsefne
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:13 am

Hogyan mehetek el gyesre?

HozzászólásSzerző: stamasi » kedd okt. 23, 2007 8:13 am

Szia!

Ha pénzbeli ellátást szeretnél igénybe venni, akkor először terhességi gyermekágyi segély (TGYÁS) jár 168 napig, majd annak lejárta után GYED-et lehet igénybe venni a gyermeked 2 éves koráig. Ezen két ellátás igénybevételének a feltétele a szülést megelőző két éven belül 180 nap biztosítási jogviszony megléte.

A GYES, ha a fenti két ellátást igénybe veszed, akkor gyermeked 2 éves korától 3 éves koráig jár. A GYES alanyi jogon jár mindenkinek.

A TGYÁS és GYED igénybevétele mellett semmilyen formában nem lehet közreműködni az egyéni vállalkozásban. Az alkalmazott felvétele, ha minden feladatot el tud látni, amely a vállalkozás menetéhez szükséges, akkor az megoldásnak megfelelő. Ha a kezdetektől GYES-t vesz igénybe valaki, akkor GYES mellett a gyermek 1 éves korától lehet dolgozni időkorlát nélkül.

Ha ezen kívűl egyéb részletesebb információt is szeretnél, akkor kérdésedre nagyon szívesen válaszolok.

Üdv.: Szilvi

 

 

 

stamasi
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:12 am

Hogyan mehetek el gyesre?

HozzászólásSzerző: valterjozsefne » kedd okt. 23, 2007 8:23 am

Még azzal egészíteném ki első hozzászólásomat, hogy kivétet nem vehetsz föl , de elképzelhető, hogy az alakalmazottnak kifizetett bér és közterhek " el is viszik " a nyereséget.
valterjozsefne
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:13 am

Hogyan mehetek el gyesre?

HozzászólásSzerző: Pikikee » kedd okt. 23, 2007 2:06 pm

Sziasztok!

Majd  nem irtam, hogy az EV nem kaphat TGYÁS-t. Mert ugye akinek bármilyen jövedelme van az nem jogosult rá. Még szerencse, hogy figyelmesebben el olvastam a következő mondatot:

Hatósági engedélyhez kötött tevékenységét személyesen folytatja

Viszont Szilvi leirta, hogyha az alkalmazott mindent el tud látni akkor nincs gond.

Mária mondata is fontos, mert kivétet nem vehet fel, mert máris jövedelemre tesz szert.

Szóval én nem szóltam semmit !

Üdv: Pikikee 

 

Pikikee
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:15 am

Hogyan mehetek el gyesre?

HozzászólásSzerző: Kozma1 » kedd okt. 23, 2007 2:50 pm

Sziasztok!

Szilvinek igaza van. TGYÁS és GYED alatt nem lehet munkát végezni csak szerzöi jogvédelem alá eső dolgokat.

Ha GYEST kérsz 8 óráéban is lehet dolgoznod. Természetesen ,ha felveszel valakit, akkor az üzlet forgalma mehet tovább . Az alkalmazotat be kell jelentened az APEH -hez a 07T1041 es nyomtatványon és havonta be kell vallanod és befizetned a járulékokat. Tárgy hót követő 12.-ig

Szia :Mari

Kozma1
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:16 am

Hogyan mehetek el gyesre?

HozzászólásSzerző: miki7508 » kedd okt. 23, 2007 3:10 pm

Sziasztok! Csak kiegészítés: Az OEP két héttel ezelőtti szóbeli tájékoztatása szerint a TGYÁS/GYED mellett még a cégvezetői feladatok ellátása, bevallás és beszámoló aláírás mellet sem(!) igényelhető GYED. (Nem néztem utána a jogszabályokban.) Bár egyéni vállalkozókhoz nem különösebben értek, nem tudom, ott milyen adminisztratív kötelezettségek vannak a vállalkozó részéről.

Miki

miki7508
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:17 am

Hogyan mehetek el gyesre?

HozzászólásSzerző: stamasi » kedd okt. 23, 2007 3:51 pm

Adóbevallás, adatszolgáltatás, beszámoló készítés akkor is kötelező, ha nincs bevétel, nincs gazdasági tevékenység. A Gyed-en lévőnek semmiféle haszna, bevétele nem származik abból, hogy bevallást nyújt be.

Mikor nem jár a GYED? Egészségbiztosítási törvény T.42/C §. (bármilyen jogviszonyban díjazást kap, megkapja teljes keresetét, egyéb pénzellátásban részesül, gyermekét elhelyezte..., börtönben van).

Mikor nem jár a TGYÁS? Eg.b.tv. T.41. § (teljes keresetét megkapja, bármilyen jogviszonyban díjazás ellenében munkát végez, hatósági engedélyhez között keresőtevékenységét személyesen folytatja)

Elég nehezen elképzelhető, hogy egy cégvezető, vagy egyéni vállalkozó a bevallások aláírásáért jövedelmet kap, melyet eltitkol.

Szilvi

stamasi
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:12 am

Hogyan mehetek el gyesre?

HozzászólásSzerző: kaloczy » kedd okt. 23, 2007 4:05 pm

Szia! Kíváncsi vagyok, mit mondana az APEH, ha egy cégvezető arra hivatkozva nem küldene bevallásokat, hogy gyeden van, és az OEP szerint ilyenkor még az is tilos :-))))  OEP ügyfélszolgálat igen nagy marhaságokat tud mondani, ez is egy példa rá.

Zsuzsa 

kaloczy
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:13 am

Hogyan mehetek el gyesre?

HozzászólásSzerző: miki7508 » kedd okt. 23, 2007 4:37 pm

Nemcsak az OEP (meg én:>) tud marhaságokat mondani..

Az OEP pont fordítva közelítette meg, már amennyire magamévá tudtam tenni a logikájukat (félreértés ne essék, nem értek velük együtt, de épp ezt a témát boncolgattam néhány hete). Tehát persze hogy szerintük is kell beszámolót, bevallást stb, ezt ők sem vitatják, de emellett nem jár gyed, hanem ehelyett gyest lehet igényelni - feltéve hogy az erre vonatkozó egyéb feltételek fennállnak. Nem hangzik fairnek, mert valóban minimális közreműködést igénylő kötelezettségekről van szó.

Szilvi gyors segítségével (köszönöm!) megnéztem én is az említett paragrafust, egész pontosan így hangzik a munkavégzésre vonatkozó tiltás:

a) a jogosult bármilyen jogviszonyban díjazás - ide nem értve a szerzői jog védelme alatt álló alkotásért járó díjazást - ellenében munkát végez, vagy hatósági engedélyhez kötött keresőtevékenységét személyesen folytatja.

Mondjuk nem tudom, mit jelent itt a hatósági engedélyhez kötött tevékenység. Például az üzletviteli tanácsadás végzése mindenféle jövedelemfelvét nélkül ebbe a kategóriába tartozik-e? Illetve a hatósági engedélyhez kötött keresőtevékenység személyes folytatásánál is csak a díjazás ellentételezése esetén merül fel a tilalom, én még így is tudnám értelmezni a fenti törvényrészletet.

M.

miki7508
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:17 am

Következő

Vissza: Egyéni vállalkozók

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 64 vendég

cron