Adófórum

Adózási és számviteli információk

Hogyan adjam bérbe?

Egyéni vállalkozók

Hogyan adjam bérbe?

HozzászólásSzerző: kovizoli81 » csüt. jan. 01, 1970 1:00 am

Tisztelt Fórumozók!

 A következő lenne a kérdésem. (Lehet, hogy nem a legmegfelelőbb helyen teszem fel, de azért remélem tud nekem valaki segíteni.) Van egy üzemelő pékségem, amelyet bérbe szeretnék adni, az ezzel egy teleken levő lakóházzal együtt. Van egy konkrét jelentkező, akinek az ár is megfelelne, de mivel több céget is bérel, nem tudna kaucciót fizetni és a bérletből is csak az első havit. Az lenne a kérdésem, hogy van-e valami jogi útja annak, hogy ezek mellett biztosítva legyek, ha esetleg nem fizetne, ill. ha beköltözik családostól a házamba nemfizetés esetén ki tudom-e lakoltatni... (Ill. ha mindent írásba foglalunk milyen kiskapuk maradhatnak?) Ezzel kapcsolatosan kérném segítségüket, javaslataikat.

Köszönöm! Üdvözlettel!

kovizoli81
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:16 am

Hogyan adjam bérbe?

HozzászólásSzerző: aniko.varga2006 » hétf. okt. 15, 2007 6:40 pm

Zálogtárgy átvétele elképzelhető lenne. Pl ékszer, vagy a bérlő tulajdonában levő (megfelelő értékű) gépjármű törzskönyve. Mindez megegyezés kérdése. MIndenesetre elég bonyolult szerződés lenne ez az ügylet amúgy is, mindenképpen javasolnám ügyvédi vagy közjegyzői ellenjegyzését. De lehet, hogy óvatos lennék olyan bérlőnek kiadni a tulajdonomat, aki több helyen bérel és nincs annyi forgótőkéje, sem hitele, hogy a kauciót és kéthavi bérleti díjat előre fizessen.
aniko.varga2006
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:13 am

Hogyan adjam bérbe?

HozzászólásSzerző: pseniko » hétf. okt. 15, 2007 7:01 pm

Nehéz kérdés. Itt nagy szerepe van (lesz) a bizalomnak. Ha teljes mértékben megbízol benne, akkor nyiltan beszélhettek a fedezetről. Ha nem bízol benne, akkor inkább hagyd. Ha beköltöznek, és mégsem jön össze a dolog, inkább csak kárt okoznak, és nincs az a szerződés ami megvédené az ingatlant, ill. a te idegeidet.
pseniko
 
Hozzászólások: 1
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:14 am

Hogyan adjam bérbe?

HozzászólásSzerző: madora100 » hétf. okt. 15, 2007 7:21 pm

Azt javasolnám, hogy rövid távú bérleti szerződést kössél a bérbe vevővel, ha mindenképpen  neki akarod kiadni az üzletet és a lakást. A bérleti szerződésbe mindenképpen írd bele, hogy a bérlet lejárta után elhelyezési kötelezettséged nem keletkezik.
madora100
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:11 am

Hogyan adjam bérbe?

HozzászólásSzerző: zspotorke » hétf. okt. 15, 2007 9:28 pm

Szia!

Ma sajnos sok mindenre kell gondolni és az ember nem tud elég óvatos lenni. Az, hogy a bérbeadók kauciót kérnek nem véletlen. Ha nem rendelkezel ilyennel, semmi nem véd meg attól, hogy esetlegesen Téged terheljen az okozott kár. Gondolj csak bele - minden szolgáltatóval Te állsz szerződéses viszonyban. Az igazadat pedig polgári úton tudod majd érvényesíteni. Addig viszont hitelezned kell és a perek időigényét is ismerjük. Ha megnyered az pedig nem azonos azzal, hogy meg is térítik majd az okozott kárt. Nem tudom milyen kapcsolat van közted és a leendő bérbevevő között, de valóban el kell gondolkodni azon, hogy milyen anyagi háttérrel rendelkezik az, aki nem tudja letenni a kauciót. Ahogy Anikó javasolja nem ártana kikérni egy ügyvéd véleményét illetve óvatosságból tényleg rövid távra kellene szerződést kötni és pl.: Madora javaslatát is belevenni.

Üdv: P.Zsuzsa

zspotorke
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:13 am

Hogyan adjam bérbe?

HozzászólásSzerző: kovizoli81 » kedd okt. 16, 2007 11:49 am

Köszönöm a válaszokat!
kovizoli81
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:16 am


Vissza: Egyéni vállalkozók

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 83 vendég

cron