Adófórum

Adózási és számviteli információk

Jegyzett tőke emelés vagy eredménytartalék emelés?

Számvitel

HozzászólásSzerző: cabogar » csüt. jan. 01, 1970 1:00 am

Tudna segíteni valaki, hogy ha egy Bt tulajdonosai pénzt szeretnének tenni pótlólag a cégbe, akkor melyik a jobb? A jegyzett tőkét emeljék meg, vagy tegyék be eredménytartalékba? Előre is köszönöm a választ.
cabogar

HozzászólásSzerző: Bi.Monika » kedd szept. 25, 2007 5:15 am

Jegyzett tőke emelést lehet csinálni, de nem értem, hogy az eredménytartalékba hogyan lehet betenni pénzt. Eredménytartalékba az előző évek eredményei szerepelnek, lehet, hogy tudatlan vagyok, de szerintem az eredménytartalékot nem lehet csak úgy megemelni.
Bi.Monika

HozzászólásSzerző: kovalkata » kedd szept. 25, 2007 6:58 am

Sziasztok!

Valóban az eredménytartalékba "betenni" pénzt nem lehet, úgy van ahogy Mónika írja. Pótbefizetés a kft esetében lehetséges, ha a társasági szerzdősében rendelkeznek erről, de azt a lekötött tartalékkel szemben kell végrehajtani. Bt-nél ilyen nem lehet.

Tehát vagy a törzstőke emelés, vagy tagi kölcsönnel is megnövelhetik a pénztárt, ez persze nem jelentkezik a saját tőkében.

Üdv. Kata 

kovalkata

HozzászólásSzerző: stamasi » kedd szept. 25, 2007 7:45 am

Sziasztok!

Feltételezem a kérdés arra irányult, hogy eredménytartalékból emelnék a törzstőkét vagy pénzt fizessenek be.

A törzstőkét a társaság a törzstőkén felüli vagyonával vagy annak egy részével felemelheti, ha a számviteli törvény szerinti, az előző üzleti évre vonatkozó számviteli törvény szerinti beszámolójának mérlege vagy a tárgyévi közbenső mérlege alapján a tőkeemelés fedezete biztosított, és a társaság törzstőkéje a tőkeemelést követően sem haladja meg a számviteli törvény szerint helyesbített saját tőke összegét.

A törzstőkén felüli vagyon fedezetének fennállását - a mérleg fordulónapját követő hat hónapon belül - a szt. szerint beszámoló vagy közbenső mérleg igazolja. Ebben az esetben a törzstőke a tagok törzsbetéteit - külön befizetés - nélkül korábbi törzsbetéteik arányában növeli, ha a társasági szerződés, illetve a minősített szótöbbséggel hozott taggyűlési határozat ettől eltérően nem rendelkezik. (Olyan személyt azonban, aki addig nem volt a társaság tagja törzsbetéthez juttatni nem lehet ily módon.)

A tőkeemelést taggyűlési határozattal kell eldönteni, melyben meg kell határozni azt, hogy a tőkeemelésre milyen nagyságú pénzbeli, illetve nem pénzbeli hozzájárulás szolgáltatásával kerül sor.

(Gt. törvény 4. cím 152-164 §, szt. 50 § 

Üdv.: Szilvi

stamasi

HozzászólásSzerző: kovalkata » kedd szept. 25, 2007 8:38 am

Nahát Szilvi, hogy Te mikre nem gondolsz! Nekem ez a kérdés feltevésből eszembe sem jutott volna. Üdv. Kata
kovalkata

HozzászólásSzerző: Napraforgó » kedd szept. 25, 2007 7:35 pm

Sziasztok! (Szilvi jó válasza és Kata jó kérdése után) én ezt is GONDOLHATOM: A cégnek sok a tagi kölcsöne,  nem tudják kivenni illetve megszüntetni. Ha törzstőkét emelnek, elvileg ez után kivehetik a tagi kölcsönt.  Vagy a tagi kölcsönt felajánlják eredménynövelésre (általában a sok tagi kölcsönnel rendelkezők veszteségesek) és így az eredmény növekszik és a tagi kölcsön is megszűnik. Szerintem, ha a tagi kölcsön "eredetét" egy esetleges vagyonvizsgálatkor alá tudják támasztani, akkor jobb ha felajánlják eredménynövelésre. Ha a törzstőkét emelik és így veszik ki a tagi kölcsönt, a pénz "eredetét" ugyanúgy meg kell magyarázni, és a feltételezett "veszteség" is megmarad. Viszont egy erősebb tőkével rendelkező cég lesz. Szóvel nekem ez jutott eszembe a kérdésről. Üdv:Napraforgó
Napraforgó

HozzászólásSzerző: Rozalinda » kedd szept. 25, 2007 10:37 pm

Ugy  gondolom,  ha  a  tagok  pénz  szeretnének  tenni  a  cégbe,  akkor  a  jegyzett  tőkét  emeljék  meg.   Eredménytartalékba  semmiképpen  sem  tehetik.   Nem  látok  a  kérdés  feltevés  mögött   mögöttes  szándékot,  ami   a  tagi  kölcsön  felé,  vagy  a  nagy  nyereség  elhelyezése  felé  terelné  a  választ.  Az  eredménytartalék   később  osztalék   fizetésre  felhasználható,  tehát  ide  azért  nem  lehet  tagi  befizetést  tenni,  esetleg  a  tőketartalékba.  De  abba  sem  javaslom.

Szerintem  a  BT-nek  most  pénzre,  forgótőkére  van szüksége,  ezt  a  tagok  betudják  adni,  vagy  a  tagok  egy  része.  Mondjuk   az  ujabb  tőke  befizetés  megváltoztathatja  a  szavazati  arányt  is  valamelyik  tag  átakarja  venni  ezen  a  réven  az  irányitást.    Vagy  azért  kéne  feltőkésiteni  a  céget,  hogy  a  hitele,  hitelessége  javuljon.  Képzeljünk  el  egy  300  millió  forint  árbevétel  elérő  BT-t  aminek  a  jegyzett  tőkéje  10 ezer  Ft.  Nevetséges  banki  megitélés  szempontjából.  de  például  pályázatoknál  is  jobbak  a  mutatók egy  tőkeerősebb  cégnél. 

A jegyzett  tőke  emeléshez  társasági  szerződés módositás  kell,  amit  az  ügyvéd  készit  el.  És  be  kell  adni  a  Cégbiróságra  is   bejegyzési  kérelemmel  együtt.

Üdv  Rozalinda!  

Rozalinda

HozzászólásSzerző: vekony.kati@papirporzsak.hu » szer. szept. 26, 2007 6:09 am

Köszönöm a válaszokat. Tényleg nincs semmilyen hátsó szándék a dolog mögött. Szeretnénk kp-t tenni a cégba, hogy hitel megítélés szempontjából is jobb legyen, és indul egy új üzletünk, amibe kéne egy kis plusz pénz. Ennyi az egész. Nekem eddig sosem jutott eszembe, hogy az eredménytartalékba lehetne pénzt tenni, ilyen módon, azért is kérdeztem meg, mert gyanús volt. 
vekony.kati@papirporzsak.hu

HozzászólásSzerző: cabogar » szer. szept. 26, 2007 6:19 am

Az előző válasz is én voltam, csak rosszul léptem be.:)
Még egyszer köszi a válaszokat. Megemeljük a jegyzett tőkét, ahogy eredetileg is gondoltuk és kész. Nem teszik közhírré, mert hogy banktitok, de ha az ember nem tudja, akkot nagyot csalódthat, hogy: a Széchenyi kártyánál az adható max összeg a legnagyobb magyar banknál a saját tőke 4-szerese. És mi koppantunk, nem nagyot, de mégis. Ez volt az egyik ok, a másik, amit leírtam, egy új üzlet. Röviden ennyi. További sikeres agytornát!
cabogar

HozzászólásSzerző: kovalkata » szer. szept. 26, 2007 6:33 am

Szia!

Már bocsánat, de senki (én legalábbis nem) gondolta, hogy hátsó szándék van a kérdés mögött!!! Általában ha ilyen problémáink vannak, hogy a tulaj variálni akar, és mi szegény könyvelők nem tudjuk eldönteni, hogyan csináljuk azt meg hivatalosan, akkor azt meg szoktuk osztani egymás között, és ilyen formában várjuk a válaszokat.

Én csak arra akartam rávilágítani, hogy nem biztos, hogy a kérdés feltevőnek sikerül úgy feltennie a kérdését, hogy abból egyértelműen arra valászolunk, amire ő kíváncsi. Ezért a nem pontosan feltett kérdséből lehet olyan válaszok születnek, melyből szegény kérdés feltevő nem lesz okosabb, nem kap kielégítő választ.

Nálad nekem egyértelműen csak annyi jött át a kérdéből, hogy befizetni pénzt lehet-e eredménytartalékba is vagy sem. Ennyi. Erre tudásom szerint válaszoltam is.

Úgyhogy elnézést mégegyszer, de én nem gondoltam semmiféle hátsó szándékra.

Üdv. Kata 

kovalkata

Következő

Vissza: Számvitel