Adófórum

Adózási és számviteli információk

árubeszerzés Kinából

Egyéni vállalkozók

árubeszerzés Kinából

HozzászólásSzerző: adotanacs » csüt. jan. 01, 1970 1:00 am

Sziasztok! Egyik ügyfelem árut vásárolt Kinából. Kérdésem az lenne, hogy a számlát le kell-e fordittatni magyar nyelvre? Az ÁFA bevallásban kell-e ezt valahol szerepeltetni? Nyilván ha eladja az árut, ÁFA fizetési kötelezettsége lesz.

Másik kérdésem: átalánydijas  taxis alanyi adómentes, de UNIÓS adószámot kért, hogy az UNIÓ országaiba is fuvarozhasson. A kedvező 80-20%-os költség-jövedelem megosztást azonban csak a helyi személyszállitásnál lehet alkalmazni. Ebben az esetben jól gondolom-e, hogy ez a megosztás nem alkalmazható?

Köszi. Ani 

adotanacs
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:14 am

árubeszerzés Kinából

HozzászólásSzerző: tothkornelia69 » pén. szept. 21, 2007 7:33 pm

Szia Ani! 

Korábban az idegen nyelven kiállított számlákat kötelezően magyarra kellett fordítani. Ez annyiban változott (2006-tól), hogy csak ellenőrzés esetén az adóhatóság kérésére kell azt megtenni.

„Dokumentumok fordíttatása:Az Art. 95. § (2) bekezdése szerint amennyiben az ellenőrzés lefolytatásához szükséges számla (egyszerűsített számla), illetőleg a közösségi kereskedelmi kapcsolattal összefüggésben kiállított bizonylat idegen nyelven áll rendelkezésre, és az adójogi tényállás tisztázása másként nem lehetséges, az adózó köteles felhívásra annak hiteles magyar nyelvű fordítását az adóhatóság részére átadni. A felhívástól a kötelezettség teljesítéséig eltelt időtartamot az ellenőrzés határidejének számításánál figyelmen kívül kell hagyni.Az idegen nyelven rendelkezésre álló számla, illetve bizonylat magyar nyelvre történő fordítását tehát az adózó kötelezettségévé teszi a törvény, ha a tényállás tisztázása másként nem lehetséges.A fordításra történő felhívástól a fordítási kötelezettség teljesítéséig eltelt időtartam az ellenőrzési határidőbe nem számít be.A törvényhely számla, egyszerűsített számla, illetve a közösségi kereskedelmi kapcsolattal összefüggésben kiállított idegen nyelvű bizonylat fordításáról szól, célszerű azonban a külföldi adózó által (és érdekében) az ellenőrzés folyamán becsatolt valamennyi érdemi bizonyító erejű dokumentum fordítási kötelezettségének előírása, ha a tényállás tisztázása másként nem lehetséges.” 

Viszont az Önadózóban a következőt olvastam:

„A számviteli bizonylatot a gazdasági művelet, esemény megtörténtének, illetve a gazdasági intézkedés megtételének vagy végrehajtásának időpontjában, illetve időszakában, magyar nyelven kell kiállítani, de a bizonylaton az adatok más nyelven is feltüntethetőek. Az idegen nyelven kibocsátott, illetve befogadott bizonylatokon azokat az adatokat, megjelöléseket, amelyek a bizonylat hitelességéhez, a megbízható, a valóságnak megfelelő adtarögzítéshez, könyveléshez szükségesek, a vállalkozás belső szabályzatában feltüntetett módon magyarul is fel kell tüntetni.”http://www.onadozo.hu/hirek/?f=view&id=236

Nálam a tavalyi évben áfa-ellenőrzéskor sem a közösségi, sem pedig 3. országból történt import esetén nem kértek magyar nyelvű fordítást, pedig elég sok beszerzés történt, igaz a számlák angol nyelven voltak kiállítva.(2004 és 2005 teljes éveket ellenőriztek).

Kína 3.ország, így amikor behozod az árut a VPOP veti ki az áfát ( estleg még körny.véd díjat,stb, kivéve az önadózásra jogosító vámhatósági engedéllyel rendelkező adóalanyokat, ők önadózással rendezik).

Megkapod a vámhatározatot, amin szerepel a fizetendő áfa összege, be is fizettetik veled, addig ált. az árut meg sem kapod. Ezt az áfát amit megfizettél levonhatod, az áfa bevallásban csökkentheted vele a fizetendő adó mértékét. Ha ezt az árut idehaza értékesíted, ugyanúgy kell eljárnod mint más értékesítésnél.(ért.nettó összege|| 20%áfa, és ezt kell beállítanod az áfa bevallásba).Ki kell tölteni még a 0765 áfabevallás 04 pótlapját is, amin szerepel a vámhat száma, adóalap, kivetett adó(áfa). vámhat kelte, befizetés összege, időpontja, bizonylatszám.( 0765-ös bevallás 65. sor- Importált termék után levonható adó összege).
A taxis témához sajna kevés a tudományom. Üdv:Nelly 
tothkornelia69
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:15 am

árubeszerzés Kinából

HozzászólásSzerző: kovalkata » szomb. szept. 22, 2007 4:25 am

Szia!

Nellyt megerősítem az import dologban, ugyanis nekem is van csomó Kinai beszerzésem. Nem kötelező a számlát lefordítani. Az áfát a VPOP veti ki a vámhatározattal, amit a vámhatározat napjával (illetve az áfa megfizetéséről szóló tényleges igazolással) az áfa bevallásban visszaigényelhetőként szerepeltetsz. (Előtte ugye már megfizetted a VPOP-nek.) Az árut véglegesen azon az árfolyamon veszed nyilvántartásba, ami a vámhatározat napján érvényes, számviteli politikában meghatározott árfolyam (ez általában az MNB-s szokott lenni.) Ha eddig volt már pénzügyi teljesítés, akkor szállítói árf. különbezetként elszámolod az árf. differenciát. Az áru értékébe vigyázz, mert beleszámít a vámteher is, a termékdíj (ha van) ami vámhatározaton szerepel. És természetesen az ehhez közvetlenül kapcsolódó, pl. befuvarozási költség is. (A Sztv. részletesen leírja, mik képezik az áru beszer. értékét.)

Üdv. Kata

 

kovalkata
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:15 am

árubeszerzés Kinából

HozzászólásSzerző: taxcontroll » szomb. szept. 22, 2007 4:55 am

Elvileg levonható az áfa, de természetesen figyelembevéve a levonási tilalmakat is, mivel ezek import esetén is érvényesek. Tehát csak akkor vonható le a kivetett áfa, ha azt nem tiltja az ÁFA tv.

taxcontroll
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:16 am

árubeszerzés Kinából

HozzászólásSzerző: adotanacs » szomb. szept. 22, 2007 6:22 am

Sziasztok! Köszönöm a segitségeteket, még várok véleményt a taxis témában, később fogom lezárni a kérdést.  Üdv. Ani
adotanacs
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:14 am

árubeszerzés Kinából

HozzászólásSzerző: valterjozsefne » szomb. szept. 22, 2007 9:41 am

Szia! Szerintem jól gondolod, elveszítené a vállalkozó a kedvező ktg. hányaddal történő elszámolás lehetőségét a külföldi  utak miatt. Az 53& g)  pontja szerint a taxiszolgáltatásból( SZJ 60.22.11) a helyi tartozik ebbe a kedvező kategóriába. Várjál még, hátha valakinek lesz jobb ötlete. Mária
valterjozsefne
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:13 am

árubeszerzés Kinából

HozzászólásSzerző: tothkornelia69 » szomb. szept. 22, 2007 11:31 am

Sziasztok!

Átolvastam az átalányadózóra vonatkozó §-okat, és ez alapján nekem is a véleményem, hogy sajnos ettől a ktg-jöv. aránytól elbúcsúzhat. A tv ugyanis azt mondja, hogy

53. § (1) Az átalányadó alapját a bevételből a (2) bekezdésben foglalt eltérésekkel 

b) az adóév egészében kizárólag a (3) bekezdésben, vagy kizárólag a (3) és (4) bekezdésben felsorolt tevékenységet folytató egyéni vállalkozó 80 százalék költséghányad levonásával állapítja meg.

(4) (g) a taxi szolgáltatásból (SZJ 60.22.11) a helyi, közúti teherszállítás (SZJ 60.24)

Ha lesz uniós adószáma, akkor az azt jelenti, hogy nem kizárólag helyi szolgáltatást kíván végezni, ezt utólag bebizonyítani elég nehézkes véleményem szerint hogy mégsem történt egyetlen uniós fuvar sem.Üdv:Nelly

Még annyival kiegészíteném, ha mégis becsúszik neki akár egytlen uniós fuvar is, már nem tesz eleget annak a kritériumnak, hogy "az adóév egészében kizárólag"...Meg kell fontolni megéri-e erről a jövedelemszámítási módról lemondani.

tothkornelia69
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:15 am

árubeszerzés Kinából

HozzászólásSzerző: adotanacs » szomb. szept. 22, 2007 4:28 pm

Sziasztok! Tehát akkor Ti is ugy gondoljátok, hogy tevékenysége egészére nem használhatja a kedvező jövedelem-költséghányadot annak ellenére, hogy csak helyi szolgáltatásból volt bevétele. Év végéig töröltesse az UNIÓ-s adószámot és majd a köv. adóévrben nem lesz ez probléma. Üdv. Ani
adotanacs
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:14 am

árubeszerzés Kinából

HozzászólásSzerző: valterjozsefne » szomb. szept. 22, 2007 4:50 pm

Szia Ani ! Én úgy gondolom, ahogyan írod. Mária
valterjozsefne
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:13 am

árubeszerzés Kinából

HozzászólásSzerző: tothkornelia69 » szomb. szept. 22, 2007 5:27 pm

törölve, butaságot írtam!

Üdv Nektek!Nelly

A válaszom:igen

tothkornelia69
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:15 am

Következő

Vissza: Egyéni vállalkozók

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 95 vendég