Sziasztok!
Ha a nyomtatványbolti pénztárkönyvet vezetjük, ott nincs lehetőség arra, hogy a kp-t nyilvántartsuk illetve vezessük. Ezt csak a számitógépes programok kezelik így. Az szja tv.nem kéri, hogy a készpénzt tartsuk nyilván.
Sziasztok!
Ha a nyomtatványbolti pénztárkönyvet vezetjük, ott nincs lehetőség arra, hogy a kp-t nyilvántartsuk illetve vezessük. Ezt csak a számitógépes programok kezelik így. Az szja tv.nem kéri, hogy a készpénzt tartsuk nyilván.
Szia Kati!
"A pénztárkönyv, ahogy az a nevében is van a készpénzforgalmi gazdasági események zárt rendszerű nyilvántartására szolgál, a bevételek összesen és a kiadások összesen mindenkori egyenlege a vállalkozás pénztári készpénzállományát mutatja. A házi pénztár egyenlegének és a pénztárkönyv egyenlegének azonosnak kell lennie.A pénztárkönyvön belül nincs lehetőség a banki pénzforgalom és annak egyenlege kimutatására. Amennyiben az egyéni vállalkozásnak elszámolási betétszámlája, és azon forgalma van, arról külön kiegészítő nyilvántartást kell vezetni.Az értékesítés árbevétele és bevételek, valamint a három költségrovat összegének egyenlege adja a pénzügyileg realizált eredményt, amely néhány nem pénzforgalmi gazdasági esemény (pl. amortizáció, leltári készletállomány változása stb.) figyelembevételével adja a vállalkozói jövedelmet, azaz vállalkozói személyi jövedelemadó alapját."
Üdv:Nelly
Krisztina!Úgy ahogy te is írod, visszamenőleg meg kellene nézni a vállakozó adózott jövedelmét a bevallásokban, és ezt minden további nélkül felveheti a pénztárból, nem terheli semmilyen adófizetési kötelezettség, mert ezek után már megfizette az adót a tárgyévekben. Ha visszamenőleg módosítod az éveket, a mindenkori záró és köv. évi nyitóegyenlegeket is korrigálnod kell. Szerintem nincs akadálya annak, hogy több évi adózott jövedelmét amit eddig a vállalkozás pénztárában hagyott most "vegye fel".
3.3. A pénztárkönyv legalább a következő adatokat tartalmazza:
a) sorszám;
b) a gazdasági esemény időpontja;
c) a bizonylat sorszáma;
d) a gazdasági esemény rövid leírása (így különösen ellenérték, anyagbeszerzés, tárgyi eszköz beszerzése, nyújtott vagy kapott kölcsön);
e) bevételek, ezen belül külön feltüntetve
ea) az adóköteles bevételeket,
eb) a fizetendő általános forgalmi adót,
ec) a jövedelem kiszámításánál figyelembe nem veendő bevételek;
f) kiadások, ezen belül külön feltüntetve
fa) a költségként elszámolható kiadásokat a következő bontásban
- anyag- és árubeszerzés,
- a közvetített szolgáltatások értéke,
- az alkalmazottak bére és közterhei,
- vállalkozói kivét (csak a vállalkozói jövedelem szerinti adózást alkalmazó egyéni vállalkozó esetében),
- egyéb költségként elszámolható kiadás;
fb) a költségként el nem számolható kiadásokat a következő bontásban
- beruházási költség,
- a levonható általános forgalmi adó,
- egyéb, költségként el nem számolható kiadás.
Sziasztok!
Sajnos nekem is volt ilyen esetem, csak sajna nem pozitív előjellel, hanem negatívval! Hát az én vállalkozóm is rosszul lett! Szóval az APEH kérheti a pénzkészlet felmutatását, sőt vagyonvizsgálatra nagyon is alapot ad bámelyik eset. Abban az esetben ha nem vette ki a vállalkozó a havi jövelelmét, amely után magfizette a járulékokat az elveszett, mivel csak a költségek felmerülésének évében lehet elszámolni. A vállalkozói osztalékalap ill. a 2006.évi jövelelmet ki kell venni a pénztárból és ezek után meg kell fizetni az SZJA-t az EHO-t, különadót. Én ezt mind könyvelem természetesen ez nem költség csak pénztár kiadás, amely csökkenti a pénzkészletet. Szóval a fenti esetben a nyilvántartásokat nagyon meg kellene nézni, hogy kezdőként mennyi vállalkozói tőkebetétett tett be, ezt ki lehet venni bármikor. Az elmúlt évek bavallásait és könyvelését is át kellene nézni, hogy a leadózott osztalékalap ki lett-e véve, ha nem akkor csökkenthető ezzel a készpénzkészlet.
Üdv:Éva
Sziasztok!
Nem egészen a kérdéshez kapcsolódik, de Nelly válaszában találtam egy mondatot, amire felfigyeltem. Korábban vitába keveredtem egy kollégával, aminek az volt az oka, hogy nem értettünk egyet abban, hogy a leltári készlet változását figyelembe kell-e venni egyéni vállalkozó esetében az adóalap megállapításánál. Szeretném megkérdezni, hogy melyik törvényben találom meg az erre vonatkozó információt.
Köszönettel: F.Juli
Sziasztok! Egyetértek geleeva válaszával nálam is igy van tulképpen, ha van sok pénze akkor kiveszi, ha nincs akkor nem veszi ki, de természetesen az adókat megfizeti és könyvelem is a pü-i teljesítéskor. Feljebb irtátok a kivétet, hogy kiveszi avagy sem, nem értem hogy ez hogy jött ennek kapcsán a képbe, hiszen az teljesen más tészta. A kivétjéből folyamatosan szja-t is fizet ha jól tudom (ha nulla a kivét akkor pedig nincs szja csak járulékalap) de annak nem látom akadályát hgoy mondjuk évente egyszer vagy kétszer legyen kivétje a vállalkozónak. Nem feltétlenül kell havonta kivenni az összeget. Természetesen hangsulyozom, hogy ez nem a járulékok fizetést kizárólag az szja fizetést érinti, érintheti.
F. Juli! én nem szoktam figyelembe venni a leltári készlet változását, hiszen ev-nél pénzforgalmi szemlélet játszik, na már most a leltári készlet változása kifejezetten pénzforgalmat nem érint, ergo tájékoztató adat, ettől még figyelik hogy összhangban van-e a többivel.
Kriszta
Szia Juli!
Jó hogy felfigyeltél erre az apró kis részletre, nem szeretnék félrevezetni senkit, a jövedelemadó megállapításánál a készlet állományváltozását nem vesszük figyelembe. A kitöltési útmutató szerint( 0653 bevallás 92.oldal):
"Anyag árubeszerzés: 391. sor: Ebbe a sorba az anyagbeszerzésre, az árubeszerzésre,a göngyöleg beszerzésére (csökkentve a szállítónak visszaküldött betétdíjas göngyöleg ellenértékével), a szállításra fordítottköltségeit írja be"
Az SZJA tv 11. melléklete a vállalkozói költségek elszámolásáról a következőképpen rendelkezik:"Költségként elszámolható kiadások különösen a következők: az anyagbeszerzésre, az áru beszerzésre, a göngyöleg beszerzésére(...), a szállításra fordított kiadás"
Tehát a pénzügyileg rendezett anyag és árubeszerzések csökkentő tényezők.
Ellenben az iparűzési adóalap megállapításánál a leltár készletnek, így a záróállománynak jelentősége van az elábé megállapításánál, ott ui. a következőképpen kell eljárni: Nyitó||tárgyévi pénzügyileg rendezett árubeszerzés-Záró.
Üdv:Nelly
Szia Nelly és Kriszta!
Eddig én sem vettem figyelembe az SZJA-nál a készlet-változást (EV.=pénzügyi szemlélet), de átvettem egy egyéni vállalkozó könyvelését, akinél a pénztárkönyvben mellékszámításként az előző könyvelő levezette az SZJA-t, és a kezdő árukészlet hozzá volt adva a beszerzett készlethez, mint nyitó, a zárókészletet pedig levonta. Egy pillanatra elbizonytalanodtam, hogy én csináltam eddig rosszul, de így most megnyugodtam.
Válaszaitokat köszönöm. Üdv. F.Juli
Köszönöm az eddigi válaszokat. Szóltam a régi könyvelőnek, és Ő azt mondta: "Igen ezt elrontottuk", majd a következőképpen korrigálta a pénztárkönyvet: a tárgyévi pénztárkönyv nyitót "kinullázta". Jelenleg a pénztár nem ment mínuszba (augusztus 31-el), szerintetek jó így? Arra gondoltam, hogy a továbbiakban én a 0753-as bevallás beadásával egyidejűleg le fogom könyvelni a nyereséget. A kiadások között van "egyéb kiadások" rovatom. Szerintetek ide rakjam, vagy nyissak neki egy külön "eredményt nem képező kiadás" rovatot?
Várom válaszaitokat. Üdv. Krisztina
Elnézést, hogy egy ilyen régi témához kapcsolódva kérdezek, de írjátok ( a jogszabály alapján ), hogy az EV.-nak, ha bankszámlája is van, akkor arról külön nyilvántartást is kell vezetni.
Milyen adatok kellenek ebbe a nyt-ba? Miért nem elég a bankkivonatok sokasága?
Bubos
Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 0 vendég