Adófórum

Adózási és számviteli információk

Bérbeadás, kell-e beütni

Számlázás

Bérbeadás, kell-e beütni

HozzászólásSzerző: M.Éva » szer. szept. 12, 2007 4:44 am

Sziasztok! Örülök, hogy nem írtam butaságot a 8. válaszomban ( eltekintve, hogy folyamatos teljesítésűnek neveztem a bérbeadást ), mert igazából úgy működik. Teljesítés megegyezik a fizetési határidővel. Az előző válasz ebben megerősített.Madora! A 26-os hozzászólásban az előlegszámla dolgot nem értem, lehet,hogy csak én (bocs)!

Üdv:Éva

M.Éva

Bérbeadás, kell-e beütni

HozzászólásSzerző: madora100 » szer. szept. 12, 2007 8:46 am

Éva és Zsuzsi!

Most kutyafuttában olvastam a hozzászólásotokat. Kb. 2napig nem tudok e témával foglalkozni. Ahogy lesz egy pici időm, áttanulmányozom az általatok írtakat és feltétlenül fogok reagáli.

madora100

Bérbeadás, kell-e beütni

HozzászólásSzerző: zspotorke » szer. szept. 12, 2007 10:05 am

Szia Madora!

Oké- várjuk.

Üdv: P.Zsuzsa 

zspotorke

Bérbeadás, kell-e beütni

HozzászólásSzerző: madora100 » szomb. szept. 15, 2007 7:15 pm

Átbogarásztam a törvényt az általad idézett szöveg szemszögéből. Nincs mit tenni, meg kell adnom magam. Hiába van kikötve a bérleti szerződésben a teljesítés időpontja. Miután a bérleti szerződést és az újság előfizetést kiemeli és külön nevesíti az áfa tv., így valóban a 16§ (14) bek.szerint kell eljárni. Ugyanúgy működik áfa fizetési időpont tekintetében, mint a folyamatos szolgáltatás annak ellenére, hogy nem tekintendő folyamatos szolgáltatásnak. Nekem a törvényben sokkal egyértelműbb lett volna, ha a folyamatos szolgáltatásokra vonatkozó részben kerül megemlítésre a bérbeadási tevékenység olyan megjegyzéssel, hogy áfa fizetés szempontjából azonosan kezelendő a folyamatos szolgáltatással.  Ekkor eszembe nem jutott volna az általános szabályok szerint kezelni a teljesítési időpontot szerződésben való kikötés esetén.

Nálam azért még mindig maradt egy kis tüske az értelmezések terén. "ezért a bérbeadás az általános forgalmi adó rendszerében mindig teljesítetté válik a kifizetés esedékességének napján, függetlenül attól, hogy annak pénzügyi rendezése megtörtént-e." E mondatot megint kétféleképpen lehet értelmezni. A z első variáció: a szerződésben kikötnek egy fizetési határidőt (pld. a felek negyedévente  számlázzák a bérleti díjat. A számla kiállítására a bérbeadó a t.negyedév első napján jogosult. Fizetési határidő a számla kiállításától számított 15.naptári nap). Ez oké, kiállításra kerül a számla június 1-én, a telj.időpont június 15. A második variáció: Ha nem állítja ki a bérbeadó a számlát június 1-én, csak július 1o-én, akkor a fiz.határidő júl.25-én lesz (és a teljesítési időpont is) . Ekkor melyik az igazi telj.időpont? A szerződés szerinti, vagy a tényleges számlakiállítás fizetési határidejével megegyező időpont. Ugyanis a bérbeadó havi áfa bevalló, s a feledékenysége miatt 1 hónappal később fizeti meg az áfát, ha a kettes variációt nézzük. Véleményetek szerint melyik a kifizetés esedékességének napja?

madora100

Bérbeadás, kell-e beütni

HozzászólásSzerző: stamasi » szomb. szept. 15, 2007 7:56 pm

Szia Madora!

Nagyon jó a kérdés.

Szerintem a számla a bizonylata a bérbeadásnak, ennek megfelelően az alapján könyvelünk, a szerződést nem könyveljük, tehát a számlán szereplő teljesítési időpontnak megfelelő áfa bevallásban kell feltüntetni a fizetendő adót.

Ennek ellenére, most az általad felhozott példára vonatkoztatva a mérget nem venném be erre. Ebben az esetben a szerződés eltérne a számlától, mert ha áfa időszakon belül felejti el, mondjuk késik 10 napot a hónapon belül, az nem probléma, de ha átcsúszik a másik hónapba, hát igen, ahogy így gondolkozom ezen, talán jobb ha a szerződés szerint beállítja az áfát? Kiváncsi vagyok a többiek mit szólnak ehhez?

Üdv.: Szilvi

stamasi

Bérbeadás, kell-e beütni

HozzászólásSzerző: madora100 » szomb. szept. 15, 2007 8:25 pm

Én is beállítanám a példabéli esetben a szerződés szerinti fizetési határidejű áfa bevallásba. Én is várom a többiek nézőpontját. Amikor az ember elkezd kivesézgetni egy-egy témát, akkor jönnek elő az újabb kérdések.
madora100

Előző

Vissza: Számlázás