Adófórum

Adózási és számviteli információk

Bérbeadás, kell-e beütni

Számlázás

Bérbeadás, kell-e beütni

HozzászólásSzerző: M.Éva » vas. szept. 09, 2007 4:42 pm

Szia Kata! Szerintem ez alapvetően a szerződéstől függ, mert úgy is meg lehet állapodni, hogy a bérlő felkeresi hó 1-5 között a pénztárt és a fizetéskor kapja meg a számláját (ezt sima kp.s-ra lehet írni), de ritka dolog szerintem, engem arra emlékeztet, amikor a BKV pénztárnál sorba állnak az emberek, mert sokáig tart a számla írás.Ha valaki egy ügyfélnek ad ki valamit, akkor lehet, hogy a fizetéskor állítja ki a számlát, de igazából a szerződésben így kell szabályozni. Üdv:Éva
M.Éva

Bérbeadás, kell-e beütni

HozzászólásSzerző: stamasi » vas. szept. 09, 2007 4:49 pm

Sziasztok!

Bocsánat, hogy belekotyogok, de most függetlenül a pénztárgép témától, szerintem semmi kivetnivaló nincs abban, ha valaki készpénzben fizeti ki minden hónapban a bérleti díjat, és erről értelemszerűen készpénzes számlát kap. A szerződésben a felek a fizetési módról úgy állapodnak meg, ahogy nekik tetszik. Nem gondolnám, hogy ez ritka dolog, nálam nem is egy ilyen van.  

Üdv.: Szilvi

stamasi

Bérbeadás, kell-e beütni

HozzászólásSzerző: kovalkata » vas. szept. 09, 2007 4:59 pm

Sziasztok!

Szilvi, de nagyon jó hogy belekotyogtál! Köszönöm a megnyugtatást. Egyszerűen nem értettem volna, miért muszály átutalásosra írni.

Éva, Neked is nagyon köszönöm a választ.

Üdv. Kata   

kovalkata

Bérbeadás, kell-e beütni

HozzászólásSzerző: opika » vas. szept. 09, 2007 5:43 pm

Korai volt még a megnyugvás. Azért nem lehet kp-es számlát kiállítani, mert a kp-s számla kiállításának feltétele, hogy a teljesítés és a fizetés egy időben történik. Bérbeadás esetén, mivel ott egy folyamatról van szó nem beszélhetünk a fizetéssel egyidejű teljesítésről, ezért nem használható az egyszerűsített számla. Ez nem jelenti azt, hogy a fizetés módja nem lehetne készpénzes. Nem átutalásos számlát kell kiállítani, mert a hétköznapi szóhasználattal szemben egyszerűen csak számla és egyszerűsített számla van. Az egyszerűsített (kp) számla használatának feltételét leírtam az elején, (most utóbb olvastam, hogy Madora már a legelején megfogalmazta) ami pedig ennek nem felel meg, arról számlát állítok ki, melynek a fizetési módja lehet kp. is. Én legalábbis így tudom.  
opika

Bérbeadás, kell-e beütni

HozzászólásSzerző: stamasi » vas. szept. 09, 2007 6:07 pm

Óriási tévedés!

2003. 01. 01-től a bérbeadás nem felel meg az ÁFA tv. 13. paragrafus 23. pont előírásainak, ettől az időponttól nem folyamatos teljesítésű a bérbeadás!

Üdv.: Szilvi

stamasi

Bérbeadás, kell-e beütni

HozzászólásSzerző: opika » vas. szept. 09, 2007 6:25 pm

Én úgy gondolom, hogy az áfa törvény meghatározza, hogy mi az amit folyamatos teljesítésnek kell tekinteni az Áfa törvény alkalmazása szempontjából. A bérbeadás valóban nincs benne. Azonban itt a fizikai teljesítésről beszélünk, hogy a fizikai teljesítés nem esik egybe a fizetéssel. 
opika

Bérbeadás, kell-e beütni

HozzászólásSzerző: validitas » vas. szept. 09, 2007 6:38 pm

Sziasztok!

Ha a nyújtott szolgáltatásokról időszakonként számolnak el, vagy a szolgáltatásnyújtás ellenértékét rendszeresen ismétlődő jelleggel, meghatározott időszakra állapítják meg, ilyenkor a teljesítés időpontja a felek közötti elszámolás napja, illetőleg, ha a felek azt nem jelölték meg, akkor a teljesített szolgáltatások, értékesítések tekintetében a teljesítésre kötelezett adóalany áfa-elszámolási időszakának utolsó napja, illetve, ha a felek az általuk megjelölt időpontban nem számolnak el, akkor a teljesítésre kötelezett adóalanynak a felek közötti elszámolás napját tartalmazó adómegállapítási időszakának utolsó napja.

Tehát, ha a szerződés pl. úgy szól, hogy a bérleti díjat minden hó 5-én fizetik meg, akkor nyugodtan lehet ez a teljesítés időpontja (a felek közötti elszámolás napja), és így kp-s számlát is lehet kiállítani.

Üdv: Böbe

validitas

Bérbeadás, kell-e beütni

HozzászólásSzerző: kovalkata » vas. szept. 09, 2007 6:45 pm

Sziasztok!

Mostmár mindenképpen Szilvivel és Böbével értek egyet, mert ezen az alapon mondhatnánk azt, hogy a könyvelés is egy folyamatos szolgáltatás. Ebből kifolyólag akkor arról is csak átutalásos számlát lehetne kiállítani? Eddig két munkahelyen is ahol dolgoztam, fel sem merült, hogy a bérleti díjról ne lehetne kp-s számlát kiadni. Ezért is zavart meg ennyire amit fennt leírtak a Kedves Kollégák. Bízom benne, hogy azért majd Madora is hozzászól a témához.

Üdv. Kata

kovalkata

Bérbeadás, kell-e beütni

HozzászólásSzerző: zspotorke » vas. szept. 09, 2007 7:03 pm

Sziasztok!

A bérbeadás után az adókötelezettség az ÁFA tv. 2004.május 01-től hatályos 16.§. (14) bekezd. szerint a bérleti dij fizetésének esedékessége napján keletkezik. Ez azt jelenti, hogy a teljesítés napja azonos a fizetési határidővel. Ebbe a kritériumba nekem mindkét lehetőség  tehát a kp-s számla és a számla, ahol a fizetés módja átutalás is belefér.

Amennyiben a bérleti dijhoz többletszolgáltatás is kapcsolódik, akkor már nem a dolog használatbaadásáról van szó (bérletről) hanem ez az ügylet már egy un. elszámolási időszakhoz kötött szolgáltatás. Ebben az esetben a 16.§ (11) bekezd. az irányadó.

Üdv: P.Zsuzsa

zspotorke

Bérbeadás, kell-e beütni

HozzászólásSzerző: M.Éva » hétf. szept. 10, 2007 5:12 am

Szia Böbe!Ha a szerződésen 5.-e van,nem biztos,hogy fizet is aznap a bérlő. "egyszerüsített kézpénzfizetési számla" csak akkor állítható ki, ha a fizetés is aznap történik!A vita nem a fiz. módjáról szólt eredetileg, hanem a számla fajtájáról! Üdv:Éva
M.Éva

ElőzőKövetkező

Vissza: Számlázás