Sziasztok!
Bocsánat, hogy belekotyogok, de most függetlenül a pénztárgép témától, szerintem semmi kivetnivaló nincs abban, ha valaki készpénzben fizeti ki minden hónapban a bérleti díjat, és erről értelemszerűen készpénzes számlát kap. A szerződésben a felek a fizetési módról úgy állapodnak meg, ahogy nekik tetszik. Nem gondolnám, hogy ez ritka dolog, nálam nem is egy ilyen van.
Üdv.: Szilvi
Sziasztok!
Szilvi, de nagyon jó hogy belekotyogtál! Köszönöm a megnyugtatást. Egyszerűen nem értettem volna, miért muszály átutalásosra írni.
Éva, Neked is nagyon köszönöm a választ.
Üdv. Kata
Óriási tévedés!
2003. 01. 01-től a bérbeadás nem felel meg az ÁFA tv. 13. paragrafus 23. pont előírásainak, ettől az időponttól nem folyamatos teljesítésű a bérbeadás!
Üdv.: Szilvi
Sziasztok!
Ha a nyújtott szolgáltatásokról időszakonként számolnak el, vagy a szolgáltatásnyújtás ellenértékét rendszeresen ismétlődő jelleggel, meghatározott időszakra állapítják meg, ilyenkor a teljesítés időpontja a felek közötti elszámolás napja, illetőleg, ha a felek azt nem jelölték meg, akkor a teljesített szolgáltatások, értékesítések tekintetében a teljesítésre kötelezett adóalany áfa-elszámolási időszakának utolsó napja, illetve, ha a felek az általuk megjelölt időpontban nem számolnak el, akkor a teljesítésre kötelezett adóalanynak a felek közötti elszámolás napját tartalmazó adómegállapítási időszakának utolsó napja.
Tehát, ha a szerződés pl. úgy szól, hogy a bérleti díjat minden hó 5-én fizetik meg, akkor nyugodtan lehet ez a teljesítés időpontja (a felek közötti elszámolás napja), és így kp-s számlát is lehet kiállítani.
Üdv: Böbe
Sziasztok!
Mostmár mindenképpen Szilvivel és Böbével értek egyet, mert ezen az alapon mondhatnánk azt, hogy a könyvelés is egy folyamatos szolgáltatás. Ebből kifolyólag akkor arról is csak átutalásos számlát lehetne kiállítani? Eddig két munkahelyen is ahol dolgoztam, fel sem merült, hogy a bérleti díjról ne lehetne kp-s számlát kiadni. Ezért is zavart meg ennyire amit fennt leírtak a Kedves Kollégák. Bízom benne, hogy azért majd Madora is hozzászól a témához.
Üdv. Kata
Sziasztok!
A bérbeadás után az adókötelezettség az ÁFA tv. 2004.május 01-től hatályos 16.§. (14) bekezd. szerint a bérleti dij fizetésének esedékessége napján keletkezik. Ez azt jelenti, hogy a teljesítés napja azonos a fizetési határidővel. Ebbe a kritériumba nekem mindkét lehetőség tehát a kp-s számla és a számla, ahol a fizetés módja átutalás is belefér.
Amennyiben a bérleti dijhoz többletszolgáltatás is kapcsolódik, akkor már nem a dolog használatbaadásáról van szó (bérletről) hanem ez az ügylet már egy un. elszámolási időszakhoz kötött szolgáltatás. Ebben az esetben a 16.§ (11) bekezd. az irányadó.
Üdv: P.Zsuzsa
Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 49 vendég