Adófórum

Adózási és számviteli információk

Épitményadó továbbhárítása

Számlázás

Épitményadó továbbhárítása

HozzászólásSzerző: zspotorke » kedd okt. 31, 2006 10:56 pm

Szia Madóra!

A 4%-ra vonatkozóan nem olvastad el Ruszin Zsolt cikkét az aktuális hírek között?

P.Zsuzsa

zspotorke
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:13 am

Épitményadó továbbhárítása

HozzászólásSzerző: madora100 » kedd okt. 31, 2006 11:32 pm

Zsuzsi!

Elolvastam, nagyon tetszene is a dolog, de a PM nem módosította az álláspontját. Kíváncsi vagyok, az APEH mit fog válaszolni.  

madora100
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:11 am

Épitményadó továbbhárítása

HozzászólásSzerző: madora100 » szer. nov. 01, 2006 10:59 pm

M.Éva!

Megkövetlek és a 10.31-én 11:28időpontban írt eszmefuttatásomat vegyétek semmisnek. A hivatkozott írásom csak egyetlen esetben lehetne igaz: ha fűtési díjat számláznál tovább légköbméter alapján, mert azt a szolgáltató feléd is légköbméter alapján számlázza. Te áramdíj továbbszámázásáról beszéltél. Ott pedig nem igaz, hogy a bérlőkre m2 alapján tovább lehetne számlázni a közvetített szolgáltatás fogalmán belül. Ismét utánaolastam, s Neked van igazad. Minden bérlőnek külön-külön mérőórával kéne rendelkeznie ahhoz, hogy közvetített szolgáltatásról beszélhessünk. 

Amikor a közüzemi szolgáltató a bérbeadó felé  számláz, akkor a fogyasztást mért adatok (m3, kW, térfogatköbméter) alapján állapítja meg. Ha  a bérlők felé az áramfogyasztást a bérbeadó a bérlemények alapterülete, vagy a bérlők száma alapján terheli tovább, akkor az igénybe vett szolgáltatást már nem változatlan formában közvetíti, még akkor sem, ha a szállítói számlán szereplő összes kW-t továbbszámlázza. Ugyanis ez az X kW nem az adott bérlő tényleges fogyasztásával egyezik meg, mert ez csak valamilyen módon számított adat.

A közüzemi szolgáltatásoknál a változatlan formában történő értékesítésnek mindenképpen az a feltétele, hogy a fogyasztást ugyanolyan módon állapítsa meg az, aki közvetít, mint ahogyan azt felé is megállapították. Ehhez viszont az szükséges, hogy bérlőnként a víz-, a gáz-, az áramfogyasztást óra mérje. Fűtési díj továbbhárításánál, ha annak összegét a légköbméter (térfogatköbméter) alapján határozták meg, a továbbhárítás, a közvetítés is a bérlemény légköbmétere alapján történhet.

Arra kell még ügyelni, ha nem közvetített szolg.-ként kerül továbbszámlázásra az áramdíj, akkor a bérlő azt nem számolhatja el az anyagköltségei között (IPA alap!!!), hanem igénybevett szolgáltatásként kell könyvelni.  

Mégegyszer elnézést kérek mindenkitől. Jobban tettem volna, ha a hozzászólásom előtt kezdek el bogarászni, s nem emlékezetből írom a véleményemet. Talán említettem a hozzászólásomban, hogy van szakcikkem is erről a témáról. Hát most ennek a szakcikknek az ismételt, figyelmes átolvasása után kell kérnem az elnézéseteket.  

madora100
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:11 am

Előző

Vissza: Számlázás

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 12 vendég

cron