Adófórum

Adózási és számviteli információk

Egyéni vállalkozásból Kft

Egyéni vállalkozók

HozzászólásSzerző: Mozzarella » csüt. jan. 01, 1970 1:00 am

Kedves fórumozók!

Régóta tanulmányozom a fórumban leírt kérdéseket és válaszokat, sokat tanultam belőlük, de kérdést még soha nem tettem fel. Most viszont egy olyan problémával kerültem szembe, aminek a megoldásában az enyémnél sokkal nagyobb tapasztalatra lenne szükség.

Atott egy egyéni vállalkozó, aki szertne Kft-t alapítani. Szeretném megtudni, hogy mi lenne számára a legjobb megoldás. (EV. megszüntetése, esetleg átalakulás, vagy EV. és Kft párhuzamosan). A tevékenységi kör nem változna. A helyzetet még az is bonyolítja, hogy 2005-ben vissza nem térítendő támogatást is kapott és jelenleg is folyamatban van egy pályázat elszámolása. Nem tudom, hogy az esetleges megszűnés, vagy átalakulás ezeket hogyan befolyásolná.

A válaszokat előre is köszönöm!

F.Juli

Mozzarella

HozzászólásSzerző: stamasi » szer. szept. 05, 2007 8:50 am

Szia Juli!

Ha több tevékenységi köre van, több dologgal foglalkozik én azt javasolnám, hogy tartsa meg az egyéni vállalkozását, és alapítson egy Kft. Esetleg egy tevékenységet meghagy az egyéni vállalkozásában.

Ha csak Kft. szeretne, akkor nem átalakulni kell, hanem meg kell szüntetni az egyéni vállalkozását. Kft-t 500 ezer forinttal lehet alapítani 09.01-től.

Üdv.: Szilvi

stamasi

HozzászólásSzerző: Bi.Monika » szer. szept. 05, 2007 8:52 am

A legegyszerűbb megoldás, ha alapít egy kft-t, az egyéni vállalkozását pedig folyamatosan építi lefelé, majd egy idő után megszünteti.

Ez viszont nem működhet akkor, ha a 2005-ben kapott támogatás, illetve a mostani pályázat előírja a további működést, mert akkor csak az átalakulás lehetséges.

Működhet azonban úgyis, ha alapít egy új kft-t és meghagyja az egyéni vállalkozását, és valamit kiszámláz a társaságnak, esetleg a tárgyi eszközeit adja bérbe, főként, ha a támogatást tárgyi eszköz beszerzésre kapta. Ehhez természetesen fel kell vennie a bérbeadást a tevékenységi körébe.

Remélem jól gondolom, és érthető voltam.

Móni 

Bi.Monika

HozzászólásSzerző: stamasi » szer. szept. 05, 2007 9:10 am

Sziasztok!

A kettőt én nem keverném. Ha mindkettőt megtartja, akkor külön is kezelje.

Üdv.: Szilvi

stamasi

HozzászólásSzerző: validitas » szer. szept. 05, 2007 9:20 am

Sziasztok!

Szilvivel egyetértve még csak annyit fűznék hozzá, hogy ha a Kft. párhuzamosan működik az ev-vel, akkor az ev. tag a Kft-vel azonos tevékenységet csak a taggyűlés jóváhagyásával végezhet.

Üdv: Böbe

validitas

HozzászólásSzerző: szedlacsek » szer. szept. 05, 2007 9:47 am

Ráadásul ha megszüntetné az ev-t, akkor jó eséllyel húzza magára az APEH-et egyellenőrzésre...

Nem muszáj megszüntetni, én hagynám szépen "kifutni.... "

Egyebekben egyetértek az előttem szólókkal... 

szedlacsek

HozzászólásSzerző: Mozzarella » szer. szept. 05, 2007 12:22 pm

Köszönöm szépen a válaszokat! Sokat segítettetek. Ezek alapján próbálom továbbgondolni a lehetőségeket!

F.Juli

Mozzarella

Vissza: Egyéni vállalkozók