Adófórum

Adózási és számviteli információk

Kereskedelmi számla

Számvitel

Kereskedelmi számla

HozzászólásSzerző: tothkornelia69 » szomb. aug. 25, 2007 6:45 am

Kedves Kata!

Előlegszámlát kell,sőt kötelező könyvelni.(előleg számlát bevallunk, szerepel a bevallásban, akár adott, akár kapott előleg).A pro forma számlát nem lehet,mint számlát kezelni. Nem számviteli és nem pénzügyi bizonylat, nem jogosít sem áfa-, sem költség érvényesítésére.Amikor ez alapján utalok,követelésként tartom nyilván vagy az előleg számla,vagy a "rendes" számla érkeztéig(vagyis teljesítésig).Ha csak a pénzt utalom el, és azzal a nappal nem lesz a számla vagy előleg számla kiállítva,amíg nincs teljesítés dátuma , addig 368/384 (utalva márc.10), teljesítés vagy szla kelt előlegnél márc.12. mert az ő (szállító) számláján ezzel a nappal írják jóvá, ekkor átkerül az előlegre(353/368), vagy anyag, áru stb szlara.A dátum még zavaros.Üdv:Nelly

tothkornelia69

Kereskedelmi számla

HozzászólásSzerző: stamasi » szomb. aug. 25, 2007 6:49 am

Szia Kata!

A pro forma csak formailag számla, tehát tulajdonképpen nem számla a magyar szabályok szerint, és ezért nem is könyvelési bizonylat. Olyan mint egy szállítólevél.

Üdv.: Szilvi

stamasi

Kereskedelmi számla

HozzászólásSzerző: kovalkata » hétf. aug. 27, 2007 4:42 am

Sziasztok!

A témában kikértem az adonavigátor honlapján Verebélyi Zsuzsi könyvvizsgáló véleményét, szeretném veletek is megosztani.

Létezik olyan könyvelési tétel, hogy T2 "nem számlázott szállítások" K 4542, de ezt csak abban az esetben lehet alkalmazni, ha az áru már megérkezett, csak a számla még nem. Tehát az én esetemben nem erről van szó.

Ezután a előleg és áru beérkezéséről Napraforgó álláspontját támasztja alá: utaláskor T 3 egyéb követelés K 38. Áru megérkezik, levámolják T26 K45. A pro forma számlát nem kell könyvelni, ahogy Ti is írjátok.

Viszont annak utána olvastam az Önadozóban és V.Zsuzsi is ebben erősített meg: a végleges beszerzési érték megállapítása azzal az árfolyammal történik, ami a vámolás, vámhatározat napja (az e napon érvényes árfolyam)!

Erről a témáról, ha valakinek adódna még hasonló jellegű problémája és járatja az Önadózót, a 2007/7-8.számban van egy nagyon jó példával illusztrált cikk a 66. oldalon: "Számlázás a gyakorlatban - a teljesítés időpontja".

Köszönöm a segítségeket, remélem van aki hasznát veszi annak, amit most leírtam.

Üdv. Kata 

kovalkata

Kereskedelmi számla

HozzászólásSzerző: kati1012 » hétf. aug. 27, 2007 5:00 am

Szia Kata!

Bocs, csak most néztem erre a kérdésre. Szóval a gyakorlatban úgy működik, hogy a tényleges teljesités eltér a számla keltétől. Minden esetben amikor magyarra fordítjuk a számlát, rögzitésre kerül a teljesitési időpont, amikor ténylegesen teljesült. Ezen az árfolyamon kerül rögzitésre a könyvekben. A két dátum, amiről írsz egyik sem a tényleges teljesités időpontját tükrözi. Egyik a szerződés aláírásának a dátuma, másik a számla kitöltésének dátuma, és nem a teljesités dátuma. Figyelemmel kísérjük az áru mozgását, és amikor a raktárba, megrendelőhöz kerül azt a napot vesszük figyelembe.

Üdv: Kati

kati1012

Kereskedelmi számla

HozzászólásSzerző: kovalkata » hétf. aug. 27, 2007 5:20 am

Szia Kati!

Igen, de ezek szerint akkor a vámoláskori árfolyammal kell véglegesíteni a beszerzési értéket. Vagy most nem értelmeztem valamit jól abban, amit leírtál?

Kata

kovalkata

Előző

Vissza: Számvitel