Adófórum

Adózási és számviteli információk

Pénzkezelési szabályzat - kis cég

Számvitel

HozzászólásSzerző: Szigami » csüt. jan. 01, 1970 1:00 am

Sziasztok!

A szóban forgó kft-ben 3-an dolgoznak, az üzletvezető és két alkalmazott (a könyvelő és az ügyintéző). Fel lehet-e osztani az alábbi módon pénzkezeléssel kapcsolatos feladatokat?
Pénzkezelést végző személy: az ügyintéző
Számfejtő (aki a pénztárbizonylatokat kiállítja, és könyveli): a könyvelő
Utalványozó, ellenőr: az ügyvezető

Tehát a fő kérdésem az, hogy a pénztárosi és a pénztárbizonylat kiállítási feladat elválhat-e egymástól?

Köszönöm, és üdv, Szigami

Szigami

HozzászólásSzerző: M.Éva » szer. aug. 22, 2007 10:26 am

Szerintem elválhat, csak a szabályzatban fektessétek le kinek mi lesz a feladata. A gyakorlatban sok helyen a könyvelő végzi el a feladatot, de a pénzkezelést személy vezessen egy ellenőrizhető nyilvántartást, pl. pénztárkönyvet!

Üdv:Éva 

M.Éva

HozzászólásSzerző: Szigami » szer. aug. 22, 2007 10:28 am

Köszönöm!
Szigami

HozzászólásSzerző: kovalkata » szer. aug. 22, 2007 10:31 am

Szia!

Természetesen minden részfeladat elválhat egymástól, így ahogy Te is leírtad, írjátok le a pénzkezelési szabályzatban is, hogy ki mit csinál, miért felelős. Semmi akadálya nincs annak, hogy így szabályozzák a saját pénzkezelésüket.

Üdv. Kata

kovalkata

HozzászólásSzerző: stamasi » szer. aug. 22, 2007 10:33 am

Szia Szigami!

Véleményem szerint a pénztáros állítja ki a pénztárbizonylatokat. Ugyanis a pénztárbizonylatokat a pénzmozgással egyidejüleg kell kiállítani. A könyvelő és a pénztáros mindig párban fognak dolgozni? Az egyik a pénzt számolja, a másik írja a bizonylatot?

Két vagy több személy egy időpontban közösen ugyanazt a pénztárt még kivételesen, kisegítésképpen sem kezelheti. (Elvileg)

A pénztáros az utalványozóval és a pénztári ellenőrrel azonos személy nem lehet. A pénztári ellenőrzés feladatát az utalványozó is elláthatja.

Ha hárman vannak, akkor szerintem úgy az ideális, hogy az ügyintéző a pénztáros, ő állítja ki a bizonylatokat. Utalványozó és ellenőr lehet egy személyben az ügyvezető.

Üdv.: Szilvi

stamasi

HozzászólásSzerző: Szigami » szer. aug. 22, 2007 10:36 am

A törvény szerint : "a pénztári nyilvántartás szigorú számadás alá vont bizonylat, amely formáját tekintve lehet:
- előre nyomtatott időszaki pénztárjelentés
- számítógéppel vezetett táblázat
- egyéb kézzel készített nyomtatvány"

A kérdésem még az lenne, hogy a számítógéppel vezetett táblázat az hogyan tud szigorú számadású lenni? Nap végén kinyomtatjuk, és besorszámozzuk? Mert szerintem ettől még nem szigorú számadású...

Szigami

HozzászólásSzerző: kovalkata » szer. aug. 22, 2007 10:38 am

Szia Szilvi!

Bocsánat, hogy ellentmondok, de nagyon kicsi cégeknél, ahol a szervezet vezetője csinál mindent egyben, ott úgy is szokták szabályozni a hp-t, hogy a pénztáros, utalványozó és az ellenőr is egy személyben a szervezet vezetője. Hisz ki csinálná más, ha csak ő van egyedül? Miért írtad azt, hogy: "A pénztáros az utalványozóval és a pénztári ellenőrrel azonos személy nem lehet."?

Üdv. Kata 

kovalkata

HozzászólásSzerző: kovalkata » szer. aug. 22, 2007 10:40 am

Szia Szigami!

Igen, ezt a problámát már többen felvetették, de mivel ott van, hogy lehet számítógépes táblázattal készíteni, el kell fogadni azt a megoldást is.

Üdv. Kata

kovalkata

HozzászólásSzerző: Szigami » szer. aug. 22, 2007 10:43 am

Akkor jó, köszönöm.

Egyébként én úgy olvastam, hogy a pénztárellenőri feladatokat szükség szerint az utalványozó is elláthatja.

Aki könyvel, az lehet a pénztáros?

(Tudom, jó sok kérdésem van...)

Szigami

Szigami

HozzászólásSzerző: stamasi » szer. aug. 22, 2007 10:47 am

Szia Kata!

Ha teljesen egyedül van valaki egy cégben, az megint más eset, akkor nincs más választása. De gondolj bele egyébként mire jó az ellenőr és az utalványozó? Az ellenőr a pénztárost ellenőrzi, az utalványozás egyúttal engedélyezés, hogy ki lehet fizetni a pénzt, vagy be lehet vételezni. Ahol többen vannak, például ketten, ott ezt el lehet már különíteni úgy, hogy pénztáros az egyik, a másik pedig utalványozó és ellenőr. Azt például abszurdnak tartom, hogy van egy pénztáros és a könyvelő állítja ki a bizonylatot. Ez szerintem életszerűtlen. Hiszen a bizonylat kiállításának a pénzmozgással egyidejüleg kell történnie, nem? Ja, azt tudom, hogy az életben ez nem így működik, mert van ahol tényleg a könyvelő állítja ki, na de, hogy ezt még egy szabályzatban le is írják, az túlzás.

Üdv.: Szilvi

stamasi

Következő

Vissza: Számvitel