Adófórum

Adózási és számviteli információk

egyéni vállakozó közterhei

Egyéni vállalkozók

egyéni vállakozó közterhei

HozzászólásSzerző: antal79 » vas. aug. 19, 2007 9:49 pm

Köszönöm szépen minden fórumtagnak, hogy  időt és fáradságot nem kímélve foglalkoznak a problémámmal! Azt hiszem, Nelly válasza kimerítő volt. Pikikee egyik hozzászólásában volt egy mondat, amit egyáltalán nem értek: 

 "Akkor viszont nem kell a nyereség után osztalák adót , 14%-os EHO-t, külön adót fizetnem. Az esetleges nyereséget kivétbe teszem  és 18% SZJA-t megfizetem és kész" 

Év közben ( most vonatkoztassunk el attól, hogy kezdő vállalkozók vagyunk, vagy sem) ,  elméletileg bármennyi vállalkozói kivét elszámolható ? Függetlenül attól, hogy az adott hónapban mennyi volt a bevétele? 

Köszönöm! 

antal79
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:16 am

egyéni vállakozó közterhei

HozzászólásSzerző: tothkornelia69 » vas. aug. 19, 2007 10:13 pm

Szia!

Ha már nem kezdő vagy akkor akár 400.000.-ft-ot is kivehetsz havonta, persze amit ez után be kell fizetni járulékot,és szja-t az sem semmi.Remélhetőleg az Alkotmánybíróság unszolására változtatnak a törvényen.Arra azonban ügyelni kell hogy a bevétel és a kivét összhangban legyen,lehet hogy az adott hónapban nem volt annyi bevételed,de előző hónapokban  viszont igen.Ha előzőleg sem volt bevét akkor nem tudsz miből kivenni.

Folyt.köv.

Ha év végén (vagy inkább év vége felé közeledve ) úgy döntesz,hogy inkább a kivéted legyen több mint a váll.adóalapod,a kivéted után meg kell fizetni a tb járulékokat is (azokkal a mértékekkel melyeket most is számfejtesz-29%TB,8.5%nyjár,7%eb,4% váll.jár) valamint az szja-t.Annyi előnye van, hogy ez beszámít a nyugdíjalapba,ha táppénzre megy a tp.összegét kicsit megdobja (következő évben, mert a tp.az előző évi jöv alapján számolják általában).Üdv:Nelly

tothkornelia69
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:15 am

egyéni vállakozó közterhei

HozzászólásSzerző: antal79 » vas. aug. 19, 2007 10:22 pm

Kedves Nelly!

Levél+ táblázat+ Tolsztoj Háború és békéje elküldve :-)  

 

Köszönöm a válaszokat, kezdek megnyugodni. Jó éjszakát, további jó munkát!

Gabi 

antal79
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:16 am

Előző

Vissza: Egyéni vállalkozók

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 100 vendég

cron