Adófórum

Adózási és számviteli információk

Lakásvásárlási előszerződés átadás

Elektronikus bevallás

Lakásvásárlási előszerződés átadás

HozzászólásSzerző: Nomcsi » csüt. jan. 01, 1970 1:00 am

2006. májusában vásárlás céljából (férjem és én) adásvételi szerződést kötöttunk egy 2008. januárban átadásra kerülő újépítésű lakásra. Eddig kb. 30 % előleget fizettünk ki. Most viszont úgy döntöttünk, hogy eladnánk ezt a lakást (ami igazából még nem a miénk). A szerződésben benne áll, hogy birtokbaadásig megnevezhetünk magunk helyett más vevőt is. A lakás ma piaci értéken kb. 2 millióval többet ér, mint amikor a szerződést megkötöttük, ezért az új vevőtől ennyivel többet kérnénk az előleg átvállalásához. Az új vevőtől befolyt összegből lakóház építésére alkalmas telket vásárolnánk. Kérdésem az, hogy az előlegen felül nyert kb. 2 millió Forint után kell e SZJA-t fizetni, vagy minek minősül egyáltalán ez a plusszjövedelem.

Előre is köszönöm a segítséget.

Nomcsi
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:16 am

Lakásvásárlási előszerződés átadás

HozzászólásSzerző: M.Éva » pén. aug. 17, 2007 11:45 am

Szia Nomcsi!

Bevallom őszintén, nem tudom nevesíteni a plussz jövedelmet, de ha építési telekbe fekteted mindet,úgy működhet, mint ingatlaneladás- vétel, ha az öszeget teljes egészébe befekteted, nem marad adóztatható jövedelmed.

Üdv:Éva

M.Éva
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:12 am

Lakásvásárlási előszerződés átadás

HozzászólásSzerző: Nomcsi » pén. aug. 17, 2007 1:37 pm

Szia Éva!

Könyvelőm szerint ez a plussz jövedelem EGYÉB JÖVEDELEM kategóriába tartozik, mivel itt egy fajta eladási jogot értékesítenénk tovább. Hiszen a lakás még nem a miénk, bár van egy adásvételi szerződésünk, de a lakásnak még nincs használatbavételi engedélye, így birtokba sem tudtuk eddig venni. Annyit már kiolvastam a törvényekből, hogy így vagy úgy, de fizetnünk kell adót, mert sajnos csak 2-3 év múlva szeretnénk építkezni, és ugyan lakásszerzési kedvezmény kategóriába tartozik a lakótelek vásárlása is, de a következő esedékes adóbevallásig nem tudunk rá lakóházat produkálni. Az ugyan biztató, hogy 60 hónapon belül, ha kész addigra a ház, akkor az adót visszaigényelhetjük. De, mint már említettem, szerintünk ez EGYÉB JÖVEDELEM, és ennek az adója is magasabb, ráadásul nem jár vissza. Csak hát jó lenne ezt biztosan tudni.

Nomcsi
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:16 am

Lakásvásárlási előszerződés átadás

HozzászólásSzerző: garbo50 » pén. aug. 17, 2007 2:21 pm

Szia!

Én úgy gondolom a könyvelődnek igaza van, tudniillik lakásszerzési kedvezmény az ingatlan átruházásából származó jövedelem után merül fel. Jelen esetben az előleg befizetésekor egy előszerződés megkötésére kerülhetett sor az ingatlant, mivel el sem készült birtokba nem vettétek, földhivatali bejegyzés nem készült róla. Adás-vétel  kapcsán az eladó fő kötelezettségei: az ingatlan tulajdonjogának átruházása, és az ingatlan birtokba adása a vevőnek. Így a kapott plussz jövedelem szerintem a későbbiek során sem használható fel lakásszerzési kedvezményként. Nem a vásárlás miatt, hanem az eladás miatt.

Üdv. 

garbo50
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:14 am

Lakásvásárlási előszerződés átadás

HozzászólásSzerző: tothkornelia69 » pén. aug. 17, 2007 2:30 pm

Szia!

Az ingatlan megszerzésének időpontja az, amikor azt a földhivatalba benyújtották.(Jelen esetben úgy vélem sem a telek tulajdonjogával, sem lakástul.résszel nem rendelkeztek.)Itt az előszerz-ben gyakorlatilag vételi opciós jogotok van, amire nem alkalmazhatóak az ingatlan (itt lakásszerzési és eladási) szabályok. Gyakorlatilag olyan, mint egy árfolyam különbözet. Vettél valamit(pl.vételi jogot), 2 mill.ft-ért,eladtad 4 mill.ft-ért, jövedelem: 2mill.ft (mínusz ktg,ha van).Ez valóban külön adózó jövedelem. Ebben  az esetben ua. az a helyzet: fizettél előleget x ft-ot(vételi jogod van még csak), ezt értékesítetted x||z ft-ért, tehát z ft a jövedelmed, ami gyakorlatilag a „haszonként”értelmezendő,és a magánszemély jövedelmének számít.(külön adózó)Üdv:Nelly  

"Előszerződés



Napjainkban igen gyakran - különösen lakásvásárlás esetén - hallhatunk az előszerződés jogintézményéről. De mit is jelent ez? Miben különbözik egy szerződéstől, és előnyös vagy hátrányos számunkra, ha előszerződést kötünk?
Az előszerződés a felek közt létrejövő olyan megállapodás, amelynek tárgya, hogy később ugyanezen felek között létre fog jönni egy végleges szerződés. Meg kell azonban határozni az előszerződésben ennek minimális kritériumait: a feleket, a végleges szerződés megkötésének időpontját és feltételeit, alakilag pedig olyan formába kell önteni, amilyet jogszabály az annak alapján kötendő szerződésre előír. Ha tehát ingatlan adásvételéről van szó, az arról rendelkező előszerződés csak írásban érvényes.
Az előszerződés köti a feleket, melyből logikailag és jogszabályi rendelkezés folytán is az következik, hogy ha bármelyik szerződő fél megszegi az előszerződést, vagy nem jutottak megegyezésre, azaz a végleges szerződés emiatt nem jön létre, a bíróság kérelemre létrehozhatja a végleges szerződést, még az előszerződésben nevezett kritériumok módosításával is, ha az indokolt.

Van egy olyan törvény által rögzített kritérium azonban, amely feloldja az előszerződés által létrejött kötöttséget: a körülmények lényeges megváltozása. Amennyiben tehát valamelyik fél bizonyítja, hogy az előszerződés után beállott körülmény folytán az előszerződésben foglaltak teljesítésére nem képes, illetőleg ennek okán felmondásnak vagy elállásnak lenne helye, megtagadhatja a végleges szerződés megkötését. Főként olyan érdekmúlásról lehet itt szó, amelynek ismeretében az adott fél meg sem kötötte volna a szerződést (építési tilalmat rendelnek el arra a földterületre, ahová a föld megvásárlását követően építkezett volna). Nem tagadható meg azonban a végleges szerződés megkötése, ha a fél ezt a helyzetet saját felróható magatartásával idézte elő, vagy ennek a helyzetnek elhárításáról neki kellett volna gondoskodnia, végül pedig ha a hivatkozott körülmény már az előszerződés megkötésekor fennállt.

Nincs akadálya annak, hogy az előszerződéssel keletkezett szerződéskötési kötelezettséget foglalóval (vagy más biztosítékkal) nyomatékosítsuk, hasonlóképpen a végleges szerződésben rögzített biztosítékokhoz. Előszerződést jellemzően akkor kötnek a felek, amikor a végleges adásvételi szerződés megkötésének a feltételei még nem állnak fenn, de ennek ellenére már kötelmi jogviszonyt kívánnak létrehozni. Ennek tipikus példája, amikor az új építésű ingatlan tulajdonosa mint eladó még nem rendelkezik jogerős építési engedéllyel, így végleges adásvételi szerződés az ingatlan vonatkozásában még nem köthető, de már megkezdte a felépítendő ingatlan értékesítését. Ekkor a vevő és az eladó ingatlan-adásvételi előszerződést kötnek egymással azzal a kikötéssel, hogy végleges adásvételi szerződést a jogerős építési engedély megszerzését követő meghatározott napon belül kötnek egymással. Ezzel a vevő biztosíthatja azt, hogy a tulajdonos az ingatlant másnak nem értékesítheti, így nem kell attól tartania, hogy a "kiszemelt" ingatlant más veszi meg. Ez a konstrukció az értékesítő számára is előnyös, mivel már az építkezés megkezdése előtt az ingatlannak akár a nagy részét is értékesítheti, mely befektetési szempontból számára biztonságot nyújt.

Az előszerződés hátránya az, hogy az illetékes földhivatal előszerződés alapján a tulajdonjog-fenntartással kötött adásvétel tényét az ingatlan tulajdoni lapján nem tudja feljegyezni, így kívülállók számára a tulajdoni lap megtekintése alapján nem állapítható meg az, hogy az adott lakás vonatkozásában az értékesítő kötött-e már esetlegesen mással szerződést. További hátránya az előszerződésnek az, hogy az ingatlan vásárlásához igénybe venni kívánt bankkölcsön ügyintézését a hitelintézetek szintén csak végleges adásvételi szerződés benyújtása után kezdik meg. Előszerződés alapján a legtöbb hitelintézetnél csak ún. előzetes hitelbírálatra van lehetőség.
A fent részletezett hátrányok ellenére az előszerződéses konstrukció kedvező lehet azokban az esetekben, amikor végleges szerződés megkötésére még nincs mód.

Dr. Tremmel Brigitta ügyvéd
Holczer, Jákó és Boross Ügyvédi Iroda"

 Annyit még hozzátennék, hogy szerintem ez hasonlóan adózik mint az árf.nyereségből származó jövedelem,akkor pedig 14 EHO is terheli az szja-n felül.

 

 

 

 

 

 

tothkornelia69
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:15 am

Lakásvásárlási előszerződés átadás

HozzászólásSzerző: hrvthandrea » pén. aug. 17, 2007 5:04 pm

Hello Nomcsi!

Szó sincs lakáseladásról mint ahogy lakásszerzésről sem,adócsökkentés az új lakás felépítése után sem érvényesíthető.Andi

hrvthandrea
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:16 am

Lakásvásárlási előszerződés átadás

HozzászólásSzerző: aniko.varga2006 » pén. aug. 17, 2007 5:27 pm

Nomcsi, annyi azért jó hír, hogy ezzel az egyéb jövedelemmel szemben a ráfordítások elszámolhatók, ez legalább csökkenti az adóalapot. Ráfordításként szóba jön elsősorban az építőnek már kifizetett összeg, de hirdetési díj, ügyvédi költség, stb is levonható lesz. A nettó értéknövekedés lesz adóalap végső soron.
aniko.varga2006
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:13 am

Lakásvásárlási előszerződés átadás

HozzászólásSzerző: hrvthandrea » pén. aug. 17, 2007 5:39 pm

Meg kell állapodni a vevővel!Ha 1 millóval kevesebb szerepel a szerződésen 200 ezer forintot engedsz!számoljátok ki a könyvelőddel hogy éri meg neked.Vagy ha ennyire nem bízol benne keress másikat!Andi
hrvthandrea
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:16 am

Lakásvásárlási előszerződés átadás

HozzászólásSzerző: madora100 » pén. aug. 17, 2007 8:35 pm

Az az egy biztos, hogy jövedelemként le kell adózni, lakásszerzési kedvezményként az említett összeg nem vehető figyelembe. Az is biztos, hogy én vevőként nem mennék bele egy alacsonyabb összegű szerződés aláírásba, hiszen a lakás átírási illetéke viszonylag alacsony. Viszont az 1 millióval alacsonyabb összegről kötött szerződést nem biztos, hogy elfogadja az illetékhivatal forgalmi értéknek, s ugyanoda jutsz hogy magasabb összegről kell befizetned az illetéket.
madora100
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:11 am

Lakásvásárlási előszerződés átadás

HozzászólásSzerző: hrvthandrea » pén. aug. 17, 2007 9:10 pm

Ha nincs lakás vagyis ingatlanértékesítés , akkor nincs átíratási illeték sem,az illetékhivatalhoz ez el sem jut,mert még tulajdonjogot sem szereztek,azt pedig eddig is tudtuk hogy ez adóköteles jövedelem.

Máskülönben:

"Az illetéktörvény alapján mentes az illeték megfizetése alól a lakás építésére, építtetésére és értékesítésére jogosult vállalkozó által értékesítés céljára újonnan épített, építtetett, 15 millió forintot meg nem haladó forgalmi értékű új lakás tulajdonjogának, ilyen lakás tulajdoni hányadának megvásárlása. 15 és 30 millió forint közötti forgalmi érték esetében illetéket kell fizetni a forgalmi érték 15 millió forintot meghaladó része után. Az illeték mértéke ebben az esetben 6%. 30 millió forintot meghaladó forgalmi érték esetében a teljes érték után illetéket kell fizetni a használt lakásokra irányadó szabályok szerint.

A mentességet külön kérni kell. A vagyonszerző köteles ugyanis az illetékhivatalnál - a vállalkozónak a lakás építésére, építtetésére és értékesítésére jogosultságáról, valamint a felépítést követő első értékesítéséről szóló nyilatkozatával - igazolni a mentesség feltételeit legkésőbb az illetékre vonatkozó fizetési meghagyás jogerőre emelkedéséig."Andrea

hrvthandrea
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:16 am

Következő

Vissza: Elektronikus bevallás

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 4 vendég