Adófórum

Adózási és számviteli információk

Vállalkozói szerződés

Egyéni vállalkozók

Vállalkozói szerződés

HozzászólásSzerző: bubos » csüt. jan. 01, 1970 1:00 am

Kötelező-e valamilyen értékhatár felett írásbeli vállalkozói szerződést kötnie az egyéni vállalkozónak? (nem alvállalkozó!)

Elöre is köszönöm a válasz(oka)t.

 

bubos
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:12 am

Vállalkozói szerződés

HozzászólásSzerző: garaitibi » szomb. okt. 28, 2006 4:16 am

Tudomásom szerint az APEH 200.000 Ft felett kér szerződést. Célszerű figyelni azokra a partnerekre, ahol folyamatos teljesítés van. (Pl. Minden hónapban 50.000 Ft. Én ilyenkor is kötök szerződést)  Gtibi 
garaitibi
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:13 am

Vállalkozói szerződés

HozzászólásSzerző: zspotorke » szomb. okt. 28, 2006 4:48 am

Szia !

Itt a fórumon már kitárgyaltuk ezt a kérdést, igaz alvállalkozói szinten. A vége az volt, hogy semmilyen jogszabály nem írja elő, kivéve a TAO-t. Azonban az egyes jogok és kötelezettségek egy számlából nem olvashatók ki mindenre kiterjedően ezért célszerű és ajánlott, mert "a szó elszáll az írás megmarad"

A TAO pedig akkor ismeri el a vállalkozás költségének a 200.000,- Ft-o meghaladó ügyletet, ha rendelkezel szerződéssel. Ezt az összeghatárt nem számlánként kell  figyelni, hanem adott cégre vonatkoztatva: pl.: évi 4 alkalommal azonos cégtől érkező 51.000,- Ft-os számla már írásbeliséget keletkeztet. 

Üdv.: P.Zsuzsa

zspotorke
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:13 am

Vállalkozói szerződés

HozzászólásSzerző: zspotorke » szomb. okt. 28, 2006 5:03 am

AZ előző válaszomhoz még: a hely ahol ezeket az okfejtéseket megtalálod: Adóforum/EVA/vállalkozói szeződés valamint Adóforum/ÁFA/alvállalkozói szerződés.

P.Zsuzsa

zspotorke
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:13 am

Vállalkozói szerződés

HozzászólásSzerző: Bartiiroda » szomb. okt. 28, 2006 5:05 am

Sziatok!

Ahogy Zsuzsa irja ugy van, és ugye EV-re nem vonatkozik a TAO, de abban maradtunk legutobb is hasonlo kérdésnél amit Zsuzsa is ir, lehet nem kötelező de bizony igencsak célszerű írásban rögzíteni...

üdv: Csaba

Bartiiroda
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:11 am

Vállalkozói szerződés

HozzászólásSzerző: ellenörzött » csüt. jan. 11, 2007 10:08 pm

Az egyéni vállalkozó írásbeli szerződésével kapcsolatos fórumtémákat elolvastam, de arra nem találtam magyarázatot, hogy az egyéni vállalkozóval kapcsolatban álló (nem EV) megbízó, vagy megbízott esetében mi a helyzet? Amennyiben egyéni vállalkozóval áll kapcsolatban, rá nézve sem kötelező az írásbeli szerződéskötés? Amennyiben igen, az az egyéni vállalkozónak is meg kell őriznie? 
ellenörzött
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:14 am

Vállalkozói szerződés

HozzászólásSzerző: zspotorke » csüt. jan. 11, 2007 10:25 pm

Szia!

A kérdést mindig a számlabefogadó oldaláról célszerű megközelíteni, mert az APEH a ktg-be tud belekötni, a bevételt sosem bolygatja. Ha egyéni vállalkozóval nem egyéni vállalkozó áll szemben,  és ő a számla kibocsátó, akkor az EV-nél van a költség, tehát ránézve nem kötelező, de ajánlott, mint már írtuk, ha az EV bocsátja ki a számlát és a befogadó nem EV, akkor meg a befogadónál van a költség és ha rá a TAO vonatkozik, akkor bejön a 200 eFt-os szabály, ha a befogadó akkor meg semmi nem kötelező. Iratőrzés az egyéni vállalkozóra is vontakozik az adóelévülési idő miatt. (Munkaügyi iratok korlátlan)

Üdv: P.Zsuzsa

zspotorke
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:13 am

Vállalkozói szerződés

HozzászólásSzerző: ellenörzött » pén. jan. 12, 2007 7:53 pm

Köszönöm a válaszod!

Azért közben felmerült bennem egy kérdés, olvasgatva a hozzászólásokat.......Nagyon sok segítséget jelentenek olyanoknak a fórumozók hozzászólásai, akik nem jártasak az "efféle" dolgokban.

Egy pár dolog azonban kicsit homályos. Pl: senki nem akarja például kijelenteni, mondjuk az írásbeli szerződéssel kapcsolatban azt, hogy amennyiben a törvények szerint EV nem kötelezhető, akkor meg milyen jogon kérnék(kérik) számon tőle? Az nem indok, hogy kevesebb a problémája, ha van szerződése......Így is egy túlszabályozott világban élünk, miért nem elégszünk meg annyival, amennyit előírnak nekünk..... Tudom, az apeh a fülünkön is szeretné megszámolni a pihéket, de az adminisztráció egy EV -ra talán még több terhet ró! Én úgy tudtam szerződés létrejöhet írásban, szóban, és ráutaló magatartással.....Innét kezdve nem az a kérdés, minek a szerződés, hanem igényt tartanak-e rá a felek és kell-e! Amennyiben nem kell (EV), akkor had döntse el ő és az ügyfele, hogy írnak-e ilyet.....szerintem.  Én persze nem vagyok szakértő, de ezért írok nektek.....

Lehet ez akár egy újabb téma is.... 

ellenörzött
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:14 am


Vissza: Egyéni vállalkozók

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 92 vendég

cron