Adófórum

Adózási és számviteli információk

Saját rezsis beruházás

ÁFA

Saját rezsis beruházás

HozzászólásSzerző: Zserika » csüt. jan. 01, 1970 1:00 am

Sziasztok!

Remélem valaki tud használható tanácsot adni....

Bérelt inganlanban alakít ki az ügyfél sókamrát. Saját kivitelezésben és alvállalkozókat igénybe véve falakat  bont-épít, mosdót-wc-t alakít ki, a ház rendszeréről le kellett bontania a fűtést, és saját rendszert kellett kialakítani, speciális klimatizálást csinált, 4 t sót helyezett el a szobában. Mindezt egy olyan helységben, ahol korábban iroda működött. A bérlemény átalakításához a bérbeadó hozzájárult, bérleti szerződésben kikötött időtartam határozatlan.A beruházás áfa értéke meghaladja a 200 eFt-ot. Értékesítése még nincs, más tárgyi eszközt nem szerzett be, erre hivatkozással szeretném megnyitni a visszaigénylési lehetőségét.  Lehet e ez saját rezsis beruházás?

Amiért elbizonytalanodtam: áfa tv 13§ (1) 4 pontja:a saját vállalkozásban végzett beruházás az áfa tv értelmében vett tárgyi eszköz létesítése saját előállítás útján, ide nem értve a már meglévő tárgyi eszköz bővítését, rendeltetésének megváltoztatását, átalakítását, élettartamának növelését.

Az Apeh üfi sem tudott konkrét választ adni, csak lebegtette a problémát. 

Zserika
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:16 am

Saját rezsis beruházás

HozzászólásSzerző: mifer2 » kedd aug. 14, 2007 5:17 pm

Nekem is felmerült kérdésként a fenti eseménnyel kapcsolatosan a saját rezsis beruházás, és akkor az apehos úgy tájékoztatott, hogy a saját rezsis beruházásnál kizárólag csak a vállalkozó nevére beszerzett anyagköltség, valamint a saját dolgozókkal "előállított" beruházás minősül saját rezsisnek. Ahol már alvállalkozó belép a képbe az már idegen beruházás.
mifer2
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:10 am

Saját rezsis beruházás

HozzászólásSzerző: kohnmari » kedd aug. 14, 2007 5:25 pm

Szia Erika!

A Számviteli Levelek 2006. június 29-i számában a 2675. kérdés: "Saját rezsis beruházás az ÁFA-tv. szerint:

Kérdés: Fogorvosi és egyéb más (minimális) adóköteles tevékenységet folytató bt. az orvosi teendők ellátására a beltag saját családi házában az egyik helyiségből fogorvosi rendelőt alakított ki. Elszámolhatja-e ezeket a ráfordításokat, és ha igen, milyen formában? Mit jelent az áfa-tv. 7.§-a (2) bekezdésének a.) pontja ez esetben?

Válasz: Az Ön által idézett saját vállalkozásban megvalósított beruházás fogalmát az áfatörvény szűkebben értelmezi, mint a számviteli törvény. Az áfa szempontjából saját rezsis beruházásnak és így adófizetési pontnak az új tárgyi eszköz létesítése számít, viszont nem tekinthető ennek a már meglévő tárgyi eszköz bővítése, rendeltetésének megváltoztatása, átalakítása. A saját családi házban kialakított rendelő az áfatörvény szerint nem számít saját vállalkozásban megvalósított beruházásnak. A leírtak alapján a rendelő kialakítása a számviteli törvény szerint tárgyieszköz-beruházásnak számít (idegen tulajdonon végzett beruházás), amelyet értékcsökkenés útján lehet elszámolni."

Üdv. Mari

kohnmari
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:13 am

Saját rezsis beruházás

HozzászólásSzerző: tothkornelia69 » kedd aug. 14, 2007 6:04 pm

Sziasztok!

Ha te biztosítod az anyagot(esetleg eszközt is) és mással szerelteted be, az nem alváll,hanem bérmunka, igénybevett szolgáltatás.(ráadásul ez a fogalom, hogy alvállalkozó már csak az iparűzési adó meghatározásánál létezik.Szt-ben közvetített szolgáltatás,ha jól tudom.

Egy példa:"A beruházás időszakában 1.000.000 || 200.000 áfa összegben vásároltunk anyagot.
Az idegen kivitelezők számlája 800.000 || 160.000 áfa végösszeget tartalmaz.
Az adóbevallásunkban levonható adóként szerepeltethetünk összesen 360.000 forintot, a beszerzések illetve a szolgáltatásnyújtás teljesítésének időpontjában, amely az adott számlákon szerepel.
A saját vállalkozásban megvalósított beruházás saját teljesítményértéke, azaz a vállalkozás saját munkája összesen 600.000 forint.
Az elkészült tárgyi eszköz használatba vételének időpontjában 2.400.000 forint adóalap után 20%-os adófizetési kötelezettségünk keletkezik, ami 480.000 forint.
Ugyanezen időpontban levonási jogunk is keletkezik 480.000 forintnyi adóra.
Amennyiben az aktivált tárgyi eszközt tárgyi adómentes tevékenységhez használjuk, akkor a 480.000 forint általános forgalmi adót nem vonhatjuk le a bevallásunkban."A teljes írást itt találod:

http://www.adotipp.hu/index.php?page=ujsag/cikk_muti&cikk_id=822&wa_nr=0&uid=0 

Üdv:Nelly

"Tekintettel arra, hogy az általános forgalmi adó bevallása egyre bonyolultabb, nézzünk néhány szabályt a nyomtatvány soraihoz kapcsolódóan!

» A 74. sorba akkor kell adatot szerepeltetni, ha az adózó saját rezsis beruházás címén kíván általános forgalmi adót visszaigényelni. De csak az olyan, még üzembe nem helyezett, saját vállalkozásban megvalósuló beruházás szerepeltethető, amelyre már saját teljesítményt is elszámoltak. A beruházás aktiválásakor ismételten szerepelhet ez az összeg a 68. sor összegében. Feltétel még a kettős könyvvitelben a beruházásként való elszámolás, illetve a személyi jövedelemadó rendszerében az egyedi beruházási és felújítási nyilvántartás felfektetése."

http://www.afatipp.hu/index.php?menu=aktszamcikk&cikk_id=380&wa_nr=0&uid=0

tothkornelia69
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:15 am

Saját rezsis beruházás

HozzászólásSzerző: tothkornelia69 » szer. aug. 15, 2007 5:38 pm

Szia Erika!

 „Tárgyi eszköz saját vállalkozásban való előállítására alapozott visszaigénylési kérelem
Az Áfa-törvény 13.§ (1) bekezdés 4. pontja értelmében az Áfa-törvény alkalmazásában saját vállalkozásban megvalósított beruházás az Áfa-törvény értelmében vett tárgyi eszköz létesítése saját előállítás útján, ide nem értve a már meglévő tárgyi eszköz bővítését, rendeltetésének megváltoztatását, átalakítását, élettartamának növelését.”

Pontosan emiatt ami dilemmát okoz neked is ezt a beruházást nem minősíteném olyan saját vállalkozásban megvalósított beruházásnak, amelyre alapoznám a visszaigénylési jogosultságot, függetlenül az előállítási költség (és levonható áfa) nagyságától. Figyelembe véve az ÁFA tv előírását, (7 és 13 §, a saját rezsis beruházás meghatározását, ami úgy szól, hogy … Itt nem (új) t.e. létrehozásáról, hanem egy meglévő eszköz átalakításáról van szó. „A felújítás, átalakítás, bővítés, helyreállítás - a számvitel szerinti felújítási munkák -, tehát nem tartoznak a saját vállalkozás keretében megvalósított beruházások körébe. Természetesen ez nem jelenti azt, hogy ezen munkák előzetesen felszámított általános forgalmi adóját – az előírt feltételek megléte esetén – ne lehetne levonni, hanem csupán azt, hogy a felújítást a 65-ös bevallásban nem kell külön kiemelni, és nem minősül termékértékesítésnek.

A saját előállítás azt jelenti, hogy a beruházó saját maga is közreműködik az új tárgyi eszköz létrehozásában. Ez általában a Számviteli törvény szerinti saját teljesítményérték elszámolását is jelenti. Ugyanakkor az is előfordulhat, hogy a beruházó idegen vállalkozók bevonásával állítja elő a tárgyi eszközt, és saját maga csak az anyagot, alkatrészt, stb. biztosítja a kivitelező munkájához.”

A saját rezsis beruházásról találtam még (igaz ez is inkább a számviteléről szól):

http://www.kalkulator.hu/?fejezet=4&alfejezet=1&tartalom=1&u=kalmicica&p=116117114112105107097&exentrance=1&cid=21015

Mindezek alapján úgy vélem, a Ti esetetekben a t.e. átalakításáról, működési funkciójának megváltoztatásáról van szó. Üdv:Nelly

 
tothkornelia69
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:15 am


Vissza: ÁFA

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 5 vendég